Dozvola za rad faktoring firmi, Boris Bušković direktor

Osnivači kompanije “Faktor One” su, prema zvaničnim podacima, Gorica Vukićević, Mladen Đurović, Željko Mišković i Milovan Bajović
1326 pregleda 1 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, Foto: Nenad Mandić
Centralna banka Crne Gore, Foto: Nenad Mandić

Savjet Centralne banke dao je dozvolu za rad faktoring kompaniji “Faktor One”, čiji je direktor nekadašnji pomoćnik ministra finansija i član Odbora direktora EPCG, Boris Bušković.

Osnivači su, prema zvaničnim podacima CRPS, Gorica Vukićević, Mladen Đurović, Željko Mišković i Milovan Bajović. Ta firma je obavljala poslove faktoringa na dan početka primjene Zakona koji uređuje poslovaanje faktoringa.

“Shodno tome, taj privredni subjekat je bio u obavezi da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana početka primjene zakona uskladi svoju organizaciju, akta i poslovanje sa njegovim odredbama, po čemu su i postupili”, saopšteno je juče iz CBCG nakon sjednice Savjeta.

Na sjednici je izmijenjena odluka o kreditnom registru i suština novih rješenja je da su obezbijeđeni preduslovi da i banka nad kojom je otvoren stečajni i postupak likvidacije izvršava obavezu izvještavanja CBCG za kreditni registar. Izmijenjena je i odluke o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom i dostavljanju podataka.

Novom odlukom propisuju se novi izvještajni obrasci za poslove razmjene usluga sa inostranstvom povezane sa izvođenjem građevinskih (investicionih) radova u zemlji i inostranstvu i kreditima koji se odnose na komercijalne transakcije i pružanje usluga (trgovinski krediti).

Bonus video: