Marković: Porto Montenegro i Damen preuzimaju Bijelu

"Postigli ste za deset godina veliki uspjeh, a kada smo zajedno krenuli bio je to pionirski poduhvat", rekao je Marković
275 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković Porto Montenegro, Foto: Gov.me
Duško Marković Porto Montenegro, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.07.2017. 12:24h

Tivatski nautički centar Porto Montenegro u partnerstvu sa renomiranim holandskim brodograđevnim koncernom Damen, krajem godine preuzeće brodogradilište Bijela i tamo napraviti novi centrar za remont mega i super jahti, kazao je danas premijer Duško Marković.

On je sa ministrima održivog razvoja i turitzma Pavlom Radulovićem i pomorstva i saobraćaja Osmanom Nurkovićem juče boravio u radnoj posjeti Porto Montenegru gdje je razgovarao sa novim izvršnim direktorom kompanije Adriatic Marinas Dejvidom Margasanom i obišao objekte luksuznog nautičkog centra i marine.

Domaćini su ga upoznali sa postignutim u prvih 10 godina djelovanja Porto Monteegra i planovima za njegov dalji razvoj. „Ovih dana završava se procedura u Privrednom sudu u kojoj je konzorcijum Damen-Porto Montenegro otkupio dio infrastrukture Jadranskog brodogradilišta Bijela. U toku su završni pregovori oko tendera za dobijanje koncesije koja treba da obezbjedi početak rada nove kompanije koja će se baviti remontom i izgradnjom jahti. To je investicija koja treba da u naredne tri godine iznese oko 20 miliona eura i obezbjedi nova zapošljavanja za ljude iz ovog kraja.“kazao je premijer Marković.

On međutim, nije precizno odgovorio na pitanje „Viesti“ da li će novi servisni centar za jahte u Bijeloj i u kojem roku nadoknaditi oko 400 izgubljenih radnih mjesta u tamošnjem brodogradilištu koga je Vlada poslala u stečaj .

„Znate što Damen znači u svojoj branši u svijeti i imati ga u Crnoj gori nije samo šansa, već i privilegija, U ove tri godine razvijaće se nova kompanija sa oziljnim potecijalom, sa zapošljavanjem velikog broja ljudi i vjerujem da će ta investicija biti šansa za više desetina novozaposlenih koji sebe vide u jahting industriji. Ta kompanija donijeće ozbiljne benefite“, istako je Marković dodajući da će Vlada ubrzati administrativnu proceduru kako bi nova kompanija što prije započela sa radom, a to podrazumijeva i izmiještanje otpadnog grita iz Bijele.

Dejvid Margasan je kazao da će novi centar u Bijeloj moći da generalno remontuje jahte dužine do 120 metra i imaće veliki sinhro-lift, par travel liftova većeg kapaciteta i četiri moderne remontne radionice među kojima je i potpuno zatvorena radionica za farbanje jahti.

„Sada nam je u fokusu završetak pregovora oko Bijele i to smatramo prirodnim nastavkom onoga što je postignuto u Porto Montenegru, ali i oživljavanjem tradicionalnih ovdašnjih brodograđevnih aktivnosti koje će dopuniti luksuznu ugostiteljsku i nautičku industriju koju razvijamo“, istakao je Margasan.

Premijer je ocijenio da je Porto o Montenegro „promijenio sliku Crne Gore, a razvojni planovi i vizija kompanije Adriatic Marinas govore da će ovo biti još kvalitetnija i prestižnija destinacija, namijenjena najrenomiranijim kompanijama i posjetiocima iz cijelog svijeta i koja će značajno doprinositi razvoju naše ekonomije.“

On je čestitao na postignutom menadžmentu Adriatic Marinasa, obećavajući dalju podršku Vlade toj kompaniji i drugim značajnim stranim investitorima. Na naše pitanje da li je nakon 10 godina razvoja tog projekta došlo vrijeme da Vlada razmisli o povećavanju fiskalnih opterećenja za tu djelatnost jer jahting industrija uživa niz povlastica od PDV-a koji iznosi 0 ili 7%, preko goriva i snabdijevanja jahti hranom, pićem i duvanom oslobođenim carine, akciza i poreza, jer je Vlada već povećala PDV za stanovnike Crne Gore, Marković je uzvratio:

„Vi bi samo povećavali, a ko povećavate onda ne bi imali ono što danas imamo ovdje u Porto Montenegru“.

„To je dio osmišljene razvojne politike i strategije i vjerujem da i vi razumijete. Porto Montenegro je donio mnoge benefite, počev od toga da je minimalna ugovorena investicija od 106 miliona, ovdje višestruko premašena i sada već iznosi preko 450 miliona eura. Ovaj kompleks u sezoni zapošljava blizu 1.000 radnika od čega je 80 odsto domaća radna snaga. Da bi bili uspješni morate biti konkurentni, a konkurentni ne možete biti sami ako država ne unapređuje poslovni ambijent i čini ga konkzrentnim. Vlada će nastojati da tu konkurentnost održi jer su sada mnogi u okruženju ljubomorni na nas i pokušavaju da tu našu konkurentnost ugroze“, kazao je Marković dodajući da finansijke povlastice koje uživa elitni jahting u Crnoj Gori „ne ugrožvaju našu finansijsku održivost, neko nasuprot- doprinose budžetskim prihodima. makroekonomskoj stabilnosti i rastu naše ekonomije“.

„Nemam dilemu da Vlada treba da ostane na takvom svom opredjeljenju i to će biti od koristu i za građane i za državu", zaključio je premijer.

Margasan: Novi vlasnik Porto Montenegra podržava ubrzan razvoj

Izrašavajući zadovolojstvo posjetom premijera i dva „ključna ministra“ sa kojima će ubuduće sarađivati na projektu u Bijeloj, izvršni direktor Adriatic Marinasa Dejvid Margasan je naglasio da se Porto Montenegri raste na čvrstim temeljima uspostavljenim u proteklih 10 godina.

„Ovo je izvanredan primjer što se može postići u privatno-javnom partnerstvu i investiranjem u Crnoj Gori. Danas smo razgovarali što sve možemo napraviti u narednih 10 godina i nadam se da će to biti dostojno onoga što su osnivači ovoj projekta u proteklom desetljeću obavili, radeći teži dio posla i kreirajući ovaj sjajan kompleks. Imamo odličnu podršku naših novih investitora iz ICD-a i mislim da smo ovdje stigli u vrlo uzbudljivom i značajnom trenutku za dalji razvoj Crne Gore“, istakao je Margasan dodajući da će nastaviti sardanju sa Vladom i lokalnom zajednicom.

Bonus video: