Odložen spor Plantaža i OMP Engineering: Vještak još čita ko je oštećen

U sudnici su se kao svjedoci poslije skoro godinu iščekivanja, pojavili vlasnici OMP Engineering Oleg Obradović i Miodrag Ivanović
129 pregleda 2 komentar(a)
Oleg Obradović, Foto: Savo Prelević
Oleg Obradović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.02.2018. 16:10h

U Privrednom sudu juče nije nastavljena parnica kompanije OMP Engineering i državnih Plantaža jer su, prema riječima sekretarice sudije Blaža Jovanića, spisi tog predmet kod vještaka, a ni postupajući sudija se nije pojavio u sudnici zbog navodnog sastanka “sa predsjednicima ostalih sudova”.

Ročište je odloženo za 26. april.

U sudnici su se kao svjedoci poslije skoro godinu iščekivanja, u pratnji svog advokata Nikole Martinovića, pojavili vlasnici OMP Engineering Oleg Obradović i Miodrag Ivanović. Kao sjedok je došao i Petar Šćepanović, direktor propale fabrike za proizvodnju briketa Plantomp.

Glavni vlasnici OMP Engineeringa prvobitno sa po 30 odsto bili su bivši direktori Telekoma, Obradović i Ivanović, kao i sadašnji ministar odbrane Predrag Bošković, koji je izašao iz te kompanije.

Oni od Plantaža tužbom traže dva miliona eura za nadoknadu štete na ime ulaganja u fabriku briketa, koju su gradili zajedno sa Plantažama, i dodatna četiri miliona eura na ime izgubljene dobiti. Plantaže kontratužbom traže odštetu za svoj ulog u fabrici koja nikada nije proradila, a čiju su iznos ostavili vještacima da procijene.

Poslije izlaska iz sudnice Obradović nije želio da odgovora na pitanje novinara, niti komentariše optužbe o promašenoj tehnologiji koju je navodno uvezla njegova firma za partnerstvo sa Plantažama i proizvodnju briketa.

Fabrika briketa je svečano otvorena u julu 2011. ali nikad nije proradila niti u Plantompu proizvela kilogram briketa za grijanje.

OMP Engineering želi da izađe iz posla u fabrici za proizvodnju briketa Plantomp “zbog promašaja u samoj tehnologiji i opremi” koju su uvezli, kako je to na prethodnom ročištu saopštila izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš objašnjavajući odštetu od šest miliona eura koju partneri traže zbog propalog posla.

Advokatica Plantaža Ana Đukanović tražila je ranije od suda da omogući prisustvo “istaknutih stručnjaka” i objasne kako su mogli da promaše tehnologiju.

Direktor voćarske i vinarske proizvodnje Plantaža Dušan Kankaraš svjedočeći pred sudom rekao je da su im svi ljudi od struke saopštili da uvezeni tehnološki sistem ne može da funkcioniše, odnosno, da su mašine spojene sa nespojivom opremom.

Bonus video: