NEPRAVILNOSTI CDT: U Podgorici nije dozvoljeno glasanje biraču koji navodno ima državljanstvo i Crne Gore i Srbije

U Podgorici i Kotoru danas se održavaju lokalni izbori

18045 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.09.2024. 11:19h
Liveblog
11:18h

CDT je saopštio da na biračkom mjestu 6-B, OŠ "Novka Ubović", nije dozvoljeno glasanje jednom biraču jer, navodno, ima državljanstvo Crne Gore i Srbije.

"Pozivamo OIK da reaguje, budući da birački odbori nemaju nadležnost da se bave ovim provjerama, već su dužni da omoguće glasanje svim licima upisanim u birački spisak. Zloupotrebe prava glasa, dvojnog državljanstva, dvostrukog prebivališta, treba prijaviti tužilaštvu, koje prema javno saopštenim informacijama već vrši provjere na ovu temu", saopšteno je iz CDT.

Dodaju da je na biračkom mjestu broj 38 A MZ Jedinstvo, birački odbor posmatračici CDT-a oduzeo akreditaciju izdatu od strane Državne izborne komisije (DIK), i “izdao” joj drugu ispisanu rukom. Nijesu im jasni razlozi te pogrešne prakse, budući da je DIK jedina nadležna da izda službeno ovlašćenje za posmatranje izbora posmatračima.

"I dalje nam posmatrači javljaju da su birački odbori na određenim biračkim mjestima nepotpuni (biračka mjesta broj: 7, 7-E, 7-C Studentski sportski centar, 79C OŠ Pavle Rovinski, 77D Đina Vrbica, 16 Galerija savremene umjetnosti, 62 MZ Stara varoš, 58 Vrtić Đina Vrbica, 71-B Trgovinska škola…). Ovo je učestala praksa u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa, i suprotna je članu 72 Zakona o izboru odbornika i poslanika prema kome dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na njemu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici".

Iz CDT-a navode da je na biračkom mjestu 105-B Dom omladine Gornja Gorica jedna glasačica glasački listić iznijela van biračkog mjesta. Nakon nekoliko minuta se vratila i htjela da ubaci glasački listić u kutiju, ali joj to nije dozvoljeno i glasački listić je proglašen nevažećim.

"Na biračkom mjestu 62-A AD Zaštita birači se žale na neuslovnost biračkog mjesta, zagušljivost i slabo osvjetljenje, zbog čega je otežan i rad biračkog odbora i korišćenje prava glasa. Na biračkim mjestima 76-A Mjesna zajednica Dajbabe i 70 Streljački centar Ljubović glasno se izgovaraju imena i prezimena glasača prilikom identifikacije, što nije dozvoljeno. U Dajbabama je jedna osoba glasala u majici sa stranačkim obilježjima, a birački odbor nije konstatovao tu nepravilnost", saopšteno je iz CDT-a. 

Dodaju da njihovi opštinski koordinatori koji obilaze biračka mjesta uočavaju i da na velikom broju biračkih mjesta nije prilagođen pristup osobama sa invaliditetom.

"Birači nam javljaju da dobijaju pozive sa brojeva iz Republike Srbije u ime jedne liste, sa pitanjima da li izlaze na glasanje. Pozivamo građane da sve one koji ih sa bilo kojih adresa danas uznemiravaju kulturno pozdrave, i glasaju slobodno, za koga oni žele", poručuju iz CDT-a.

09:17h

Prema novim podacima CDT-a na biračkim mjestima broj 52, Dom kulture Pelev brijeg, 76-A MZ Dajbabe, 78A i 78B OŠ Pavle Rovinski, i 72A MZ Zabjelo, glasanje se stalno ili povremeno odvija uz odsustvo dijela članova stalnog sastava biračkog odbora. Podsjećaju da je članom 72 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

Na biračkom mjestu broj 72A MZ Zabjelo kasnilo je sa otvaranjem biračkog mjesta jer birački odbor nije umio da pokrene uređaj za elektronsku identifikaciju, navodi CDT.

Na biračkom mjestu broj BROJ 26-D, poslovni prostor Vias, dostavljen je jedan glasački listić manje u odnosu na broj upisanih birača.

Iz CDT-a podsjećaju da su ranije saopštili da se na biračkom mjestu broj 27 OŠ Dragiša Ivanović kasni sa otvaranjem. To biračko mjesto je otvoreno u 8:22. Podsjećaju da je zakonom propisano da u slučaju kada je glasanje prekinuto duže od jednog časa, produžava se onoliko koliko je prekid trajao.

"Na biračkom mjestu broj 19-A KIC Budo Tomović, nije pravilno izvršena procedura u vezi sa pečatiranjem glasačke kutije. Naime, u glasačku kutiju nije ubačen kontrolni list, niti je zapečaćena u prisustvu prvog birača. I pečatiranje, a zatim i ubacivanje kontrolnog lista je urađeno nakon što je nekoliko birača već glasalo. Na ovom biračkom mjestu je na početku glasanja bilo i problema sa uređajem za elektronsku identifikaciju, ali je problem riješen u 7:40", saopšteno je iz CDT-a.

08:22h

Centar za demokratsku tranziciju saopštio je da je otvaranje biračkih mjesta sprovoedeno uz tehničke probleme i nesnalaženja pojedinih biračkih odbora.

Njihovi posmatrači zabilježili su pojedinačna kraća zakašnjenja sa otvaranjem biračkih mjesta, iz tehničkih razloga. Sa desetominutnim kašnjenjem otvorena su biračka mjesta broj 52 Dom kulture Pelev brijeg, 71-A trgovinska škola Sergej Stanić, 14-A JP Centar Morača, 105-B Dom omladine Gornja Gorica, 8-A OŠ Sutjeska.

Na biračkom mjestu broj 27 OŠ Dragiša Ivanović, birački odbor nije mogao naći token za uređaj za elektronsku identifikaciju, pa se sa otvaranjem kasni.

Na biračkim mjestima 78 B OŠ Pavle Rovinski i 24 C OŠ Dragiša Ivanović zabilježeno je glasno izgovaranje imena birača od strane biračkog odbora, što je zabranjeno

Na biračkom mjestu broj 9, OŠ Sutjeska, dostavljeno je 13 glasačkih listića viška, koji nijesu bili numerisani. Nakon konsultacija sa OIK i unošenja u zapisnik, ovi listići su odstranjeni i glasanje je nastavljeno.

Na biračkom mjestu broj 16 Galerija savremene umjetnosti dostavljen je jedan glasački listić manje u odnosu na broj upisanih birača. I na biračkom mjestu broj 69-C OŠ Vuk Karadžić dostavljeno je nekoliko listića manje od broja upisanih birača. Manji broj glasačkih listića od broja upisanih birača je dostavljen i na biračko mjesto broj 19 KIC Budo Tomović. Podsjećamo da nadležna izborna komisija utvrđuje broj glasačkih listića koji mora biti istovjetan broju birača upisanih u birački spisak, kao i broj rezervnih glasačkih listića, najviše do 3% od ukupnog broja birača u odgovarajućoj izbornoj jedinici.

Na biračkom mjestu broj 6, OŠ Novka Ubović, prilikom otvaranja jedan glasački listić je pocijepan. Nakon konsultacija sa opštinskom izbornom komisijom i zapisničkog konstatovanja ovog problema, biračko mjesto je otvoreno na vrijeme.

Na biračkom mjestu broj 14-B JP Centar Morača ne radi monitor na uređaju za elektronsku identifikaciju, zbog čega je glasanje počelo uz korišćenje vizuelne identifikacije.

Bonus video: