"Dakićevci" traže razrješenje predsjednika Ustavnog suda

“Ustavni sud je trebalo da odluči do 28.avgusta 2018.godine. Pitamo se kako se može očekivati od običnog građanina da poštuje zakone, ako ih Ustavni sud ne poštuje”, istakao Milan Vukčević u pritužbi Sudskom savjetu
815 pregleda 1 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Luka Zeković
Milan Vukčević, Foto: Luka Zeković

Bivši radnici “Radoja Dakića” predali su Sudskom savjetu Crne Gore pritužbu na rad predsjednika Ustavnog suda CG dr Dragoljuba Draškovića i zatražili njegovo razrješenje.

“Predsjednik Ustvnog suda zakazuje saziva, predsjedava i zakazuje sjednice, određuje broj vijeća i njihov način rada, predsjednika i članove vijeća. Od Draškovića smo očekivali da primijeni visoke etičke i profesionalne standard prilikom odlučivanja o našoj ustavnoj žalbi. Odluka o prioritetnom razmatranju naše ustavne žalbe Ustavni sud je donio 31.10.2017.godine,..Zakonom o Ustavnom sudu je propisan vremenski rok u kojem se moralo odlučiti najkasnije do 28.avgusta 2018”, navodi se u pritužbi Sudskom savjetu koju je ispred “dakićevaća” potpisao Milan Vukčević.

Ustavni sud je trebalo u tom roku da odluči o sudbini presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, donijete u korist bivših radnika, i zaduži državu da na isti način u našem pravnom sistemu zaštiti prava svih 1800 povjerilaca (bivših radnika) “Radoje Dakića”, koji prema pravosnažnost presudi, staroj 12 godina, potražuju više od 60 miliona eura potraživanja.

“U postupanju u roku oduzeto nam je pravo i prilika da imamo pravično suđenje i obezbijeđenu primjenu propisa. Ovakvim odnosom prema problem, nanijeta je šteta ugledu suda, šalje se poruka da pravo u državi ne postoji. Institucija Ustavnog suda pala je na najniže grane i smanjeno je povjerenje u pravosuđe. Pitamo se kako se može očekivati od običnog građanina da poštuje zakone, ako ih Ustavni sud ne poštuje”, istakao je Vukčević u pritužbi.

”Dakićevci” smatraju “da je rješenje bilo moguće u zakonskom roku, budući da je po istom pitanju već odlučio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

“Predlažemo da Sudski savjet razriješi predsjednika Ustavnog suda koji se zakleo da će funkciju vršiti po Ustavu i zakonu”, zaključuje se u pritužbi Sudskom savjetu.

Bonus video: