Prvi test odbrane Zemlje: Nasa će pokušati da izbaci asteroid iz orbite

Nasa planira da organizuje misiju čiji će cilj biti da isproba novu tehnologiju koja je osmišljena da preusmjeri asteroide koji su opasni za našu planetu
2303 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta-AP
Ilustracija, Foto: Beta-AP

Koliko god filmovi poput „Armagedona“ i „Dubokog udara“ bili plod mašte, jedno je tačno – ne želite da budete nigdje u blizini kada neki asteroid bude udarao u Zemlju.

Čak i manji asteroidi koji s vremena na vrijeme udare u Zemlju mogu da nanesu ozbiljnu štetu gradovima. Na sreću, Nasa planira da organizuje misiju čiji će cilj biti da isproba novu tehnologiju koja je osmišljena da preusmjeri asteroide koji su opasni za nas, piše portal Thrillist.

Riječ je o prvom testiranju pravog odbrambenog sistema planete. U poduhvatu će učestvovati stručnjaci Nase i Evropske agencije za istraživanje svemira, a pokušaće da „izbiju“ asteroid sa njegove putanje tako što će ga pogoditi sondom koja će se kretati brzinom oko 6,44 kilometara u sekundi, prenosi RTS.

Projekat nazvan DART (The Double Asteroid Redirect Test) obuhvata ciljanje asteroida Didimosa, to jest manjeg objekta koji orbitira oko njega i poznat je kao Didimun (Didijev mjesec).

Nijedna od ovih „svemirskih stijena“ ne predstavlja prijetnju za Zemlju: nalaze se na udaljenosti oko 11,25 miliona kilometara od nas kada su nam najbliži. Zbog toga su i odabrani za ovaj eksperiment.

Kada je riječ o veličini, Didimun se može uporediti sa velikom Keopsovom piramidom u Gizi, što ga čini najmanjim asteroidom na koji je poslata sonda. Međutim, ukoliko bi asteroid te veličine udario u Zemlju pri uobičajnoj brzini od 30,58 kilometara u sekundi, mogao bi da raznese čitav region, navode u Evropskoj agenciji za istraživanje svemira.

Nasa planira da sondu lansira 2020. ili 2021. godine, kako bi u Didimun udarila u oktobru 2022. Nakon toga, Esina letelica „Hera“ biće poslata put Didimosa i Didimuna kako bi se utvrdilo kakve promjene su nastale nakon testiranja i da li je izbacivanje iz orbite, to jest pomjeranje uspjelo.

Nasa je planove za misiju DART otkrila 2018. godine, dok su u Esi najavili samo formiranje tima za propratni istraživački rad.

Dva asteroida proletjela jutros pored Zemlje

U razmaku od samo nekoliko sati, jutros su pored naše planete proletjela dva asteroida, saopštila je Nasa, prenosi Tanjug.

Prvi asteroid nazvan „2019 BK4“, proletio je oko 2.30 po srednjoevropskom vremenu, dok je drugi asteroid „2013 RV9“, proletio oko 7.30, prenosi britanski Ekspres.

U trenutku prolaska, asteroid 2013 RV9, kako ga je nazvala Nasa, bio je udaljen od nas 6.842.740 kilometara, što je relativno blizu u svemirskim relacijama.

Bonus video: