Kako resetovati Android telefon i vratiti ga "u život"

Ponekad je jedini način za rješavanje problema 'smrzavanja' pametnog telefona ili tableta, napraviti reset, i to fabrički
6023 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2013. 17:30h

Koliko god neki uređaj bio vrhunski napravljen, činjenica je da ga je ipak napravio čovjek i da se greške događaju.

Vlasnici pametnih telefona vjerovatno su se barem jednom susreli sa situacijom u kojoj im se telefon 'smrznuo' i odbio da reaguje na komande.

Kod uređaja kod kojih se može otvoriti kućište, najjednostavniji način za resetovanje je jednostavno vađenje baterije na nekoliko trenutaka i potom vraćanjem natrag.

Kod uređaja koji imaju zatvoreno kućište koje se ne može otvoriti, postupak je nešto komplikovaniji. Potrebno je istovremeno pritisnuti dugme za paljenje/gašenje i dugme za pojačavanje zvuka i držati tako desetak sekundi. Da se uređaj resetovao, znaćete kad se na ekranu pojavi logo proizvođača, a neki će uređaji i zavibrirati.

No, šta kada "smrzavanje" postane svakodnevna pojava, a pametni telefon sve češće morate vraćati u život?

Fabrički reset

TechHive preporučuje da na svom Androidu napravite povratak na fabrika podešavanja, odnosno odradite farbički reset. Iako ćete na taj način izgubiti sve aplikacije i podatke sačuvane na telefonu, ujedno biste mogli 'popraviti' ono što uzrokuje 'smrzavanje' uređaja.

Fabrički reset može potrajati između pet i 10 minuta, pa je prije početka potrebno napraviti neke pripremne radnje.

Provjerite da li vam je baterija napunjena ili priključite uređaj na punjač kako biste bili sigurni da reset neće biti zaustavljen usred procesa.

Napravite kopiju svih podataka koje ne želite da izgubite. U načelu, fabrički reset neće uticati na podatke koje imate sačuvane na memorijskoj kartici, ali sve što imate u memoriji uređaja bit će izbrisano.

Stoga, ako uređaj već ima neku aplikaciju za izradu bezbjednosne kopije, iskoristite je i na sigurno sačuvajte svoja podešavanja, kontakte i e-mailove.

Ako pak nemate takvu aplikaciju, Android nudi mogućnost da vam podešavanja sačuva na Google-ove servere s kojih ih potom možete preuzeti nakon resetovanja. U 'Settings' pronađite 'Backup & reset' i odaberite šta želite da sačuvate na sigurno.

Kad sačuvate sve svoje podatke na sigurno, možete pokrenuti fabrički reset. Odaberite 'Settings', otvorite 'Backup and Restore' i odaberite 'Factory data reset'.

Sistem će vas upitati jeste li sigurni da želite napraviti povratak na fabrička podešavanja. Ako ste obavili sve pripremne radnje i sigurni ste u svoj odabir, kliknite 'Reset phone' i ostavite uređaj da završi zadati posao.

Kad sistem završi s povratkom na fabrička podešavanja, uređaj će izgledati kao prvog dana kada ste ga izvadili iz kutije, pod uslovom da je bio nov. Barem što se softvera tiče. Na vama je da sad vratite svoja podešavanja i kontakte i instalirate one aplikacije koje su vam neophodne za rad.

Problem 'smrzavanja' trebalo bi da bude riješen, a ako se ponovno pojavi, možda je vrijeme da posjetite servis.

Galerija

Bonus video: