UPCG postigao dogovor sa Nurkovićem

Na međunarodnom tržištu trenutno je angažovano oko 6.500 crnogorsih pomoraca, a od njihovih zarada u prosjeku živi još po pet članova porodica po pomorcu
74 pregleda 2 komentar(a)
Brod gdje rade crnogorski pomorci, Foto: Shipspotting.com
Brod gdje rade crnogorski pomorci, Foto: Shipspotting.com
Ažurirano: 28.11.2018. 19:17h

Država Crna Gora će pod hitno izraditi Strategiju razvoja pomorstva, a ubrzo će se formirati posebno radno tijelo čiji će zadatak biti praćenje stanja u crnogorskom i svjetskom pomorstvu, te predlaganje mjera i aktivnosti za ažurnu i nesmetanu primjenu domaćih i međunarodnih propisa u crnogorskom pomorstvu.

Unija pomoraca Crne Gore (UPCG) biće stalni član tog radnog tijela.

To je, između ostalog, dogovoreno na sastanku predstavnika UPCG sa čelnicima Ministarstva pomorstva i saobraćaja (MSP), predviđenih ministrom Osmanom Nurkovićem. Sastanku u Podgorici u ime UPCG, prisustvovali su Vlado Vučetić, Vladimir Vujović i Goran Jablan, dok su u ime MSP, osim Nurkovića, prisustvovali i državni sekretar u ministarstvu Muamer Hajdarpašić, generalna direktorica direktorata za pomorsku privredu Maja Mijušković i generalni direktor direktorata za pomorski saobraćaj Vladan Radonjić.

Predstavnici UPCG prije ovog sastanka žestoko su kritikovali rad resora kojeg vodi Nurković, ističući da se od obnove državne samostalnosti, crnogorski pomorci usljed neadekvatne podrške crnogorske administracije, suočavaju sa kontinuiranim opstrukcijama koje utiču na njihovo zaposlenje na inostranim kompanijama.

Na međunarodnom tržištu trenutno je angažovano oko 6.500 crnogorsih pomoraca, a od njihovih zarada u prosjeku živi još po pet članova porodica po pomorcu.

Godišnje u crnogorsku ekonomiju pomorci od svojih zarada unesu nekoliko stotina miliona eura.

To je skoro ravno godišnjem iznosu priliva novca od svih direktnih stranih investicija u Crnoj Gori. Uprkos tome, pomorci se suočavaju sa nizom problema – prvenstveno lošim i nekoordinisanim radom državne administracije zbog kojeg vlasti država u kojima su sjedišta njihovih poslodavaca, ili čiju zastavu viju brodovi na kojima oni rade, ne priznaju crnogorske brevete.

Pomorci su izloženi skupim i sporim birokratskim procedurama kod naših organa, a država toleriše javašluk i brojne malverzacije u sistemu za obrazovanje i obuku pomoraca, što dovodi do drastičnog pada njihovog stručnog kvaliteta.

Na sastanku UPCG i čelnika MSP konstatovano je da treba “poboljšati koordinaciju i komunikaciju između MSP i ostalih ministarstava čiji djelokrug aktivnosti utiče na status pomoraca”, te da će “MSP kao krovno ministarstvo, u ovome imati glavnu ulogu”

Bonus video: