Za 53 metra Ričardove glave nude 51 hiljadu eura

Ponuda kompanije „Konoba-Stari grad“ biznismena Branka Vujoševića ujedno je i najveća pristigla ponuda za zakup 26 kupališta na Jazu, kod Starog grada i na ostrvu Sveti Nikola
8352 pregleda 7 komentar(a)
Plaža Ričardova glava, Foto: Vuk Lajović
Plaža Ričardova glava, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.03.2019. 21:43h

Kompanija „Konoba-Stari grad“ podgoričkog biznismena Branka Vujoševića, ponudila je 51.000 eura za zakup 53 metra starogradske plaže Brijeg od Budve, popularne Ričardove glave, što je gotovo četiri puta više od početne minimalne cijene koju je Javno preduzeće „Morsko dobro“ objavilo na tenderu za zakup kupališta.

To je ujedno i najveća pristigla ponuda za zakup 26 kupališta na Jazu, kod Staroga grada i na ostrvu Sveti Nikola - Školju, koje su se našle na prvom ovogodišnjem tenderu za zakup javnih kupališta. Vujoševićeva firma dugogodišnji je zakupac tog dijela plaže i vlasnik je ugostiteljskog objekta unutar starogradskih zidina.

Osim Vujoševića, za taj dio Ričardove glave bio je zainteresovan i Srećko Jovanović, koji je ponudio 11.200 eura, što je tačno 23 eura više od početne minimalne cijene. Za zakup središnjeg dijela, 20 metara Ričardove glave, prijavio se dosadašnji zakupac, podgorička firma „Nemesis“ hotelijera Nikole Perovića, koja je vlasnik starogradskog hotela „Astorija“.

Za zakup najatraktivnijih budvanskih plaža Mogren I i Mogren II pristigla je samo po jedna ponuda i to dosadašnjih zakupaca. Tako, budvanska firma „Gabbiano“ ponudila je 5.500 eura za zakup plaže Mogren II, a početna cijena bila je 5.276, dok je firma „Mogren company“ za zakup Mogren I, čija je početna cijena bila 15.447 eura, ponudila 15.555 eura.

Podgorička kompanija „Yachteagle“ ponudila je 10.650 eura, 200 eura više od početne cijene, za zakup 315 metara duge plaže na sjeverozapadnom kraju ostrva Sveti Nikola. Riječ je o plaži u čijem se zaleđu nalazi zemljišni kompleks u vlasništvu firme „Global TS Montenegro“ bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre. „Yachteagle“ bila je jedina zainteresovana i za zakup susjedne plaže na ostrvu od 40 metara i ponudila 700 eura, 200 eura više od početne cijene.

Za zakup 100 metara duge plaže „Pod murvom“ na Školju, čija je početna cijena bila 4.239 eura, ponudu je jedini dostavio Lazar Vuksanović koji je ponudio za godišnji zakup 6.000 eura.

Najveće interesovanje izazvalo je kupalište 150 metara dugo ispod Žute Grede, čija je početna cijena bila 2.784 eura, a za koje su pristigle četiri ponude. Željko Živojinov ponudio je 6.100 eura, Petar Stanišić 5.510, Marko Živković 4.500, dok budvanska firma „Ronpos“, čak 15.000 eura, četiri i po puta više od početne cijene.

I istočni dio plaže Jaz, ispod Žute grede, nekadašnja nudistička plaža, čija je početna cijena bila 7.375 eura izazvala je veliko interesovanje. Nenad Odale je ponudio 7.488 eura, Petar Radenović 8.013, Janko Bošković 10.000, Anđela Labović12.000, dok je Igor Vujošević ponudio čak 15.000 eura. Duplo veću cijenu od početne za zakup istočnog kraja plaže Jaz, ponudila je firma „Hidromonet inženjering“. Interesovanja je bilo i za sami zapadni kraj plaže Jaz, za koji su pristigle dvije ponude. Iako je početna cijena bila 5.952 eura, firma „Svetionik Jaz„ ponudila je 9.150, dok je Marija Raković ponudila čak 20.000 eura. Za zakup središnjeg dijela plaže Jaz, ponudu od 26.027 eura dostavila je firma „S&I company“, dosadašnji zakupac. Za ostale djelove plaža pristigle su po jedna ponuda i to dosadašnjih zakupaca.

Tender prošao bez incidenata

Prvi ovogodišnji tender završen je bez ijednog incidenta. Za razliku od onih tendera iz 2016, kada je bilo dosta tenzija, sada je cijeli postupak obavljen bez ekcesa. Osim što je JP „Morsko dobro“ angažovala zaštitarsku službu, ispred kancelarije u kojoj se odvijalo otvaranje ponuda, bili su i inspektori budvanskog Centra bezbjednosti.

Ko će biti proglašen za prvorangiranog, odlučiće posebna komisija JP „Morsko dobro“. Inače svi zakupci bili su dužni da dostavne bankarske garancije u iznosima ponuđenih cijena zakupa. Ovogodišnjim tenderima plaže se izdaju u zakup na pet godina, a JP „Morsko dobro“ svake godine zaključuje ankes ugovora, nakon što utvrdi da li su zakupci ispoštovali ugovorene obaveze.

Bonus video: