Nove cijene goriva: Za građane luksuz, ne i za Porto Montenegro

Nastavi li cijena da raste, mnogima će gorivo postati luksuzna roba, što je još prije tri godine izjavio tadašnji premijer Milo Đukanović
350 pregleda 25 komentar(a)
gorivo, Foto: Screenshot (YouTube)
gorivo, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.05.2018. 17:18h

Eurosuper 95 i 98 od danas su skuplji po 6 centi, dok je cijena eurodizela i lož ulja ostala nepromijenjena.

Podgoričani se pripremaju za novi udar na njihov budžet, ali i strahuju da poskupljenje ionako skupog goriva sa sobom povlači rast i ostalih cijena.

Da je ovo poskupljenje neuobičajeno visoko, saglasni su i ekonomski novinari, koji očekuju i nova poskupljenja.

"Ovo jeste jedna od najvećih cijena benzina. Dizel je još tu negdje, podnošljiva cijena, ali opet ne znači da za 15 dana neće dizel poskupiti jer rijetko kad poskupe sve vrste goriva. Šest centi, to je previše za naš standard, posebno ako imamo u vidu da plaćamo jedno od najskupljih goriva u regionu. Vidim po specijalizovanim sajtovima da je litar benzina u Njemačkoj euro i 44. Dakle, već smo se po cijenama približili Njemačkoj...", kazala je Biljana Matijašević, novinarka ND "Vijesti".

A cijena goriva zavisi od geopolitičkih prilika. Na posljednje poskupljenje u velikoj mjeri uticala je odluka SADa da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali i najava novih sankcija Teheranu, zbog čega se očekuju snažan pad snabdijevanja naftom iz Irana do kraja godine. Barel na londonskoj berzi trenutno košta oko 77 dolara, a prognoze su da će ići do 100 dolara.

"Imali smo već situaciju kad su cijene nafte bile toliko visoke, tako da možemo očekivati da ako bude tako, da će cijena kod nas biti oko euro i po za litar benzina, kao što je bilo prije 5-6 godina... I tada su bila i velika poskupljenja u maloprodaji", navodi Matijašević. Nastavi li cijena da raste, mnogima će gorivo postati luksuzna roba, što je još prije tri godine izjavio tadašnji premijer Milo Đukanović.

Gorivo, ipak, nije luksuz za svakoga u Crnoj Gori.

"Imamo recimo jedan Porto Montenegro gdje brodovi koji isplovljavaju, znamo da su vlasnici brodova vrlo bogati, oni ne plaćaju ni akcize ni poreze, tako da mislim da je litar dizela negdje između 50 i 60 centi za njih", navodi Matijašević.

Regionalni mediji podsjećaju i da je cijena sirove nafte ove godine porasla 19 odsto, na nivo koji nije viđen od kraja 2014. godine.

Ministarstvo ekonomije će naredni obračun cijena goriva obaviti 28. maja.

Bonus video: