Knežević založio bolnicu za kredite od 11 miliona

Ugovorom o prodaji bivše vojne bolnice predviđeno da se ona ne može otuđiti ili staviti pod hipoteku
93 pregleda 20 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.02.2015. 20:30h

Većina objekata Opšte bolnice Meljine u vlasništvu konzorcijuma koji predvodi Atlas grupa, pod hipotekom su zbog dobijanja nekoliko kredita od 11,5 miliona eura. Tako je prema uvidu “Vijesti” u list nepokretnosti u katastru. Novcem od kredita uglavnom su isplaćivane zarade zaposlenima u bolnici.

Ugovorom o prodaji bivše vojne bolnice konzorcijumu kojeg je vodila Atlas grupa Duška Kneževića je precizirano da se imovina ne može otuđiti ili staviti pod hipoteku. Sada hipotekama opterećena imovina komplikuje mogući raskid ugovora, što su kao mogučnost najavili iz Vlade, a time i pronalaženje novog partnera. Kredite je odobravala Kneževićeva Atlas banka, koja je formalno drugi pravni subjekat.

Atlas grupa duguje i Opštini Herceg Novi oko 1,7 milona na ime naknade za građevinske dozvole za objekte u krugu Bolnice koji su građeni prije nego što su oni preuzeli kompleks. Za tu obavezu u Atlas grupi znali su prije potpisivanja ugovora. Još nije plaćen ni porez na promet od 750.000 eura, za koliko ih Poreska uprava tereti od 2008. kada je privatizovana bolnica.

Od ugovorom predviđenih 120 miliona ulaganja, do sada su realizovana samo tri miliona i to ulaganja u medicinsku opremu, iako je u prvih pet godina od privatizacije trebalo da bude uložena 99,4 miliona.

Atlas grupa je krajem prošle godine tražila izmjene ugovora, što je Vlada odbila. U isto vrijeme su od Opštine tražili izmjenu planske dokumentacije.

Doskorašnji načelnik Sekretarijata za prostorno planiranje Milovan Baždar je podsjetio da je uslov Atlas grupe da ugovor o kupovini kompleksa stupi na snagu bio usvajanje urbanističkog projekta. Taj zahtjev je ispunjen u potpunosti.

Prethodna vlast je bila izričita da Opština neće prihvatiti naknadne izmjene urbanističkog projekta bez saglasnosti Savjeta za privatizaciju, jer su smatrali da bi to moglo da utiče na postojeći ugovor. Atlas grupa nije, kako je ugovorom predviđeno, očuvala, a još manje unaprijedila bolničku ponudu, što je bio najvažniji uslov Opštine da da saglasnost na ugovor. To su isticali svi učesnici lokalnih izbora koji su u Herceg Novom održani u decembru. Tada su svi, pa i DPS, predlagali raskid ugovora sa Atlas grupom.

Predsjednik Opštine Nikola Gojković za “Vijesti” ističe da imaju nekoliko rješenja za status bolnice i da će nakon svestranog sagledavanja i široke konsultacije donijeti “odluku koja će biti u interesu građana Herceg Novog” i uputiti je Vladi. Kompleks u Meljinama sa preko 50.000 kvadrata i 19 objekata kupio je konzorcijum za 25 miliona i značajno manje platio obveznicama. Partner projekta je bio arapski Kapital, koji je od Kneževića preuzeo Atlas kapital centar u Podgorici.

Fond zdravstva Meljinama redovno plaća, a Igalu duguje

U Atlas grupi tvrde da su do sada u medicinsku opremu uložili više od tri miliona eura, kako bi podigli kvalitet usluga, ali da Fond zdravstva i Dom zdravlja Herceg Novi ne omoguće građanima Herceg Novog da u punom obimu, kako predviđa ugovor, koriste mogućnosti pregleda u bolnici.

Direktor hercegnovskog Doma zdravlja Vladimir Vodovar bio je izričit da se “ugovor u potpunosti ispunjava i poštuje”. Izvor “Vijesti” kaže da se po osnovu Ugovora sa Fondom zdravstva sve usluge Bolnice odmah fakturišu i plaćaju, tako da dugova nema. Bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović je ranije kazao, da je bolnica u Meljinama od 2010. do kraja 2013. od Fonda za zdravstveno osiguranje za liječenje osiguranika dobila 9.359.184 eura.

Fond, poređenja radi Institutu Dr Simo Milošević duguje 1,4 miliona za obavljene usluge. Podsjećamo da Vlada u Institutu ima većinski udio, a Opšta bolnica u Meljinama je privatna firma.

Bonus video: