Od sedam vrtića, završen samo jedan

Za vrtić u Bloku šest u Podgorici, u Pljevljima i Ulcinju, kasni se sa procedurom oko dokumentacije, umjesto u Rožajama, sada se taj projekat najavljuju u Baru
118 pregleda 3 komentar(a)
Vrtić Tuzi kamen temeljac, Foto: Vlada CG
Vrtić Tuzi kamen temeljac, Foto: Vlada CG
Ažurirano: 29.05.2018. 18:57h

Nadležni od 2014. godine obećavaju da će u Crnoj Gori do kraja 2018., kroz projekat u okviru kojeg se Vlada zadužila kod Banke za razvoj Savjeta Evrope, biti izgrađeno sedam vrtića, a do sada je završen samo jedan.

Izgrađen je jedan vrtić u Podgorici, odnosno u naselju Zagorič, kasni se sa završetkom predškolske ustanove na Starom aerodromu, tek je postavljen kamen-temeljac za novu zgradu u Tuzima.

Za vrtić u Bloku šest u Podgorici, kao i Pljevljima i Ulcinju kasni se sa procedurom oko dokumentacije, a umjesto predškolske ustanove u Rožajama, sada se kroz taj projekat najavljuje gradnja vrtića u Baru.

Za vrtić u Rožajama, najavljuje se da će ga sada graditi Vlada, odnosno Direkcija javnih radova.

Kada je postavljen kamen-temeljac za vrtić na Starom aerodromu u februaru prošle godine, najavljeno je da će rok završetka radova biti godinu dana.

Ministar prosvjete Damir Šehović ranije je izjavio da je “riječ je o projektu započetom 2014. godine u okviru kojeg je podignut kredit od Banke za razvoj Savjeta Evrope u iznosu od deset miliona eura i do 2018. godine će u Crnoj Gori biti izgrađeno sedam novih vrtića, četiri u Podgorici, jedan u Pljevljima, Ulcinju i Rožajama, u kojima će do kraja 2018. godine biti smješteno 1.600 djece“.

Šehović je kazao 24. maja ove godine, tokom postavljanja kamena-temeljca za predškolsku ustanovu u Tuzima, da se narednih dana očekuje početak radova na izgradnji vrtića u Baru, međutim sada se pominje da je projekat vrijedan 17 miliona eura.

Iz Glavnog grada i ministarstva najavljuju da je pri kraju renoviranje prostorija u Staroj varoši u Podgorici, gdje bi se dobilo 100 mjesta za mališane.

Šehović je naveo da bi to uz 350 novih mjesta u vrtiću na Starom aerodromu, značajno rasteretilo prebukirane predškolske kapacitete u Glavnom gradu.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, u programskom zadatku za vrtić u Bloku šest, navodi se da standardi postojeće izgrađene površine predškolskih ustanova se kreću ispod šest metara kvadratnih zatvorenog, odnosno ispod 13 otvorenog prostora po djetetu, što ne zadovoljava propisane normative od 7,5m2 zatvorenog i 15 otvorenog prostora po djetetu.

“U prethodnom desetogodišnjem periodu na nivou Crne Gore ostvaren je veći broj promjena nabolje. Prije svega, povećan je ukupan broj predškolskih ustanova i korisnika. I pored toga, broj predškolskih ustanova na teritoriji Glavnog grada - Podgorice je nedovoljan”, navedeno je u dokumentu.

Izgradnja zgrada na uštrb drugih sadržaja

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma naveli su da odstupanja od propisanih normativa u Podgorici ukazuju na nedovoljne prostorne kapacitete predškolskih ustanova u odnosu na interesovanje za upis.

“Nedostatak prostornih kapaciteta u urbanim sredinama navodi se kao najznačajniji faktor nedovoljnog obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. Zato se kao prioritet, zbog velike opterećenosti postojećih vrtića, postavlja kao zadatak izgradnja novih javnih predškolskih ustanova, a naročito u naseljima u kojima je došlo do nagle izgradnje objekata višeporodičnog stanovanja koju nije pratio i razvoj drugih programskih sadržaja neophodnih za funkcionisanje urbanog naselja”, piše u dokumentu.

Bonus video: