Bulajić: Za Porto imaju 5,6 miliona eura, a nama ne daju ni što je naše

184 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Bulajić, Milinko Papović, Foto: Siniša Luković
Slobodan Bulajić, Milinko Papović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.02.2018. 12:48h

Predstavnici NVO Arsenal koja je pravni nasljednik sindikata bivšeg istoimenog vojnog brodogradilišta u Tivtu, izrazili suogorčenje i protest zbog činjenice da država i lokalna uprava ne preduzimaju ništa da ni nakon deset godina, realizuju svoje obaveze koje su preuzele prema stambeno nezbrinutim bivšim radnicima Arsenala.

Predsjednik NVO Arsenal Slobodan Bulajić i član rukovodstva Milinko Papović su na press konferenciji saopštili da dogovor iz 2007. po kome su sindikat, bivši radnici, Opština i Ministarstvo odbrane (MO), trebali da zajedno na lokalciji Lukovića barake krenu u izgradnju stambeno-pslovnog kompleksa u kome bi 75 porodica stambeno nezbrinutih radnika Arsenala dobilo krov nad glavom, do danas nije odmakao dalje od početka. Kažu da je mrtvo slovo na papiru ostao i dogovor sa saststanka sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem i gradonačelnicom Snežanom Matijević iz maja prošle godine jer komisija koju su tri strane formirale, u međuvremenu nije napravila skoro ništa.

„Mi smo izašli sa predlogom kako da se ispune međusobne finansijkem obaveze oko projekta Lukovića barake, ali ni tri mjeseca nakon toga predstavnici MO i Opštine Tivat se još nisu dogovorili na koji način da oni uzmu učešće u projektu. Nije plodom urodio ni naš pokušaj da se u budžetu Opštine za 2018. planiraju potrebna sredstva za ovaj projekat. Predstavnici MO nisu pripremili protokol o načinu realizacije projekta, niti je održan planirani sastanak 1.decembra prošle godine, nisu se izjasnili kojim sredstvima namjeravaju podržati projekat i što od njega očekuju“, kazao je Bulajić dodajući da NVO Arsenal već 50 dana čeka protokol iz MO.

On je posjetio da je ta NVO, odnosno sindikat Arsenala 2007. MO-u ustupio šest svojih stanova u Tivtu ukupne površine 435 kvadrata, a zauzvrat im je ustupljeno zemljište na lokaciji Lukovića barake gdje bi se gradili stanovi za radnike. Ni do danas međutim, uprkos odluci Vlade iz 2008. da ministar odbrane potpiše ugovor o zajendičkoj izgradnji kompleks na toj lokaciji gdje bi od ukupno 112 stanova 75 pripalo Arsenalcima, a ostatak MO-u, dok bi Opština Tivat dobila 12 poslovnih prostora i dve garaže u podzemlju, taj ugovor nije potpisan. U međuvremenu, lokalni i državni DPS političari u više su se navrata slikali za medije na lokaciji Lukovića barake i pred skoro svake izbore obećavali početak izgradnje kompleksa na parceli od 7.994 kvadrata od koje 49,72 odsto treba da pripadne NVO Arsenal na ime stanova koje je ona ustupila MO-u.

„Gradonačelnica Matijević lani se pred lokalne izbore u Tivtu sa tadašnjim sekretarom MO Bojanom Šarkićem slikala na Lukoviča barakama i obećala skoru izgradnju stanova, a 2008. se pred predsjedničke izbore ovdje pojavio i tadašnji predsjendik i kandidat DPS Filip Vujanović koji je građanima tada „čestitao početak gradnje stanova za radnike Arsenala“. Baš me interesuje što će sada novi predsjendički kandidat DPS o tome reći“, kazao je Bulajić.

Podsjetivši na kontroverznu odluku odbornika DPS u lokalnoj Skupštini da Opština Tivat Porto Montenegru oprosti 5,6 miliona eura sbojih potraživanja kako bi „izašla u susret investitoru“, Bulajić i Papovič su se zapitali kako Opstina tako olako oprašta milione eura strateškom stranom investotoru „a tobože se muči da obezbjedi sredstva kojim bi finansirala svoj udio u projektu Lukovića barake, prvenstveno namijenjenom građanima Tivta.“

„Za Porto imaju 5,6 miliona, a za sopsveni grad i građane nemaju 1,5 do 2 miliona koliko bi Opštinu koštalo da učestvuje u projektu kojim bi 75 porodica dobilo krov nad glavom, uredila se lokacija u neposrednoj blizini centra grada i riješio problem dvadesetak porodica koje sada žive u neuslovnim i dotrajalim objektima izgrađenim još krajem 19.vijeka na ovoj lokaciji“, podvukao je Bulajić, dodajući da bi Opština za taj novac dobila i 12 vrijednih poslovnih prostora koje može prodati ili izdavati i parkirališta u podzemnoj garaži.

Bonus video: