Poreska: Pišemo nova rješenja po podacima SDT-a

Ministarstvo poništilo 28 rješenja o poreskim dugovima firmi koje su koristile e-komerc Atlas banke
5114 pregleda 19 komentar(a)
Sada će koristiti dokumentaciju SDT-a: Mugoša, Foto: Djuric zoran
Sada će koristiti dokumentaciju SDT-a: Mugoša, Foto: Djuric zoran
Ažurirano: 07.02.2019. 21:12h

Poreska uprava juče je “Vijestima” saopštila da je tačno da im je Ministarstvo finansija poništilo rješenje kojima su prethodno utvrdili poreske dugove za firme koje su poslovale preko e-komerca Atlas banke, ali da će raditi nova na osnovu dokumentacije koja je sada “obezbijeđena od strane Specijalnog državnog tužilaštva” (SDT).

“Vijesti” su juče objavile da je Ministarstvo finansija - Direkcija za drugostepeni postupak, poništila nekoliko rješenja Poreske uprave (PU) o utvrđivanju poreskih obaveza za više ovih firmi koje se nalaze pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva zbog mogućeg pranja novca i utaje poreza. Upravo blokada računa ovih firmi u Atlas banci je u julu prošle godine narušila njenu likvidnost, zbog čega je Centralna banka uvela prinudnu upravu.

Ministarstvo u rješenjima navodi da postupak Poreske uprave “nije pravilno sproveden tako da ni samo rješenje nije pravilno i na zakonu zasnovano”, kao i da je osporeno rješenje “doneseno uz povredu načela utvrđivanja istine”. Naveli su i da “nije na valjan način utvrđen izvor dobiti oporeziv porezom na dobit pravnih lica”. SDT nije odgovorilo “Vijestima” da li će ovakva rješenja Ministarstva uticati na njihovu istragu.

Iz Poreske su naveli da su oni nakon inspekcijskog nadzora kompanija koje su se bavile djelatnošću e-trgovine doniijeli rješenja kojim su utvrđene poreske obaveze po osnovu poreza na dobit ostvarene od prihoda evidentiranih kroz transakcije preko deviznih računa ovih kompanija. Nakon žalbe, Ministarstvo je poništilo 28 takvih rješenja PU.

Iz Poreske navode da je osnov za ovakve odluke Ministarstva, kao drugostepenog organa, bilo obrazloženje da Poreska uprava u postupku inspekcijskog nadzora nije posjedovala dokumentaciju kojom se dokazuje izvor dobiti oporeziv porezom na dobit pravnih lica, a koja je trebalo da bude dostavljena od poreskih obveznika.

“Zbog toga je prvostepeni organ (Poreska uprava) obračun poreske obaveze izvršio na osnovu prometa prikazanog na deviznim računima, a koji nije bio prikazan u finansijskim izvještajima privrednih društava. Dakle, odluka drugostepenog organa zasnovana je na stavu istog da prvostepeni organ svoju odluku treba zasnovati na materijalnim dokazima uz izvođenje novih činjenica, zbog čega je predmete vratilo na ponovni postupak. Shodno navedenom, ponovni postupak je u toku, a u istom će prvostepeni organ izvođenjem novih dokaza i činjenica utvrditi poresku obavezu subjekata nadzora, imajući u vidu da je PU u međuvremenu došla u posjed dokumentacije kojom se definiše djelatnost kontrolisanih poreskih obveznika a koja je obezbijeđena od strane SDT u istražnom postupku nakon uvođenja prinudne uprave u Atlas banci”, saopštili su iz Poreske uprave, navodeći da je njihov direktor Miomir M. Mugoša o ovim aktivnostima transparentno izvijestio javnost na konferenciji za medije.

Bonus video: