Radović nezakonito smijenjena; Advokat: Žugić obmanuo poslanike

Gazivoda kazao da ako se imenuje novi viceguverner da Radovićeva ima pravo na naknadu štete, te da će se vidjeti da li će Skupština, opet, pomaže guvernera "u ličnom obračunu sa Radovićevom"
13239 pregleda 17 komentar(a)
Irena Radović, Foto: Luka Zeković
Irena Radović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.02.2019. 14:32h

Skupština Crne Gore nezakonito je, na predlog guvernera Centralne banke Radoja Žugića smijenila Irenu Radović sa pozicije viceguvernera u julu prošle godine, odluka je podgoričkog Osnovnog suda.

Advokat Radovićeve, Siniša Gazovoda je novinarima kazao da presuda potvrđuje stav koji su ranije iskazali da je Savjet CBCG na čelu sa guvernerom uspio da obmane poslanike u Skupštini svojim netačnim prelogom za razrješenje.

"Na osnovu tog predloga su poslanici donijeli nezakonitu odluku. U međuvremenu je odbačena i kivična prijava protiv Irene Radović koja je bila jedan od osnovnih razloga za njeno razrješenje i kako su poslanici diskutovali kod njih je izazivala zgranutost o navodnom nezakonitom ponašanju Irene Radović.Vidimo da od toga ništan ije tačno", kazao je Gazivoda.

On je dodao da je "žalosno da Žugić nastavlja sa svojim radnjama oko nezakonitog razrješenja", jer sad "pokušava da iskoristi i zloupotrijebi" Skupštinu tako što će imenovati novog viceguvernera i spriječiti da se Radovićeva nakon pravosnažnosti presude vrati na dužnost viceguvernera.

Žugić je za novog viceguvernera predložio člana Savjeta CBCG Zoricu Kalezić.

Gazivoda je kazao da ako se imenuje novi viceguverner Radovićeva ima pravo na naknadu štete, te da će se vidjeti da li će Skupština opet još jednom da pomaže guvernera u njegovom ličnom obračunu sa Radovićevom.

Radovićeva je novinarima kazala da ova presuda pokazuje da se radi o još jednom u nizu zloupotreba Žugića u opostrukciji pravde.

"Ako je danas donešena prvostepena presuda u moju korist kojom se poništava odluka Skupstine i kojom se omogućava da kada bude pravosnazna da se vratim u CBCG, jer sam nezakonito razriješena na osnovu lažnih navoda guvernara, podnošenje zahtjeva za imenovanje drugog lica za viceguvernera 24 sata prije prvostepene odluke smatram da ne zaslužuje komentar", rekla je Radovićeva.

Ona je dodala da od poslanika i Skupštine i relevantnih institucija do vrha države očekuje da vode računa o kredibilitetu Crne Gore pred građanima i da ne dozvole da se pravosuđe opstruira.

Ona je dodala da je bitan za napredak u EU vladavina prava i da o tome svi moraju voditi računa.

"Posebno Žugić koji je od prvog mandata guvernera do danas imao propuste što je nedopustivo u državi koja pretenduje da bude prva sledeća članica EU", kazala je Radovićeva.

Sudija Milena Brajović je u obrazloženju odluke istakla da CBCG kao poslodavac nije ispoštovala proceduru za prestanak radnog odnosa koju propisuje zakon o radu, kao i da ona nije mogla biti smijenjena na osnovu Zakona o CBCG. Odluci Osnovnog suda prethodila je odluka Upravnog i Vrhovnog suda koji su ocijenili da Radovićeva nije mogla biti smijenjena sa te funkcije na osnovu Zakona o CBCG, već zakona o radu.

Brajovićeva je istakla da CBCG nije Radovićevoj prethodno poslala pisano upozorenje o postojanju razloga za njeno razrješenje sa funkcije i rok od najmanje pet dana da se o tome izjasni, kao i da je CBCG povrijedila Radovićevoj pravo na odbranu. Brajovićeva je ocijenila da je CBCG morala da tvrdnje o otkazu Radovićevoj potkrijepi dokazima, te da navodi u predlogu za razrješenje koji se tiču da Radovićeva nije pokazala odgovarajući nivo stručnosti i efikasnosti što je navodno rezultiralo i predlaganjem nekih rješenja koja su mogla imati ozbiljne posledice po bankarski sistem, za sud su paušalno dati i bez ijednog pravno relevantnog dokaza.

Za sud je ostalo nejasno, navodi Brajovićeva, koje je to ozbiljne propiste Radovićeva napravila u obavljalju kontrole bankarskog sistema zbog čega joj je Žugić oduzeo nadležnosti.

"Po mišljenju suda, da bi neki ozbiljni propusti mogli biti razmatrani u smislu posledica moraju biti potkrijepljeni materijalnim i drugim dokazima" istakla je Brajovićeva.

Skupština je, na predlog Žugića, smijeni Radovićevu na osnovu članova 53 i 55 Zakona o CBCG za koje je sud utvrdio da se ne mogu odnositi na viceguvernere, već na ostale članove Savjeta CBCG (eksterni članovi koje bira Skupština).

"Te odrebe se odnose isključivo na razrješenje članstva u Savjetu, a kod činjenice da se pobijanom odlukom tužilja (Radovićeva) ne razrješava članstva u Savjetu, već sa funkcije viceguvernera.Tužilja kao viceguvernerka je po položaju član Savjeta i tek prestankom njene funkcije viceguvernera po automatizmu prestaje i njeno članstvo u Savjetu" objasnila je Brajovićeva.

Bonus video: