Jahting turizam u blagom padu: Mnogi vezovi bili prazni tokom ljeta

Podaci Porta pokazuju da se smanjuje broj jahti u tivatskoj marini
75 pregleda 0 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.11.2018. 17:18h

U marini Porto Montenegro od januara do oktobra ove godine boravilo je ukupno 1.400 jahti, a registrovano je ukupno 2.437 uplovljavanja tih brodova. Razlika u broju uplovljavanja u odnosu na broj jahti koje su se duže zadržavale u Tivtu je zbog činjenice da su pojedini brodovi dolazili i odlazili više puta, dok je u Porto došao i veći broj jahti koje su se zadržale samo par sati da bi na pumpnoj stanici napunile gorivo oslobođeno carina i poreza.

Prema podacima koje je Porto Montenegro dostavio turističkoj organizaciji Tivat ljetos je popunjenost marine bila „70 odsto u svakom trenutku“. Lani je prosječna popunjenost najveće crnogorske marine za superjahte u sezoni, prema zvaničnim podacima bila 85 odsto. Podaci pokazuju ono što su svi koji su ovog ljeta šetali Porto Montenegrom mogli vidjeti da mnogi od 450 vezova u marini bili su prazni, čak i u najvećem špicu sezone tokom jula i avgusta.

Ono što se ovog ljeta dešavalo u Porto Montenegru ukazuje da je jahting u Crnoj Gori prešao zenit postignut prije par godina, te da je sada ta djelatnost u blagom opadanju. Činjenica da Porto, koji ima najbolju uslugu i servis za jahtaše, ne može u sezoni napuniti 450 vezova (marina kada bude završena imaće 880 vezova), nameće pitanje koliko je opravdana strategija Vlade da dozvoljava gradnju marina i privezišta za jahte na svakom dijelu obale, pogotovo u Boki.

Ovog je ljeta proradila i prva faza prve od dvije marine u turističkom kompleksu Luštica bay od 176 vezova, gradi se velika marina od 238 vezova u Portonovom u Kumboru, a završena je i nešto manja marina u Meljinama, dok se planira propširenje male marine na Obali Đuraševića kod Tivta.

Bogatašima velike povlastice, mimo EU standarda

Crna Gora je 2007. pod direktnim uticajem tadašnjeg vlasnika Porto Montenegra, kanadskog biznismena Pitera Manka uvela pogodnosti za bogataše čije jahte koštaju i do nekoliko totina miliona eura. Stopa PDV-a za robu i usluge vezane za nautički turizam iznosi sedam odsto, PDV se ne naplaćuje na čarter jahti, stopa poreza na dobit je devet odsto, a gorivo je oslobođeno plaćanja carina i akciza.

Vlada je po Mankovim sugestijama kreirala i Zakon o jahtama koji, pored ostalog, omogućava stranim jahtama da se u našim vodama zadržavaju bez vremenskih ograničenja i naplate poreskih obaveza njihovih vlasnika u inostranstvu, a kada te jahte dobiju crnogorsku vinjetu, mogu više puta da ulovljavaju u naše vode.

Najveći dio tih povoljnosti nije u skladu sa pravilima EU zbog čega su najavljene izmjene.

Bonus video: