Još dvije firme zainteresovane za lučke usluge u Baru

Javna rasprava pretvorila se u raspravu novozainteresovanih sa firmom Ocean Montenegro
938 pregleda 2 komentar(a)
Sa javne rasprave, Foto: Radomir Petrić
Sa javne rasprave, Foto: Radomir Petrić

Za koncesije za pružanje lučkih usluga u Luci Bar, osim Ocean Montenegro, čiji je većinski vlasnik firma iz Trsta, zainteresovane su i dvije domaće novoformirane firme, LP Bar Pilots i Jadropilot, obje iz Bara.

U Upravi pomorske sigurnosti (UPS) juče je održan okrugli sto o nacrtu Koncesionog akta za davanje koncesije za pružanje lučkih usluga u Luci Bar, koji obuhvata, pored ostalih usluga, i pilotski servis, privez i odvez brodova i remorkaže.

Pravni zastupnik Oceana advokat Srđan Janković iznio je 15 primjedbi na tekst akta, akcentujući da sadašnja legislativa „ne daje mogućnost davanja više koncesija, već se svuda pojam koncesionar koristi u jednini”.

Slobodan Bajković iz LP Bar Pilots je kazao da je Ocean privatizovao bivše lučke poslove za dva miliona eura “koliko su samo remorkeri bili vrijedni na taj dan”, te da je Ocean već prvog dana počeo da zarađuje novac, “a nije ništa uradio od investicija, izuzev farbanja brodova, već majka firma prodaje stari remorker ćerki firmi pošto tamo ne ispunjava uslove”.

Ljubo Pekić iz LP Bar Pilots poručio je zastupnicima Oceana da su se više zabrinuli za ostale interesente “nego za sebe”.

“Vi nam pričate o zapošljavanju iz svog iskustva, preuzeli ste Lučke poslove sa 54 zaposlena, a sada imate 28 radnika. Niko neće tužiti Crnu Goru što mi ulazimo u posao, mi znamo da radimo ovaj posao i imamo iste tehničke uslove. Nigdje u svijetu nisam vidio da ima samo jedan operator pilotaže ili teglja”, Rekao je Pekić, koji je kao i Bajković bivši radnik Oceana.

Na ove navode je reagovala izvršna direktorica Oceana Nela Vitić, pitajući “da li je ovo suđenje Ocean Montenegru”.

“Lučki poslovi su privatizovani na međunarodnom tenderu, našaponuda je bila dva miliona eura, sljedeća 600.000. Država je konstatovala da smo u potpunosti sproveli investicioni program, imamo redovne kontrole Lučke uprave, ni u jednom izvještaju nije konstatovano bilo šta negativno, pa čak ni preporuka da se nešto ispravi. Nikoga od radnika nismo ostavili na ulici. Nije tajna da od 2010. u prosjeku imamo po 800 brodova. Koncesija se ne daje lično ni pilotu ni zapovjedniku remorkera, već preduzeću”, rekla je Vitić.

  • 25 iskusnih radnika zapošljava firma LP Bar Piolots već godinu dana, naveo je Slobodan Bajković iz LP Bar Pilots, da plaća doprinose državi, te da pored iskustva svojih lučkih pilota i zapovjednika remorkera posjeduje i savremene brodove, dok na drugoj strani “ brodovi Oceana su preko 100 godina stari, a u EU ne mogu da rade remorkeri stariji od 25 godina”

Bonus video: