Konferencija na visokom nivou kao Podstrek jačanju preduzetničko-inovacionog ekosistema u Crnoj Gori

Događaj će napraviti prostor za otvorenu diskusiju o predmetnoj temi s najaktivnijim članovima inovativne zajednice Crne Gore i pomoći u boljoj implementaciji Programa podsticanja inovativnih startapova
1568 pregleda 0 komentar(a)
Na konferenciji će učestvovati govornici na najvišem nivou, Foto: Ministarstvo nauke
Na konferenciji će učestvovati govornici na najvišem nivou, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 22.03.2019. 09:00h

U ponedjeljak 25. marta 2019. godine u hotelu “Podgorica”, Ministarstvo nauke će održati konferenciju pod nazivom „Ka Preduzetničko-inovacionom ekosistemu Crne Gore“. Projekat pod istim imenom pokrenut je u junu 2018. godine, a nakon toga su preduzete intenzivne aktivnosti kako od strane angažovanih eksperata EU tako i od strane projektnog tima u Crnoj Gori.

Predmetni događaj označava finalizaciju projekta i predstavlja priliku da se predstave njegovi rezultati, ali i da se s akterima iz Crne Gore i inostranstva pokrene diskusija o realizaciji preporuka i uspostavljanju efikasnog preduzetničko-inovacionog ekosistema u našoj zemlji. Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva nauke, već usvojila plan kojim ove prepruke treba sprovesti u djelo. Riječ je o Programu za podsticanje inovativnih startapova, usvojenom u decembru prošle godine. Program je izrađen u saradnji sa brojnim učesnicima Partnerstva za kreiranje inovacionog ekosistema, u kojem je otvoren dijalog sa predstavnicima biznisa, akademskog sektora, države i građana.

Vodeći se smjernicama koje je dobila u okviru instrumenta Podrška razvoju politika (PSF), Crna Gora bi određenim izmjenama u zakonodavstvu, finansijskim instrumentima i organizaciji sektora istraživanja i inovacija, dovela do promjena koje mogu kreirati novi, dinamičan ekonomski i društveni tok, zasnovan na znanju i inovacijama. Crna Gora treba da uči od najuspješnijih zemalja, slijedeći njihov primjer i postajući brza i proaktivna u uvođenju mehanizama koji će prvo usporiti odliv talenata u domenu inovacija i preduzetništva, a potom ga i preokrenuti. Kao mala zemlja koja ima potencijal za brzu promjenu okvirnih uslova, Crna Gora je sada u poziciji da napravi prekretnicu u svojoj ekonomiji, bazirajući je na znanju, inovacijama i internacionalizaciji.

Na konferenciji će učestvovati govornici na najvišem nivou: predsjednik Vlade Crne Gore, g. Duško Marković, zamjenica generalnog direktora za istraživanja i inovacije Evropske komisije, gđa Signe Ratso, ministarka nauke, gđa Sanja Damjanović, ministarka ekonomije, gđa Dragica Sekulić, eksperti EU angažovani na projektu, kao i drugi istaknuti gosti iz različitih sektora. Događaj će napraviti prostor za otvorenu diskusiju o predmetnoj temi s najaktivnijim članovima inovativne zajednice Crne Gore i pomoći u boljoj implementaciji Programa podsticanja inovativnih startapova. Poseban gost i govornik je emeritus profesor Nebojša Nakićenović, iz Beča.