Šegrt i Ivanović: Bolnica Meljine će postojati bez obzira ko će biti vlasnik

Potpredsjednik Vlade Petar Ivanović je istakao da problem Bolnice nisu samo neisplaćene tri plate već da "postoje mnogo dublji problemi koji se odnose na način funkcionisanja Bolnice"
95 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2016. 18:37h

Opšta Bolnica Meljine mora opstati i nastaviti da pruža zdravstvene usluge građanima Herceg Novog bez obzira ko će biti njen vlasnik, saopštili su potpredsjednik Vlade Petar Ivanović i ministar zdravlja Budimir Šegrt nakon sastanka sa predstavnicima zaposlenih, menadžmenta i sindikata te zdravstvene ustanove.

"Pokušavamo da stvorimo uslove da država može da reaguje, a da pritom ne bude optužena da interveniše na privatnom posjedu, ili da se ne pravi domaćin u tuđoj kući. Pitanje je sa prvnog aspekta delikatno, ali što se tiče sigurnosti i kvaliteta medicinske usluge dilemu nemamo. Ova Bolnica će postojati, bez obzira ko bude vlasnik", istakao je Šegrt.

"Jedino što je funkcionisalo u ugovoru potpisanom između Atlas grupe i države jeste kvalitetna zdravstvena zaštita koja se do sada pružala stanovnicima Herceg Novog u Bolnici Meljine, i to zahvaljujući kvalitetnom kadru ove institucije", kazao je Šegrt.

Zbog finasijskih problema i nebrige vlasnika, odnosno neispunjavanja ugovorm propisanih obaveza , danas je ugrožen opstanak Bolnice u Meljinama, utvrdio je ministar zdravlja.

"To je i bio razlog što je Vlada pred kraj prošle godine, preko Savjeta za privatizaciju na inicijativu SO Herceg Novi pokrenula postupak i donijela odluku da se raskine ugovor sa Atlas grupom. Vlada pokušava da nađe najefikasniji i najbži način da se ta pravno finasijska dilema oko raskida ugovora riješi", kazao je Šegrt.

Šegrt je pojasnio da ugovor kakav je potpisala Atlas grupa sa državom, ne može obezbijediti održivo funkcionisanje bolničkog sistema u Meljinama.

"Atlas grupa je najvjerovatnije kupila 50 hiljada kvadrata na pjeni od mora sa mogućnošću da gradi hotele i apartmane i najvjerovatnije računala da će finasijski benefiti od ovih drugih sadržaja biti toliko dohodovni da se trošak funkcionisanja Bolnice ne bi doveo u pitanje. Obzirom da nisu ništa u to uložili, sam ugovor ne može napraviti očuvanje Bolnice", pojasnio je ministar.

Potpredsjednik Vlade Petar Ivanović je istakao da problem Bolnice nisu samo neisplaćene tri plate već da "postoje mnogo dublji problemi koji se odnose na način funkcionisanja Bolnice".

On je blokadu računa Bolnice koju je naložila Opština Herceg Novi okarakterisao kao nekorektan prema zaposlenima i građanima Herceg Novog.

Direktorka bolnice, Olivera Elez kazala je da je svima u Bolnici najvažnije da rade svoj posao i da zato dobijaju plate.

"Očekujemo da će kroz proširenje ugovora sa Fondom biti valorizovan naš rad i da ćemo dobijati zarađane plate", kazala je Elez.

Šegrt: Prethodmom menadžmentu treba skinuti kapu

Komentarišući izjavu iz Atlas grupe da će "ako se utvrdi da je neko iz bivšeg rukovodstva i uprave doprinio ovakvom stanju u bolnici Meljine,odgovarati, ministar Šegrt koje je bio izvršni direktor te ustanove od 2010. do 2015., je kazao da je to nonsens.

"Prethodnom menadžmentu treba da skinu kapu za ogromni trud koji su uložili da se ovoj Bolnici očuva intergritet, ugled, i zato što su uložili svoj lični kredibilitet, ljudski i profesionalni, pa su od ljudi koji su žestoko finansirali Bolnicu kroz nabavku potrošnog materijala, više investirali u Bolnicu nego sam vlasnik", kazao je Šegrt i istakao da je "pravilo u Crnoj Gori za svoje grške okriviti nekog drugog".

On je naveo da je prethodni menadžment na osnovu ugovora sa Fondom zdravstva prihodovao 2,6 miliona eura, i još oko 1, 5 miliona eura za pružene zdravstvene usluge.

Pojasnio je i da bi za normalno funkcionisanje Bolnice bila potreba pet miliona eura.

Odbornici lokalnog parlamenta u Herceg Novom su na bili su jednoglasni oko odluke da se iz sredstava stalne budžetske rezerve, opredijeli jednokratna pomoć zaposlenima u Bolnici Meljine u iznosu od 25.000 eura, koji već tri mjeseca nisu primili platu.

Galerija

Bonus video: