Ministarstva finansija i zdravlja da pripreme cjelovitu informaciju o statusu bolnice u Meljinama

Savjet je, razmatrajući Zahtjev društva Vektra Boka za davanje saglasnosti za prodaju hotela Plaža, Igalo, Tamaris i stari hotel Boka, donio Zaključak o obrazovanju radne grupe koja će izvjestiti Savjet o svim relevantnim pitanjima iz Zahtjeva
0 komentar(a)
Savjet za privatizaciju, Foto: Vlada Crne Gore
Savjet za privatizaciju, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 20.07.2018. 18:39h

Savjet za privatizaciju predložio je danas Vladi da usvoji odluku i ugovor o davanju u zakup na 90 godina zemljišta za izgradnju baznog naselja planinskog centra „Kolašin 1600“.

Kako je saopšteno iz nakon sjednice, Savjet je razmotrio i jednoglasno predložio Vladi da usvoji Izvještaj o rezultatima pregovora po osnovu međunarodnog Javnog tendera za izdavanje u dugoročni zakup tog zemljišta, sa predlogom odluke i ugovora o davanju u zakup.

„Predmet 90-godišnjeg zakupa je zemljište površine 271.990 metara kvadratnih po fiksnoj zakupnini od 0,10 eura po metru kvadratnom i varijabilnoj zakupnini od 0,10 odsto od neto stvarne dobiti, pri čemu se obje zakupnine obračunavaju na godišnjem nivou uz klauzulu da se plaća unaprijed za deset godina“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da sastavni dio Ugovora čini i Investicioni program predstavljen u četiri klastera od više od 50 miliona eura, od čega je predviđeno ulaganje od 12,8 miliona u prvom klasteru odnosno za prve četiri godine.

Podsjeća se da je Prostornim planom posebne namjene Bjelasica i Komovi i Detaljnom razradom lokaliteta Kolašin 1600 ta lokacija prepoznata kao okosnica razvoja zimskog turizma u Sjevernom regionu Crne Gore, sa još sedam zimskih centara.

Savjet je, na zahtjev Ministarstva ekonomije, predložio Vladi da donese Odluku o dopunama Odluke o planu privatizacije za ovu godinu.

Predloženo je da u Plan bude uvrštena i privatizacija, akcionarskog društva Castelo Montenegro AD - Pljevlja u kojem je Država vlasnik 86,8 odsto akcijskog kapitala, a za čiju je kupovinu zainteresovana njemačka kompanija Kohler Verpackungstechnik.

Na osnovu zahtjeva preduzeća Eko meso iz Bijelog Polja Savjet je dao Mišljenje da su se stekli uslovi za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine za katastarske parcele broj 9/1 11/1 i 11/3 ukupne površine 35.405 metara kvadratnih iz Lista nepokretnosti broj 3215 KO Bijelo Polje.

Savjet je, razmatrajući Zahtjev društva Vektra Boka za davanje saglasnosti za prodaju hotela Plaža, Igalo, Tamaris i stari hotel Boka, donio Zaključak o obrazovanju radne grupe koja će izvjestiti Savjet o svim relevantnim pitanjima iz Zahtjeva.

Na predlog člana Savjeta Srđe Kekovića, donijet je Zaključak da ministarstva finansija i zdravlja za narednu sjednicu pripreme cjelovitu informaciju o statusu bolnice u Meljinama.

Savjet je razmotrio Izvještaj o radu tog tijela sa Izvještajem o realizaciji Plana privatizaciju za period 1. januara do 30. jun.

U Izvještaju se, između ostalog, navodi da je Savjet u tom periodu održao pet sjednica, da je donio Plan privatizacije za ovu godinu.

Navodi se i da je Savjet postupio po 37 zahtjeva za slobodan pristup informacijama, „što, uz činjenicu da je u prethodnoj godini podnijeto 156 zahtjeva potvrđuje unapređenje transparentnosti rada Savjeta“.

Bonus video: