Opozicija: Vlada odstupila od fiskalne strategije; Radunović najavio korekciju

Danas je u parlamentu raspravljano o predlogu zakona o budžetu za narednu godinu
1111 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Screenshot (Youtube)
Sa sjednice, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 26.12.2018. 18:22h

Vlada je u kreiranju predloga budžeta za narednu godinu odstupila od fiskalne strategije i smjernica markoekonomske politike, javni dug je za dvije godine uvećala za 600 miliona eura, nema povećanja životnog standarda građana i minimalne zarade, a na godišnjem nivou nedostaje oko 500 miliona eura za pokriće svih troškova.

To su ključne ocjene opozicije koje su se čule danas u parlamentu tokom rasprave o predlogu zakona o budžetu za narednu godinu.

Ministar finansija Darko Radunović je priznao odstupanja od strateških dokumenata i najavio je njihovu korekciju do kraja marta naredne godine, tvrdi da je javni dug povećan isključivo zbog kapitalnih projekata što je izvršna vlasti i najavila, a obećava povećanje minimalne zarade i smanjene doprinosa na zarade čim se stvore za to uslovi koji će omogućiti da se ne uveća javni deficit i dug.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je kazao da se predlog budžeta ne poklapa sa planovima iz fiskalne strategije i smjernica makroekonomske politike.

Objasnio je da za pola miliona eura veći BDP u predlogu budžeta u odnosu na fiskalnu strategiju, dok su limiti potrošnje predlogom povećani za 130 miliona eura u odnosu na smjernice makroekonomske politike.

"Nema obrazloženja prihodnih stavki budžeta. Kako da vjerujemo da ste dobro projektovali, kada je završni račun pokazao da ste promašili za oko 50 milona eura? Hoćemo li dovesti u pitanje aranžman sa Svjetskom bankom nakon svega ovoga što se dešava u bankarskom sektoru? Depoziti nijesu iz viška prihoda nad rashodima, oporezivanja i razbijanja sive ekonomije, već su to depoziti iz ovogodišnjeg zaduženja. Ne mijenjamo model ekonomske poltike i stalno nam fali oko 500 miliona eura", kazao je Damjanović.

Poslanik SDP-a Raško Konjević istakao je da svaka uspješna politika za rezutat ima da pojača kvalitet života građana, te da građani sami treba da prosude da li osjećaju boljitke te politike koju Vlada sprovodi.

"Javni dug na početku mandata ove Vlade je bio 2,6 milijardi eura, a na kraju ove godine je 3,2 milijarde eura. Izdaci su za 250 miliona veći nego što je projektovano fiskalnom strategijom. Prosječna plata je bila 501 eura, a sada je 511 eura. Kroz ovaj budžet nema nominalnog povećanja zarada. Imamo najmanju minimalnu zarada u regionu, čak i Kosovo ima veću i ona iznosi 250 eura. Cijena života u Crnoj Gori nije jeftinija u odnosu na evropske zemlje. Fond zarada je veći za 50 miliona eura, a plate nijesu povećane", kazao je Konjević.

Ministar Radunović je objasnio da se moraju inovirati strateški dokumenti do kraja prvog kvartala naredne godine, jer je rađeno dosta izmjena.

"Nismo rekli da nećemo povećavati dug, već da će se povećavati dok traje izgradnja autoputa. Za autoput je potrošeno u 2017. godini 187 miliona eura i 67 miliona kroz Direkciju za javne radove i Direkciju za puteve. U ovoj godini za autoput je potrošeno 207 miliona eura, a za dvije direkcije 81 milion eura. Sve to ukupno je 550 miliona eura. Najavi smo u projekcijama povećanje javnog duga zbog investicija. Budžet je pravljen konzervativno, a nijesmo planirali povećanje plata što ne znači da ga neće biti", kazao je Radunović.

Ministar je objasnio da kada je u pitanju korekcija minimalne zarade i smanjenje doprinosa na plate do toga će doći, ali dok raste javni dug i deficit to nije moguće.

"Iskustvo iz regiona je pokazalo da kad je ovo urađeno uvijek je bilo na teret budžeta do uspostavljanja ravnoteže, tako da moramo biti krajnje oprezni", rekao je Radunović.

Budžet za narednu godinu je projektovan na 2,38 milijardi i on je, prema riječima ministra rezultat nastavka mjera fiskalne konsolidacija čiji je krajnji cilj smanjenje deficita i javnog duga. Ministar je objasnio da je budžet konzervativno planiran, da obezbjeđuje velika izdvajanja za kapitalne projekte, te redovnost isplate plata i penzija i socijalnih davanja.

Poslanik SD-a Boris Mugoša istakao je značaj izdvajanja većih suma iz budžeta za zdravstvo i obrazovanje, dok su poslanici DPS- a istakli da je važno što je budžet konzervativan i što su velika ulaganja u infrastrukturne projekte.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović obećao je stabilnost u finasiranju zdravstvene zaštite i njenu dostupnost svima, a ministar prosvjete Damir Šehović je istakao da budžet garantuje redovne plate i penzije, kao i stabilnost i nesmetano funkcionisanje svih potrošačkih jedinica, te domaćinski odnos Vlade prema novcu, jer je planiran 200 miliona suficita tekućeg budžeta.

Bonus video: