Bojanić: Prekinite pingpong u tužilaštvu

Klikovac je ranije odbacila prijavu Bojanića za lažno svjedočenje protiv predsjednika Socijaldemokrata Ivana Brajovića, njegovih partijskih saradnika i državnih službenika
1266 pregleda 2 komentar(a)
Sumnja u “neprofesionalni i pristrasan rad”: Klikovac, Foto: Savo Prelević
Sumnja u “neprofesionalni i pristrasan rad”: Klikovac, Foto: Savo Prelević

Zbog sumnje u neprofesionalni i pristrasan rad osnovne tužiteljke u Podgorici Ljiljane Klikovac, u slučaju lažnog svjedočenja u predmetu “Ramada”, bivši poslanik Mladen Bojanić apelovao je na vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da prekine “pingpong” zbog pokušaja podgoričke tužiteljke da abolira odgovornosti počinice krivičnog djela.

Bojanić je dopis VDT-u uputio nakon trećeg rješenja zamjenice višeg tužioca Ljubinke Bašović kojim nalaže koleginici niže tužilačke instance, Ljiljani Klikovac, da donese zakonsko rješenje.

Klikovac je ranije odbacila prijavu Bojanića za lažno svjedočenje protiv predsjednika Socijaldemokrata Ivana Brajovića, njegovih partijskih saradnika i državnih službenika - Emila Durumbašića, Kimete Merulić, Jugoslava Becića, Milana Bankovića, Miroslava Kukavičića i Tanje Dašić zbog lažnog iskaza.

Ona je iz Višeg tužilaštva tri puta dobijala instrukcije da postupi zakonito, a posljednji put je tužiteljka Bašović potvrdila i da je Klikovac netačno objavila kako je dobila njenu saglasnost da abolira Ivana Brajovića.

Bojanić je zato dopunio pritužbu na rad Klikovac:

"Više puta sam vam dopisima slične sadržine ukazivao na propuste u radu državne tužiteljke i rukovodioca ODT u Podgorici Ljiljane Klikovac... Posljednja dešavanja i po treći puta vraćanje njenog odbačaja krivične prijave još više me uvjeravaju da Klikovac postupak vodi neprofesionalno i pristrasno. Dodatno, činjenica da postupak... traje već skoro dvije godine, još više budi sumnju da se pokušava doći do zastare kriivčnog gonjenja”, navodi Bojanić u pismu VDT-u. On moli VDT da “prekine ovo prebacivanje u nedogled” u primjeni ovlašćenja koja mu daje Zakon o državnom tužilaštvu.

VDT može da sam donese odluku u ovom predmetu ili da to učini viši tužilac.

U pravosnažnoj presudi je bivši direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradović pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora uslovno na dvije godine zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je novcem Direkcije za željeznice platio skup SD-a u hotelu “Ramada” i tako oštetio državni budžet za oko 950 eura.

U njoj se navodi da su svjedoci, za koji se vodi postupak u ODT Podgorica, dali iskaz “pristrasno i sračunatao na pomaganje okrivljenom” i da su “imali očigledan motiv da neistinito svjedoče”.

Bojanić je ranije podnio i pritužbu Tužilačkom savjetu protiv Klikovac.

Bonus video: