NVO Artemida: Bivše korisnice droga mogu biti korisni članovi društva

„Žene koje koriste droge u Crnoj Gori su visoko diskriminisane i stigmatizirane, nalaze se na samoj društvenoj margini i izložene su stalnom i neprekidnom nasilju i direktnom ugrožavanju života“, ocijenila je izvršna direktorica NVO Artemida Marija Obradović
167 pregleda 1 komentar(a)
Zavisnica od droge, Foto: Shutterstock
Zavisnica od droge, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.06.2018. 15:13h

Žene bivše korisnice droga mogu biti jednako korisni članovi društva, uprkos duboko ukorijenjenim predrasudama i stereotipima, ocijenili su iz nevladine organizacije (NVO) Artemida.

Izvršna direktorica te NVO, Marija Obradović, kazala je da su esencijalne potrebe zavisnica vezane za neadekvatnu socijalnu reintegraciju.

„Žene koje koriste droge u Crnoj Gori su visoko diskriminisane i stigmatizirane, nalaze se na samoj društvenoj margini i izložene su stalnom i neprekidnom nasilju i direktnom ugrožavanju života“, ocijenila je ona.

Obradović je navela da uzroci za ulazak u zavisnost, posljedice upotrebe droge, nijesu jednaki kod muškaraca i žena.

“Kako živimo u tradicionalnom društvu u kome su žene naučene da je sramota da pričaju o svom problemu jer će biti odbačene, one odlučuju da problem zadrže za sebe i tako sačuvaju svoju i „čast“ svoje porodice”, kazala je Obradović.

U NVO Artemida, kako je dodala, pretpostavljaju da je broj žena koje koriste droge mnogo veći nego što pokazuju podaci dobijeni iz institucija i organizacija i da se veliki broj njih ne odlučuje da potraži pomoć.

„Žene zavisne od droga i bivše zavisnice se u Crnoj Gori susrijeću sa sistemskim, strukturalnim, socijalnim, kulturalnim i ličnim barijerama u pristupanju tretmanu bolesti zavisnosti i poštovanja osnovnih ljudskih prava“, kazala je Obradović.

Ona je ukazala da zavisne od droga nemaju prostornih kapaciteta za detoksikaciju u Crnoj Gori, za razliku od muškaraca, iistakla da je to velika prepreku za ulazak u program rehabilitacije.

Obradović je dodala da se tretman na Kakarickoj gori naplaćuje, i da cifru koju je potrebno izdvojiti na mjesečnom nivou, većina porodica nema da plati.

„Nijedna žena koja se suočava sa problemom zavisnosti ne može bez podrške sistema, počev od primarne porodice, preko institucija, pa do podrške cijelog društva, jer svako zaslužuje drugu šansu“, zaključila je Obradović.

Bonus video: