Knežević pisao Markoviću i Đukanoviću: Zaustavite neutemeljeni progon

"Veoma sam svjestan vaših ovlašćenja i tereta koje svaki zvaničnik nosi, kao i načela podjele vlasti, kao što vjerujem da ste i vi svjesni da sam ja odgovoran za preko 1.000 zaposlenih u sistemu Atlas Grupe i više od 70.000 klijenata Atlas Banke i IBM"
572 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Duško Knežević, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević traži od premijera Duška Markovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da zaustave "neutemeljeni progon" Atlas banke i Invest Banke Montenegro.

Centralna banka (CBCG) je, na predlog privremenih upravnika u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM), uvela moratorijum, odnosno mjeru privremene obustave plaćanja obaveza tih finansijskih institucija, na period od 45 dana.

Knežević u otvorenom pismu Markoviću i Đukanoviću navodi da se njima obraća kao najodgovornijim državnim zvaničnicima za vođenje Crne Gore i za njenu budućnost, između ostalog i u dijelu koji se odnosi na ekonomski razvoj i poslovno-investicioni ambijent.

"Stoga vam je vjerovatno poznato da u dužem vremenskom periodu traje pritisak na Atlas Grupu i njene članice. On sada eskalira neutemeljenim progonom Atlas banke i Invest Banke Montenegro i njihovih zaposlenih, što utiče na povjerenje građana u bankarski sektor, na povjerenje stranih investitora u Crnu Goru, pa samim tim i na finansijsku stabilnost Crne Gore. Veoma sam svjestan vaših ovlašćenja i tereta koje svaki zvaničnik nosi, kao i načela podjele vlasti, kao što vjerujem da ste i vi svjesni da sam ja odgovoran za preko 1.000 zaposlenih u sistemu Atlas Grupe i više od 70.000 klijenata Atlas Banke i IBM. Među njima su hiljade penzionera, klijenti iz inostranstva i njihova djeca, koja koriste naše kartice za plaćanje studija".

Knežević navodi da će zaštiti sve zaposlene i klijente.

"Nije mi za to potrebno ništa osim vladavine zakona, odnosno nepristrasno postupanje državnih organa. Poslovni sistem koji sam stvarao sa svojim saradnicima u proteklih 30 godina, koji je donio ovoj zemlji hiljade radnih mjesta, stotine miliona budžetu na ime poreza i stotine miliona investicija, baziran je isključivo na znanju i viziji, koja podrazumijeva primjenu najmodernijih svjetskih trendova u poslovanju. Ako je iko zainteresovan za poštovanje zakona i njegovu neselektivnu primjenu, onda sam to ja i Atlas Grupa. Da bi jedno društvo napredovalo, preduslov je da se ekonomski razvija, a da bi snažila ekonomija potrebno je ulaganje u obrazovanje. Zbog toga Atlas Grupa ulaže u Univerzitet Mediteran i godinama stipendira desetine najboljih studenata sa svih univerziteta u Crnoj Gori. Uporedo koristimo naše međunarodne poslovne kontakte da promovišemo Crnu Goru kao investicionu destinaciju, što za rezultat ima zavidan broj privrednika iz inostranstva koji su svoj novac investirali u poslove u našoj zemlji".

Predsjednik Atlas Grupe navodi i da bi Crna Gora mogla da računa "na dalje investicije renomiranih kompanija" da je važno da privrednicima nudi siguran i predvidljiv ambijent za poslovanje.

"U čijoj osnovi je vladavina prava i nepristrasno pravosuđe. Ukupan odnos prema Atlas Grupi, počevši od Privrednog suda do Specijalnog državnog tužilaštva, ukazuju da na poslovni ambijent, umjesto propisa, često odlučujuće utiče samovolja ili neznanje. Već šest mjeseci je blokirano 70 miliona eura novca naših klijenata. Prvo je Specijalni državni tužilac tvrdio da se radi o utaji poreza, sada sumnja na pranje novca. U međuvremenu mu je postalo jasno da se sve transakcije rade preko Vise i Master Carda, koje su u vlasništvu američkih kompanija".

Knežević navodi da je drugi primjer "neobjašnjiva odluka Privrednog suda", odnosno njegovog predsjednika Blaža Jovanića da produži stečaj u Komleksu Meljine.

"Nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvobitno uveden stečajni postupak u kompaniji Meljine Kompleks, u ponovljenom postupku Privredni sud je ponovo donio rješenje suprotno zakonu i otvorio postupak stečaja. Takvo postupanje je neshvatljivo imajući u vidu da smo obezbijedili novac za isplatu svih potraživanja i na računu posebne namjene deponovali sredstva za namirenje svih obaveza. Uzalud, jer neko hoće da stečaj protivzakonito traje. Zadatak izvršava Jovanić, zajedno sa stečajnim upravnikom Sašom Zejakom i advokaticom Snežanom Jović. Riječ je o specijalnom triu za velike stečajne procese, sa specifičnim međusobnim vezama. Odmah nakon nezakonitog produžetka stečaja u Meljinama uvedena je privremena uprava u Atlas banku i IBM".

Ističe da se sve to "dešava nakon što smo sa Ministarstvom finansija započeli razgovore o poravnanju za Meljine".

"Kako bi bio prekinut sudski spor i pronašlo se, u ovim okolnosima, najbolje rješenje za stabilno fukcionisanje Bolnice Meljine. Na taj način bi se, uz nalaz inostranog stručnog konsultanta i revizora kojeg bi angažovala Vlada Crne Gore, riješio problem koji najviše utiče na građane Herceg Novog i osoblje Bolnice Meljine. Smatramo da postoje svi uslovi da se razgovori o poravnanju za Meljine okončaju za kratko vrjeme. Nadam se da će slučaj Meljine služiti kao opomena nosiocima vlasti i na lokalnom i na državnom nivou. Mi smo godinama bili blokirani čekajući na dozvole, zbog čega je naš strateški partner napustio projekat. Takvim pristupom se gube investicije i nova radna mjesta. Najavili smo da bismo novac od poravnanja uložili u povećanje kapitala Atlas banke i IBM, čime bi prestala potreba za privremenom upravom".

Predsjednik Atlas Grupe je naveo da je sadašnje stanje na računima u obje banke preko 100 miliona eura, da ukupni depoziti iznose preko 200 miliona eura, a da je aktiva obje banke preko 300 miliona, a aktiva Atlas Grupe u Crnoj Gori i inostranstvu preko milijardu eura.

"Nadam se da je jasno da je nezadovoljstvo građana, naših klijenata, ogromno i da smo bili svjedoci veoma neprijatnih situacija na šalterima poslovnica Atlas banke nakon uvođenja privremene uprave. Zbog toga, kao i zbog zaštite ukupnog bankarskog sistema, pozivam vas da hitno reagujete u granicama vaših ovlašćenja. Vjerujem da ste svjesni da su Atlas Banka, Atlas Grupa i njene članice dale svoj doprinos u razvoju finansijskih usluga kroz e-commerce, te da su dovođenjem stranih investitora i promocijom Crne Gore učinile naše tržište atraktivnim za biznis. Takođe, posljednjih godina učinili smo mnogo na ozdravljenju kompanija i banaka iz naše grupacije koje su bile oslabljene uticajem i posljedicama krize. Vjerujemo da je zajednički interes opstanak i ozdravljanje ove dvije banke, kao i rješavanje drugih pitanja i zajedničkih poslova Države i Atlas Grupe. Atlas Grupa je spremna da ih riješi na kompromisan način. Spremni smo na sastanak koji bi podrazumijevao zajedničko, cjelovito rješavanje svih otvorenih pitanja", zaključuje se u otvorenom pismu Kneževića.

Bonus video: