Žugić predložio Kalezićevu za viceguvernera

Osnovni sud sjutra donosi odluku da li je Skupština nezakonito smijenila Irenu Radović
20589 pregleda 37 komentar(a)
Kalezić, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Kalezić, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 21.02.2019. 07:46h

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić predložio je Skupštini da za trećeg viceguvernera izabere Zoricu Kalezić koja je sada član Savjeta vrhovne monetarne institucije. To mjesto upražnjeno je od jula prošle godine kada je parlament smijenio Irenu Radović sa pozicije viceguvernera na predlog Savjeta CBCG koji je jednoglasno prihvatio takvu inicijativu Žugića.

Predlog da Kalezićeva dođe na mjesto na kojem je bila Radovićeva dostavljen je juče parlamentu, odnosno dva dana prije nego će biti poznata sudska odluka po tužbi Radovićeve protiv Skupštine.

Osnovni sud će sjutra donijeti odluku da li je Skupština nezakonito smijenila Radovićevu sa pozicije viceguvernera CBCG. Za isti dana zakazan je i nastavak suđenja po drugoj tužbi Radovićeve protiv CBCG i Žugića zbog mobinga, a svjedočiće druga dva viceguvernera Miodrag Radonjić i Nikola Fabris.

Upravni i Vrhovni sud Crne Gore ocijenili su da Radovićeva nije mogla biti smijenjena sa te funkcije na osnovu Zakona o CBCG, već da se na prava zaposlenih u vrhovnoj monetarnoj instituciji odnose opšti propisi o radu, kao i da je Osnovni sud nadležan da odlučuje o sporovima iz radnog odnosa.

Odluka o razrješenju Radovićeve i postupak koji je prethodio ne pominje Zakon o radu, niti ta odluka ima obrazloženje, ni pouku o pravnom lijeku, zbog čega je supotna Zakonu o radu.

Žugić je u parlamentu u svom obrazloženju za smjenu Radovićeve, između ostalog, naveo da je ona Osnovnom sudu, u okviru tužbe za mobing, dostavila plan kontrole banaka i finansijskih institucija koji je strogo čuvana tajna prema aktima CBCG i zakonu. CBCG je zbog toga podnijela i krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu 24. maja 2018. godine, u kojoj je navedeno da je Radovićeva uz tužbu za mobing predala i plan rada sektora za kontrolu banaka za period od 2018. do 2019. godine koji sadži terminski plan kontrole banaka.

“I tako ga je učinila dostupnim drugim licima iako je znala da terminski plan predstavlja poslovnu tajnu, s obzirom na to da je Pravilnikom o tajnosti kao takav označen.

Prijavljena je viceguvernerka bila upoznata da se ovi podaci ne smiju učiniti dostupnim drugom, suprotno odredbama Pravilnika o tajnosti. Posebno je indikativno da podaci koje prijavljena dostavljanjem sudu čini dostupnim drugim licima, nijesu bili uopšte potrebni za potrebu bilo kojeg navoda njene tužbe, uz napomenu u tužbi da se radi o usvojenom planu, pa je očigledno da je to učinila da bi nanijela štetu CBCG”, piše, između ostalog, u krivičnoj prijavi CBCG u koju “Vijesti” imaju uvid. Tu prijavu je potpisala direktor direkcije za pravne poslove CBCG Sanja Bubanja.

Osnovno državno tužilaštvo je utvrdilo da djelo koje je prijavila CBCG protiv Radovićeve nije krivično djelo odavanja poslovne tajne iz člana 280, stav 1 Krivičnog zakonika.

“U skladu sa Vašim pisanim zahtjevom od 5. februara 2019. godine, a na osnovu člana 271, stav 2 Zakonika o krivičnom postupku, obavještavam da je rješenjem ovog tužilaštva od 27. decembra 2018. godine, odbačena prijava oštećene CBCG, podnijeta 24. maja 2018. godine protiv Vas, jer je državni tužilac ocijenio da prijavljeno djelo nije krivično djelo odavanja poslovne tajne iz člana 280, stav 1 Krivičnog zakonika. Rješenje o odbacivanju prijave je preispitano i od strane višeg državnog tužilaštva, po pritužbi CBCG, koje je našlo da je donijeto u skladu sa zakonom”, piše u dopisu državnog tužioca Vukasa Radonjića koji je dostavljen Radovićevoj na njen uput da je tužilaštvo obavijesti o odbacivanju krivične prijave.

Sudija Osnovnog suda Mladen Grdinić tražio je od CBCG da dostavi dokaz da je terminski plan kontrole banaka zaveden u arhivi CBCG pod nekom od oznaka tajnosti, što vrhovna monetarna institucija nije uradila.

Kalezićeva doktorirala u Velikoj Britaniji

U predlogu Žugića da parlament imenuje Kalezićevu za viceguvernera dostavljena je njena biografija gdje piše da je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 2003. godine kao najbolji student sa prosječnom ocjenom 9,92. Na Ekonomskom fakultetu na “Staffordshire University”, Velika Britanija, magistrirala je 2005. godine i doktorirala 2014. godlne, iz oblasti ekonomije-ekonometrije. Pohađala je preko 50 specijalističkih kurseva i seminara u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Evropske centralne banke, Banke Engleske, Banke Holandije i Banke Poljske. Bila je specijalni savjetnik ministra za međunarodne odnose i evropske integracije i specijalni savjetnik viceguvernera CBCG za finansijsku stabilnost i platni promet, kao i predstavnik Crne Gore u Holandsko-belgijskoj Konstituenci u Svjetskoj banci, gdje je predstavljala i BiH i Makedoniju.

Bonus video: