ŽPCG izgubio najmanje 140.000 u sumnjivim poslovima sa preduzećima iz Srbije

Željeznički prevoz poslovao sa preduzećima iz srpske “željezničke afere“, ugovore potpisivao smijenjeni izvršni direktor Predrag Popović
4159 pregleda 4 komentar(a)
Vagoni nijesu kvalitetno remontovani (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Vagoni nijesu kvalitetno remontovani (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.02.2019. 21:15h

Državna kompanija Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) je samo prošle godine izgubila najmanje 140.000 eura, zbog sklapanja ugovora za nabavku djelova i remont vagona sa kompanijama iz Srbije čiji vlasnici su bili umiješani u takozvanu srpsku “željezničku aferu“ namještanja tendera i utaje poreza, pokazuju podaci Istraživačkog centra MANS-a i “Vijesti“.

Ukupna vrijednost ugovora o javnim nabavkama koje je uprava ŽPCG sklopila sa tim kompanijama u posljednih nekoliko godina premašuje 1,4 miliona eura.

Jedna od njih, kompanija “Šinvoz“ iz Zrenjanina je od 2010. do 2018. godine dobila od ŽPCG poslove remonta vagona i mehaničkih sklopova, ukupne vrijednosti od više od 800.000 eura. Više od trećina iznosa odnosilo se na ugovor o remontu pet putničkih vagona sklopljen u martu prošle godine.

Izvještaji o tehničkoj kontroli pomenutih vagona pokazuju da kompanija “Šinvoz“ nije ispunila sve obaveze iz ugovora, te da polovina vagona koji su bili predviđeni za remont ipak nisu bili uključeni u redovan saobraćaj jer nisu bili bezbjedni.

Prema podacima samog ŽPCG, neadekvatan remont i činjenica da vagoni nisu bili u funkciji, tu državnu kompaniju koštali su najmanje 140.000 eura po osnovu izgubljene dobiti.

Ugovore sa „Šinvozom“ je potpisivao izvršni direktor ŽPCG Predrag Popović, koji je smijenjen u utorak veče na sjednici Odbora direktora kompanije.

Osim “Šinvoza“, ŽPCG je od 2010. do 2018. godine sklopio više ugovora o javnim nabavkama sa srpskim kompanijama “Želvoz“ i “Želvoz 026“ u vlasništvu “Victory Solutions“ iz Beograda koju tamošnji mediji povezuju sa srpskim tajkunom Miroslavom Miškovićem.

Kompanija “Želvoz 026“ iz Smedereva je samo u 2018. godini dobila čak pet ugovora od ŽPCG koji su se odnosili na usluge opravke vagona i lokomotiva, ukupne vrijednosti više od 350.000 eura. I te ugovore je potpisao sada bivši direktor ŽPCG Popović.

Druga kompanija iz grupacije - “Želvoz“ je dobila ugovore popravki i nabavki djelova vrijedne više od 220.000 eura. Upravo ta kompanija se pored “Šinvoza“ pominje u krivičnoj prijavi protiv bivšeg direktora “Železnica Srbije” Milanka Šarančića, koji se sumnjiči da je i sa tom kompanijom sklapao fiktivne ugovore o remontu vagona.

“Želvoz“ je trebalo da popravi teretne vagone za potrebe srpske željeznice, a bez preciziranja vrste i količine vagona, kao ni vremena opravke. Za veliki projekat srpska Železnica nije raspisala tender, već odabrala svoju tada kćerku kompaniju smederevski “Želvoz“. U projekat se kao nosilac poslovnih aktivnosti uvodi “Šinvoz“ iz Zrenjanina koji je imao obavezu da za “Želvoz“obezbijedi rezervne djelove i materijal, a posebno je bila vrijedna nabavka monoblok točkova. “Šinvoz“ je monoblok točkove nabavljao upravo od Železnice, pa joj ih je ponovo fakturisao kroz ukupnu uslugu nabavke. U tom poslu je izbjegavano plaćanje PDV-a, a srpska Železnica je navodno opravku plaćala i polovnim vagonima koji su bili u daleko boljem stanju od onih koji su popravljani.

Kada je u pitanju poslovanje tih kompanija u Crnoj Gori, iz uprave ŽPCG je rečeno da ja popravka vagona koja je izvršena prošle godine kod remontera Šinvoza bila u skladu sa svim zakonskim procedurama javnih nabavki.

“Ugovor sklopljen sa remonterom Šinvoz koji se odnosi na opravku 5 putničkih kola je zaključen redovnom tenderskom procedurom putem javnih nabavki.

Otvorenim postupkom javne nabavke izvršen je odabir najpovoljnijeg ponuđača i uredno donesena odluka koja je bila javno objavljena.

Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda je u redovnom postupku izvršila odabir najpovoljnijeg ponuđača u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Ukupna vrijednost izvršene opravke 5 putničkih vagona je 224.750,00 eura i ukupno je izmireno do danas 60.000,00 eura“, navedeno je u odgovoru PR službe ŽPCG na pitanje da li su plaćane sumnjive prošlogodišnje popravke vagona zrenjanjinskoj firmi Šinvoz i u kojem iznosu.

Iz ŽPCG tvrde da pripadnici Odsjeka za privredni kriminal nijesu skoro dolazili da provjeravaju poslovanje tog preduzeća, a izvori “Vijesti” sa konkretnim imenima inspektora tvrde da su oni tamo ipak bili prije pet mjeseci i pregledali poslovnu dokumentaciju ŽPCG zbog sumnje u postojanje zloupotreba službenog položaja i drugih krivičnih djela.

Partner ŽPCG i u “Rajskim papirima”

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, vlasnik “Šinvoza“ je preduzeće TTC logistic međunarodna špedicija iz Beograda, iza koje stoji Nebojša Ivković.

Poslove Ivkovića u Srbiji je istraživao i srpski Savjet za borbu protiv korupcije u okviru provjere korupcionaških privatizacija u Srbiji.

Takođe, istraživanje Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (OCCRP) o poreskim rajevima („Rajski papiri“) pokazuju da je partner ŽPCG vlasnik više komapnija na Malti, Britanskim Djevičanskim ostrvima, a da je njegov partner Pavol Miškov u tim kompanijama povezan sa međunarodnim kriminalnim krugovima.

Miškov je 2013. godine uhapšen na Kajmanskim ostrvima u vezi sa prodajom hotela na slovačkoj planini Tatre, ali je nekoliko nedelja kasnije pušten. Firmu u čijem je vlasništvu bio hotel, prema zvaničnoj dokumentaciji, prodao je kompaniji pod kontrolom belgijskog ogranka italijanske kriminalne grupe koja kontroliše šverc kokaina u Evropi. Njegov advokat negirao je te navode.

Bonus video: