Bulatović: Vlada nezakonito izabrala v.d. direktora AZK-a

Iz Ministarstva ekonomije, kojim rukovodi ministarka Dragica Sekulić, “Vijestima” je rečeno da je Vlada na sjednici u prošle godine sa pozicije v.d. dirketora razriješila Miodraga Vujovića i izabrala ga za predsjednika Savjeta Agencije. Na istoj sjednici je Aleksićevu izabrala za v.d. direktora
1962 pregleda 1 komentar(a)
Pisao i Delegaciji EU: Bulatović, Foto: Luka Zeković
Pisao i Delegaciji EU: Bulatović, Foto: Luka Zeković

Nekadašnji pomoćnik ministra poljoprivrede Branko Bulatović tvrdi za “Vijesti“ da je Vlada u julu prošle godine nezakonito izabrala vršioca dužnosti direktora Agencije za zaštitu konkurencije(AZK), u trenutku kad je ta institucija već imala v.d. direktora, a konkurs za izbor direktora bio u toku, kao što je to i danas slučaj nakon devet mjeseci. V.d. direktor Agencije je Lepa Aleksić. Bulatović je konkurisao za direktora Agencije.

U Ministarstvu ekonomije negiraju navode Bulatovića i za “Vijesti” objašnjavaju da novi direktor još nije izabran jer je prošle godine mijenjan zakon o zaštiti konkurencije i bilo je neophodno da se podzakonski akti sa njim usklade.

On sumnja da je Ministarstvo ekonomije Vladi i premijeru Dušku Markoviću podmetnulo “kukavičje jaje’’ da glasa o nezakonitoj odluci izbora v.d., ne navodeći da je v.d. Agencije već postojao i da je konkurs za izbor direktora Agencije u toku.

Iz Ministarstva ekonomije, kojim rukovodi ministarka Dragica Sekulić, “Vijestima” je rečeno da je Vlada na sjednici u prošle godine sa pozicije v.d. dirketora razriješila Miodraga Vujovića i izabrala ga za predsjednika Savjeta Agencije. Na istoj sjednici je Aleksićevu izabrala za v.d. direktora.

“Jasno je da u trenutku određivanja Lepe Aleksić za v.d. direktora Agencija nije imala v.d. direktora”, tvrde iz Ministarstva.

Bulatović tvrdi da je Sekulićeva “podmetnula nezakonitu odluku”, kao i da je nelogično pomisliti da resorno nadređeni potpredsjednik Milutin Simović nije imao informaciju o tome.

“Pošto je premijer Marković po obrazovanju pravnik, siguran sam da ne bi donio odluku o postavljenju v.d. direktora Agencije, da je bio u posjedu ove informacije. Pretpostavljam da je svjestan da ovakvo ponašanje njegovih prvih saradnika, za njih povlači političke i vjerovatno, još neke konsekvence“, kazao je Bulatović. Uprava za kadrove je, kako je dodao, imala je zakonsku obavezu da obavi razgovor sa kandidatima koji ispunjavaju uslove javnog konkursa u roku od 30 dana od dana njegovog završetka.

„Odbijanjem da se ovo uradi ušlo se u zonu pravne hajdučije. Zdravorazumsko pitanje je da li je Agencija u stanju da štiti konkurenciju na tržištu, ako je ne dozvoljava prilikom izbora čelne osobe. Da je ovo opasan presedan, potvrdila je nakon mog zvaničnog obraćanja u svom pismu i Delegacija EK u januaru ove godine. Pismo je potpisao šef delegacije Aivo Orav, koji je naveo da će ove činjenice naći mjesto i u izvještaju o napretku Crne Gore”, rekao je Bulatović.

Iz Ministarstva ekonomije objašnjavaju da je izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije, koje su stupile na snagu u martu prošle godine, propisano da direktor Agencije mora imati najmanje pet godina radnog iskustva iz oblasti zaštite konkurencije. “S obzirom na to da je u trenutku objavljivanja javnog konkursa za izbor direktora bio na snazi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Agencije iz 2016. godine, kojim je kao uslov za izbor direktora bilo predviđeno najmanje pet godina radnog iskustva, što je suprotno odredbi člana 21a (stav 1 tačka 3) Zakona o zaštiti konkurencije, bilo je neophodno da savjet Agencije donese novi pravilnik u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije. Savjet je to uradio u decembru prošle godine. Iz tih razloga je odlučeno da se zastane sa daljim aktivnostima na javnom konkursu”, objasnili su iz ministarstva.

Uprava za kadrove uzalud pisala Ministarstvu ekonomije

Uprava za kadrove je u junu prošle godine objavila taj javni konkurs za potrebe Ministarstva ekonomije.

Iz Uprave su kazali “Vijestima” da u u skladu sa zakonom utvrdili listu kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa.

“Za sve kandidate sa te liste Uprava organizuje razgovor ministra ekonomije sa kadidatima. Dopisom od 2. 7. 2018. zatim urgencijom od 18. 9. 2018. i urgencijom od 25. 1. 2019, obratili smo se Ministarstvu ekonomije da u što kraćem roku predlože termin za taj razgovor, ali do danas niejsmo dobili odgovor od Ministarstva ekonomije”, saopštili su iz Uprave.

Dodali su da nemaju informacije o eventualnoj nezakonitoj odluci o izboru v.d. direktora Agencije.

Iz Ministarstva ekonomije su kazali da će od Uprave za kadrove tražiti povlačenje javnog konkursa i raspisivanje novog u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije i važećim pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Agencije.

Bonus video: