Na novoj karti svemira 300 hiljada dosad nepoznatih galaksija

Međunarodna grupa astronoma koja stoji iza ovog istraživanja svemira kaže da njihovo otkriće doslovno baca novo svjetlo na najdublje tajne svemira, uključujući fiziku crnih rupa i razvoj galaktika
1335 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Nova karta noćnog neba, objavljena u utorak, ocrtala je stotine hiljada prethodno nepoznatih galaksija, otkrivenih korištenjem teleskopa koji može detektovati izvore svjetlosti koje optički instrumenti ne mogu vidjeti.

Međunarodna grupa astronoma koja stoji iza ovog istraživanja svemira kaže da njihovo otkriće doslovno baca novo svjetlo na najdublje tajne svemira, uključujući fiziku crnih rupa i razvoj galaktika.

"Ovo je novi prozor u svemir", rekao je Siril Tas, astronom iz pariškog opservatorijuma.

"Kada smo ugledali prve snimke zapitali smo se: 'Što je ovo?'. Ništa slično nismo vidjeli prije".

Više od 200 astronoma iz 18 zemalja bilo je uključeno u studiju, kojom se radioastronomijom pregledavalo nebo iznad sjeverne polulopte i otkrilo 300.000 izvora svjetlosti za koje se smatra da su nove galaksije.

Radioastronomija naučnicima omogućava da svemir istražuju radio talasima i detektuju radijaciju koja se proizvede pri interakciji velikih nebeskih objekata.

Grupa se koristila teleskopom niske frekvencije (LOFAR) u Holandiji kako bi "pokupila" tragove davne radijacije stvorene pri spajanju galaksija. Ti tragovi mogu se širiti milionima svjetlosnih godina.

Otkriće novih izvora svjetlosti moglo bi pomoći naučnicima da bolje razumiju ponašanje jednog od najzagonetnijih fenomena svemira.

Crne rupe, koje imaju toliko snažnu privlačnu gravitacijsku silu da im nijedna materija ne može pobjeći, emituju radijaciju kada "progutaju" druge velike objekte, poput zvijezda.

Tas je rekao da će nova tehnika pomoći astronomima da uporede crne rupe i uvide kako se formiraju i razvijaju.

"Ako gledate aktivnu crnu rupu, tragovi radijacije nestanu nakon miliona godina i nećete ih vidjeti na visokoj frekvenciji svjetlosti. Ali na niskoj, možemo vidjeti mnogo starije elektrone", kazao je Tas.

Snimke koje je proizveo teleskop Hable naučnike je doveo do uvjerenja da u svemiru ima više od 100 milijardi galaksija, iako su mnoge prestare i predaleke da bi se moglo opaziti tradicionalnim tehnikama.

Karta koja je stvorena zahvaljujući LOFAR-u, i djelomično objavljena u časopisu Astronomy & Astrophysics, sadrži samo dva posto vidljivog neba.

LOFAR je sastavljen od evropske mreže radio antena koja se proteže preko sedam zemalja, čime formira ekvivalent satelitskom tanjiru promjera 1300 kilometara, prenosi Hina.

"Najstariji objekti u svemiru stari su oko 11 do 12 milijardi svjetlosnih godina", rekao je Tas. "Očekujem da ćemo uskoro moći vidjeti mnogo takvih", zaključio je.

Bonus video: