Firme optuženih bivših direktora Telekoma vrijede preko 20 miliona

Najvrednija Obradovićeva firma je “Hidroenergija Montenegro”, čija je djelatnost proizvodnja električne energije
1143 pregleda 19 komentar(a)
Oleg Obradović, Miodrag Ivanović, Foto: Luka Zeković
Oleg Obradović, Miodrag Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.07.2018. 15:56h

Bivši direktori Crnogorskog Telekoma Oleg Obradović i Miodrag Ivanović - optuženi za zloupotrebu položaja dok su bili u toj telekomunikacionoj kompaniji, trenutno su direktno i indirektno, vlasnici crnogorskih firmi sa imovinom vrijednom oko 20 miliona eura, pokazuju zvanični podaci.

Prema podacima iz Centralnog registra Privrednog suda (CRPS), Obradović je vlasnik (ili jedan od vlasnika) kompanije “Hidroenergija Montenegro”, “Me-net”, “Hemera Technologies”, “Hemera Capital” i “OMP Engineering”.

Najvrednija Obradovićeva firma je “Hidroenergija Montenegro”, čija je djelatnost proizvodnja električne energije. Obradović, preko svoje firme “Hemera Capital” ima 40 odsto udjela u “Hidroenergiji”, a Ranko Radović 60 odsto.

Prema podacima iz bilansa stanja kompanije, vrijednost nekretnine postrojenja i oprema iznosi 18.705.447 eura, a neraspoređena dobit 2.386.518 eura. “Hidroenergija”, koja je povlašćeni proizvođač struje iz obnovljivih izvora, dobija podsticaje koje građani plaćaju preko računa.

Kompanija, čijih šest malih hidroelektrana (mHE) imaju status povlašćenog proizvođača, u prošloj godini je na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora isplaćeno 1,37 miliona eura, a za pet mjeseci ove godine 895.481 eura.

Obradovićeva “Hemera Technologies” (ostale telekomunikacione djelatnosti) imala je na kraju 2017. nekretnine, postrojenja i opremu vrijednu 83.009 eura i neraspoređenu dobit od 796.398 eura.

“Hemera Capital”, čija je djelatnost konsultantska aktivnost u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem ima nekretnine, postrojenja i opreme vrijednu 1.387 eura (podaci za kraj 2017).

Obradović ima 80 odsto udjela i u kompaniji za kompjutersko programiranje “Me-net” Podgorica, dok 20 odsto ima Predrag Lešić.

Nekretnine, postrojenja i oprema ove firme na kraju 2017. vrijedjele su 327.017 eura, a neraspoređena dobit iznosila je 485.906 eura.

Obradović ima i 60 odsto udjela u “OMP Engineeringu”, koji je registrovan za proizvodnju ostalih proizvoda od drveta, plute, slame i pruća, koja je sa “Plantažama” osnovala kompaniju “Plant-omp” koja nikad nije počela da radi. U “OMP Engineeringu” 30 odsto udjela ima Ivanović, a deset odsto firma “CB Consulting”.

“OMP” nema prihoda, a sa “Plantažama” se njegovi vlasnici godinama sude. Oni od “Plantaža” tužbom traže dva miliona eura za nadoknadu štete na ime ulaganja u fabriku briketa i dodatna četiri miliona eura na ime izgubljene dobiti. “Plantaže” kontratužbom traže odštetu za svoj ulog u fabrici koja nikada nije proradila, a čiji su iznos ostavili vještacima da procijene. Vlasnik “OMP Engineeringa” bio je i sadašnji ministar odbrane, Predrag Bošković, koji je kasnije svoj udio prodao ili prepustio Obradoviću.

Nekretnine, postrojenja i oprema “Plant-ompa” vrijede 1.429.384 eura.

Ivanović, osim što je jedan od vlasnika propale fabrike “Plant-omp”, povezan je i sa firmom “Novi Volvox” gdje je bio izvršni direktor.

Nekretnine, postrojenja i oprema ove firme na kraju 2017. bile su vrijedne 1.458745 eura, a preduzeće ima neraspoređenu dobit od 3.119.586 eura.

Osnivač “Novog Volvoxa” je “Holding M” d.o.o. (kasnije “Holding One” Milana Ivanovića), čiji su vlasnici zvanično Vladan i Aleksandar Ivanović.

Ivanović je bio osnivač i “Hidroenergije Montenegro”.

Bio je osnivač “Volvoxa” (djelatnost – konsalting i menadžment poslovi) sa Milanom i Vladanom Ivanovićem, a sada se u CRPS kao osnivač “Volvoxa” navodi ofšor firma “Security infinity”.

“Novi Volvox” se bavi građevinskim poslovima i često je angažovan na vrijednim državnim projektima. Jedan od poslova na koji ga je Vlada angažovala bio je i posao završni radovi na eko-zgradi, koja je zbog kašnjenja plaćena iz budžeta, umjesto austrijskom donacijom od 820.000 eura.

“Novi Volvox”, u konzorcijumu sa italijanskim “Lajtnerom”, izabran je da izradi idejno rješenje, glavni projekat i šestosjedu žičaru sa novim stazama na skijalištu “Savin kuk” na Žabljaku za 8.788.888 eura. Ponuda “Novog Volvoxa” je izabrana kao najpovoljnija i za izgradnju žičare i tri kilometra staza na budućem skijalištu “Cmiljača” u Bijelom Polju za 7.988.888,88 eura.

Ivanović je bio član borda direktora “Montenegro erlajnsa”, “Pobjede”, “Montenegro bonusa”, “Titexa”, i nekadašnje firme “MN Prominent” koju je osnovala vladajuća partija DPS. Bio je izvršni direktor bivšeg “Petrol bonusa” (kojeg su osnovali slovenački “Petrol” i “Montenegrobonus”) i državnog mobilnog operatera “Monet” (sadašnji T-Mobile). Bio je i izvršni direktor “Galenike Crna Gora”.

Ročište za potvrđivanje optužnice kojom se Obradović i Ivanović terete da su kao saizvršioci počinili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju okončano je u petak u Višem sudu.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Ivanović i Obradović zaključivanjem ugovora o pružanju konsultantskih usluga sa firmom iz Londona “Rawleigh Trading”, preduzeću Monet i Telekomu Crna Gora nanijeli štetu od ukupno 2.300.000 eura

Predsjednik Višeg suda Boris Savić će za 15 dana odlučiti da li će se njih dvojica naći na optuženičkoj klupi.

U slučaju privatizacije Crnogorskog telekoma 2005. američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC) je u tužbi protiv Mađar telekoma tvrdila je da su Elek Štraub, Andraš Balog i Tamaš Morvai odobrili koruptivnu šemu po kojoj je 7,35 miliona eura isplaćeno najmanje dvojici crnogorskih državnih funkcionera i “sestri najvišeg državnog zvaničnika” po lažnim konsultantskim ugovorima, da bi Mađar telekom pod povoljnim uslovima kupio Crnogorski telekom

Mađar Telekom je 2011. platio stotinjak miliona dolara po sporazumu sa SEC-om da ne bi išao na sud za korupciju u Crnoj Gori i Makedoniji, a trojica bivših direktora su se sporazumjeli nakon maratonskog suđenja da za korupciju u Makedoniji plate blizu pola miliona dolara. SEC je odustao od njihovog procesuiranja za navodnu korupciju tokom privatizacije Crnogorskog telekoma zbog racionalnosti postupka.

Iz dokumentacije povodom tužbe za korupciju protiv tri tadašnja direktora Mađar telekoma, proističe da je Obradović odigrao jednu od ključnih uloga u procesu sklapanja ugovora između firme “Sigma” i Telekoma, za koji SEC tvrdi da je poslužio za navodno podmićivanje “sestre najvišeg zvaničnika”.

Međutim, iz odgovora koji je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković prije godinu dostavio Bojanu Zekoviću, članu Predsjedništva Socijaldemokratske partije, može se zaključiti da se SDT ne bavi istragom tog i još dva ugovora, preko kojih je, takođe, navodno isplaćen mito crnogorskim zvaničnicima u ukupnom iznosu od preko sedam miliona eura, kako tvrdi SEC.Postao predsjednik Borda Telekoma pa mu prodao Internet

Obradović je jedan od osnivača Interneta Crna Gora 1997. godine. U julu 2001. postao je predsjednik Odbora direktora Telekoma Crne Gore, a u februaru 2004. godine, Telekom kupuje 60 odsto akcija Interneta od Obradovića i Damira Fetahovića, sina ranijeg državnog direktora Telekoma.

Prema podacima iz CRPS, Obradović je bio osnivač firme “Dubai”, čija je djelatnost bila trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima, zatim “Dubaipharm” (djelatnost nespecijalizovana trgovina na veliko).

Bio je i izvršni direktor firme “Baypharm Podgorica”, čija je djelatnost trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima (osnivač “Velefarm Beograd” u stečaju).

Obradović je bio i član Upravnog odbora CKB i predsjednik Borda Prve banke i kompanije MNSS, koja je privatizovala nikšićku Željezaru.

Bonus video: