Marković: Donosimo zakone za novo doba u kojem ćemo biti dio evropskog i globalnog tržišta

Predsjednik Savjeta Duško Marković rekao je da je cilj doći do zakonskog rješenja koje će biti najpogodniji za dalji razvoj crnogorske ekonomije, valorizaciju potencijala i stvaranje nove vrijenosti, i da u doradi ovog zakona administracija ne smije sebi dozvoliti da ignoriše ni jednu sugestiju poslovne zajednice
1133 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta za konkurentnost, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Savjeta za konkurentnost, Foto: Vlada Crne Gore

Savjet za konkurentnost usvojio je danas plan rada za ovu godinu u čijem će fokusu, kako je saopšteno, biti četiri ključne teme za poslovni ambijent.

Navodi se da je, na osnovu analize prethodnih iskustava i preporuka članova Savjeta, odlučeno da sjednice tog tijela budu fokusirane na unaprijed definisane ključne teme koje treba da rezultiraju pozitivnim uticajem na poslovni ambijent.

Planom je predviđeno da ove godine budu održane najmanje četiri sjednice – po jedna u svakom kvartalu.

„Nakon današnje sjednice, na kojoj je analiziran Predlog zakona o privrednim društvima, za drugi kvartal je predviđena tema poreska politika i siva ekonomija, za treći Predlog zakona o radu i drugih akata kojima je regulisana ova oblast, dok je za četvrti kvartal kao tema predviđena digitalizacija“, kaže se u saopštenju.

Savjet je, kako se navodi, razmotrio Informaciju Privredne komore Crne Gore o potrebi dorade Predloga zakona o privrednim društvima.

Sekretarijat Savjeta je zadužen da formira Radnu grupu za analizu stanja u oblasti registracije preduzeća, koja će na sjednici u trećem kvartalu predstaviti konkretno rješenje sa izvedivim akcionim planom i nosiocima, koje će biti definisano u skladu sa ciljevima.

Ti ciljevi su, kako je saopšteno, pojednostavljenje procesa osnivanja biznisa, u smislu smanjenja potrebnog vremena za registraciju preduzeća i smanjenja broja koraka, zatim omogućavanje potpune elektronske registracije i elektronske izmjene podataka i statusa preduzeća, poboljšanje baze podataka CRPS-a i povezivanje sa ostalim relevantnim registrima, kao i definisanje statusa i organizacije CRPS-a.

Predsjednik Savjeta Duško Marković rekao je da je cilj doći do zakonskog rješenja koje će biti najpogodniji za dalji razvoj crnogorske ekonomije, valorizaciju potencijala i stvaranje nove vrijenosti, i da u doradi ovog zakona administracija ne smije sebi dozvoliti da ignoriše ni jednu sugestiju poslovne zajednice.

„Moramo u ovoj oblasti imati najbolju moguću regulativu jer donosimo zakone za novo doba u kojem ćemo biti dio evropskog i globalnog tržišta“, rekao je Marković. Na sjednici je razmotrena prezentacija rezultata istraživanja Bijela knjiga: Investiciona klima u Crnoj Gori, koju je dostavio Savjet stranih investitora.

Kako je saopšteno, Ministarstvo finansija i Sekretarijat Savjeta za konkurentost su zaduženi da u saradnji sa resornim institucijama pripreme izjašnjenja na preporuke date u Bijeloj knjizi.

"Preporuke se odnose na efikasniju implementaciju reformi u dijelu registracije preduzeća, daljih koraka na unapređenju poreskih procedura, modernizacije rada katastarskih i notarskih službi", kaže se u saopštenju.

Preporuke se odnose i na nastavak rada na kreiranju osnova za dalja ulaganja u infrastrukturu, mjera rasta i fleksibilnosti tržišta rada i politike unapređenja rada administracije i povećanja njene efikasnosti.

„Takođe je preporučeno usvajanje regulatornog okvira za javno-privatno partnerstvo i dalje uređenje fiskaliteta na lokalnom nivou“, dodaje se u saopštenju.

Savjet je razmotrIo i Ključne nalaze Izvještaja Američke privredne komore u Crnoj Gori o poslovnom ambijentu za period 2017-2018 u kojem se, između ostalog, navodi da ukupna ocjena poslovnog ambijenta u Crnoj Gori za taj period, na skali od jedan do deset, iznosi 6,29, što predstavlja napredak u odnosu na ocjenu iz prethodnog Izvještaja kada je iznosila 5,57.

Marković je kazao da je potvrda unapređenja poslovnog ambijenta činjenica da gotovo polovina kompanija članica koje su učestvovale u istraživanju smatraju da se poslovna klima u njihovom sektoru poboljšala, dok je u prethodnom izvještaju je samo 33 odsto članstva odgovorilo da je evidentno poboljšanje poslovnog ambijenta.

„Dakle, osnovni nalaz je da raste broj kompanija koje uočavaju povoljan razvoj poslovne klime, te da je poslovni ambijent unaprijeđen, ali da postoji značajan prostor za dalji napredak“, rekao je Marković.

On je ocijenio da u percepciji vladavine prava najaveći izazov predstavljaju neformalna ekonomija i sivo tržište, te da u tom smislu treba odlučno nastaviti sa sprovođenjem predviđenih mjera koje već daju rezultate.

Marković je informisao Savjet o najnovijim ekonomskim podacima koje je u vrijeme sjednice objavio Monstat, i u kojima se, između ostalog, navodi da je rast BDP-a u Crnoj Gori je u četvrtom kvartalu prošle godine iznosio 4,8 odsto, a u cijeloj 2018. godini rast je, prema preliminarnim podacima 4,9 odsto.

„Ovo je izvanredan rezultat i potvrda da smo dobro radili. Pozivam privrednike da dio profita reinvestiraju i da otvaraju nova radna mjesta“, poručio je Marković.

Bonus video: