Vukićević: Još jedna namještena utakmica u organizaciji vladajuće elite

"Puna podrška sudiji (Nataši) Bošković koja godinama svojim radom i odlukama pokazuje kako se i u ovakvim uslovima može biti nezavisan profesionalac i kako se čuva ugled sudske profesije“, istakla parlamentarka Anka Vukićević
89 pregleda 4 komentar(a)
Anka Vukićević, Foto: Savo Prelević
Anka Vukićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.06.2018. 13:11h

Odluka o kupoprodaji akcija Rudnika uglja, zaključena presudnim glasom anonimnog manjinskog akcionara na skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore, u najmanju ruku, je sporna, a samo sudski epilog otklanja sumnju da je po srijedi još jedna namještena utakmica u organizaciji vladajuće elite, ocijenila je za „Vijesti“ nezavisna parlamentarka Anka Vukićević.

„Svakom laiku je jasno da su Rudnik uglja i TE „Pljevlja“ sistem čiji je većinski paket akcija morao ostati u vlasništvu države.Naknadne pameti su predstavnici Vlade koji odluku o kupovini akcija Rudnika sada pravdaju potrebom za objedinjavanjem TE i Rudnika po ugledu na zemlje regiona.Postavja se pitanje gdje je ta pamet bila kad je donešena odluka o privatizaciji,ili je i ova privatizacija po uhodanom scenariju, prodaj budzašto ,,strateškom partneru“, iako ti treba, a sjutra tom istom plati koliko ti traži“, navela je Vukićević.

Akcija „spasavanja“ koja će građane koštati oko 16 miliona plus, ko zna koliki iznos dugovanja, kako je dalje dodala Vukićević, „zahtijeva i pokretanje odgovornosti prvo onih koji su odlučivali o njegovoj privatizaciji“.

„Odgovornosti ne mogu i ne smiju biti izuzeti predstavnici Vlade koji su prepuštanjem odluke o kupovini akcija pokušali sprovesti prilično providan plan skidanja sopstvene odgovornosti.Samo neodgovorna vlast je mogla dozvoliti, da javni interes, interes svih građana CG zavisi od nekog nepoznatog akcionara, ili se ipak radi o nečem drugom“, navela je Vukićević.

Uvođenje privreme mjere od Privrednog suda, do okonačanja sudskog postupka po tužbi manjinskog akcionara EPCG, nije uticalo na poslovanje ni Rudnika, ni Elektroprivrede, „te ne postoji realno opravdanje zahtjeva za njenim ukidanjem do okončanja sudskog spora“.

„Insistucije sistema i postoje da sprovođenjem zakonskih normi štite interes države i njenih građana od privilegovanih pojedinaca. Puna podrška sudiji (Nataši) Bošković koja godinama svojim radom i odlukama pokazuje kako se i u ovakvim uslovima može biti nezavisan profesionalac i kako se čuva ugled sudske profesije“, istakla je Vukićević.

Ukidanjem privremene mjere, isplaćivanjem novca bratu aktuelnog predsjednika Crne Gore i kompaniji A2A, vođenje sudskog spora bi, kako je dalje napomenula, „bilo obesmišljeno“.

„Ako bi se ovakav scenario ostvario onda postoji i vjerovatnoća da bi pobjednik u finalu Lige šampiona, u organizaciji DPS-a, u svakom slučaju, bio Braco kao i u slučaju Limenka,Solana,Rudnik“, zaključila je Vukićević.

Bonus video: