Tutankamonova grobnica opet u punom sjaju

Drevna grobnica u Dolini kraljeva restaurirana je nekoliko puta prije, ali nikada ovako planski i detaljno
1778 pregleda 1 komentar(a)
Tutankamonova grobnica, Foto: Reuters
Tutankamonova grobnica, Foto: Reuters

Stotinu godina nakon otkrića Tutankamonovog groba, u kojem je pronađen mumificiran dječak-kralj pokopan prije više od 3.000 godina, završen je projekt restauracije i sanacije oštećenja od prašine, vlage i posjetilaca.

Tutankamonova grobnica

Slike na zidovima takođe su restaurirane i vraćene u prvobitno stanje u kakvom su bile kada je britanski arheolog Hauard Karter prvi ušao u grobnicu 1922.

Tutankamonova grobnica

U procesu koji je trajao 10 godina u grobnici su zamijenjeni drveni podovi, rasvjeta i rampe, što znači da je i sam Tutankamon morao da bude premješten, prenosi agencija Hina.

Tutankamonova grobnica

"To je nevjerovatno dragocjen eksponat tako da je bilo stresno pomjerati mumiju", rekao je Nevil Agnju, direktor za komunikaciju Konzervatorskog instituta Geti sa sjedištem u Los Anđelesu koji je vodio radove.

Tutankamonova grobnica

"Bio sam užasnut", kazao je Agnju o operaciji podizanja mumije i njenog 250 kilograma teškog sanduka i njihovog nošenja.

Tutankamonova grobnica

Drevna grobnica u Dolini kraljeva restaurirana je nekoliko puta prije, ali nikada ovako planski i detaljno.

Tutankamonova grobnica

Konzervatori, arhitekte, stručnjaci za okolinu i naučnici prvo su radili analize, koje su trajale skoro pet godina, i koje su pokazale uticaj okoline kao i oštećenja koja su napravili posjetioci, među kojima su ogrebotine i grafiti.

Tutankamonova grobnica

"Vodena para nastala disanjem posjetilaca utiče na sve u grobnici", rekao je Husein Šaburi, profesor umjetnosti na Univerzitetu u Aleksandriji, dodajući da je tamo takođe bilo teško disati.

"Morali smo to da promijenimo i stvorimo metodu da u grobnicu ulazi svježi vazduh i da cirkuliše na način da se sav vazduh u grobnici promijeni za 30 minuta".

Tutankamonova grobnica

Tutankamonova grobnica je otkrivena 1922. godine u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora.

To je jedina grobnica iz faraonskog Novog kraljevstva (1550 pr.n.e.-1069 rp.n.e) koja je pronađena netaknuta, odnosno neopljačkana.

Vjeruje se da je Tutankamon vladao od 1334. godine prije nove ere do 1325. godine prije nove ere, za vrijeme XVIII dinastije.

Bonus video: