ASK potvrdio: DPS uštedio na kazni

DPS je, navodi se, uplatio sredstva dan pošto je izdat nalog
3024 pregleda 1 komentar(a)
Radonjić, Foto: Luka Zeković
Radonjić, Foto: Luka Zeković

Agencija za sprečavanje korupcije potvrdila je da je DPS iskoristio zakonsku mogućnost i umjesto 20.000 novčane kazne platio oko 13.300 eura.

Na osnovu pristupa Registru novčanih kazni Ministarstva pravde, Agencija je pribavila potvrdu da je partija izvršila uplatu novčane kazne, čime je prihvatila odgovornost za prekršaj, navode iz ASK-a.

“Zbog plaćanja kazne u roku od osam dana, politički subjekt je iskoristio zakonsko pravo na umanjenje iznosa shodno članu 234 stav 2 Zakona o prekršajima, odnosno uplatio je iznos od 13.333 eura, čime se obaveza iz prekršajnog naloga smatra izvršenom”, stoji u odgovoru institucije na čijem je čelu Sreten Radonjić “Vijestima”.

DPS je, navodi se, uplatio sredstva dan pošto je izdat nalog.

Slučaj je pokrenut pošto je odbjegli šef Atlas grupe Duško Knežević dostavio snimak na kojem bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću daje koverat u kojem je bilo 97.500 za kampanju DPS-a.

Mada je ranije tvrdila da su izvještaji DPS-a odlični, ASK je poslije izbijanja afere sprovela novu kontrolu i utvrdila da je partija prekršila Zakon o finansiranju izbornih kampanja.

Pravni zastupnik MANS-a Veselin Radulović saopštio je da je ASK bio dužan da pokrene prekršajni postupak protiv DPS-a i da tu partiju izvede na sud, gdje bi na javnom suđenju bilo raspravljano o činjenicama i dokazima o tome kako se ona finansira.

“Međutim, u nastojanju da prikrije nezakonit rad DPS-a, ASK je prvo nezakonito izdala prekršajni nalog, a sada nezakonito označava tajnim i rješenje koje je donijela u postupku protiv DPS-a”.

Bonus video: