Naplatiće dadžbine Portu, samo se ne zna kad

Prema ugovorima potpisanim sa Porto Montenegrom 2015. i prošle godine, do sada su prošli rokovi za naplatu ukupno preko 3,8 miliona eura
99 pregleda 6 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.03.2018. 07:47h

Opština Tivta uvjerena je da, iako na ljeto ističe rok od tri godine kada je potpisan prvi od ukupno tri višemilionska ugovora o obračunu i naplati komunalija Porto Montenegru, ta nenaplaćena potraživanja ne mogu zastariti.

„Naplati komunalija, odnosno opštinskih potraživanja po ovom osnovu ne prijeti zastara, tako da nema govora o materijalnoj šteti koja bi bila rezultat zastare. U pitanju može biti kamata na ova sredstva, o čemu će se, u svakom slučaju, voditi računa i koja će biti predmet razgovora u momentu konačnog rješavanja odnosa investitora i Opštine“, rečeno je „Vijestima“ iz Službe predsjednice Opštine Tivat.

Prema ugovorima potpisanim sa Porto Montenegrom 2015. i prošle godine, do sada su prošli rokovi za naplatu ukupno preko 3,8 miliona eura, odnosno sedam od osam obračunatih rata komunalija za rezidencijalno-poslovne objekte „Aqua“ i „Baia“ i jedna od četiri obračunate rate za zgradu „Cala“.

Posljednja rata za „Baia-u“ od skoro 400 hiljada eura, na naplatu dospijeva 1.aprila, dok 31.marta treba da se plati druga rata za „Cala-u“ u iznosu od 299.360 eura.

Iz lokalne uprave tvrde da nemaju mogućnost da prinudno naplate do sada dospjele iznose neplaćenih dadžbina koje im duguje strateški strani investitor.

„Ugovori o uređivanju međusobnih odnosa u pogledu plaćanja naknade za komunalno opremanje gradjevinskog zemljista su sačinjeni po Zakonu o obligacionim odnosima i na njimu se ne može primjenjivati Zakon o poreskoj administraciji. Dakle, kada su ugovori bilo koje vrste u pitanju Sektrerijat za finansije i lokalne javne prihode ne može primjenjivati bilo koju vrstu prinudne naplate predviđenu Zakonom o poreskoj administraciji”, kažu u Opštini.

Pozivajući se na član 18C kontroverznog ugovora o prodaji Arsenala iz 2006. kojeg su potpisali tadašnji vlansik Adriatic Marinasa Piter Mank i tadašnji premijer Milo Đukanović, Porto traži da im se oproste milionski iznosi komunalija. Opština je u januaru pripremila i ugovor po kome bi Portu trebala da otpiše čak 5,6 miliona eura svojih potraživanja po tom osnovu. Gradonačelnica Snežana Matijević (DPS) u međuvremenu je “povukla ručnu” i odbila da stavi svoj potpis na taj ugovor jer nije uvjerena da je on potpuno zakonit.

„Pitanje naplate komunalija investitoru Adriatic Marinasu, u ovom trenutku čeka konačno sagledavanje svih činjenica od strane Opstine Tivat. Da li će se i u kojoj mjeri relizovati član 18C Ugovora o prodaji „Arsenala“, biće odlučeno u narednom periodu. Važno je naglasiti da će se odluka donijeti, uzimajući u obzir odredbe Ugovora o kupovini Arsenala, Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i opštinske Odluke o naknadi za komunalno opremanje zemljišta“, rekli su juče „Vijestima“ iz Opštine ali nisu precizirali kada će donijeti odluku o naplati ili otpisu dospjelih potraživanja od Porta.

Bonus video: