Bošković: Pitanje širenja NATO na Zapadnom Balkanu ne treba da se završi sa Crnom Gorom

"Priča o evroatlantskim integracijama u ovom ambijentu ima širi kontekst od pitanja bezbjednosti koji ćemo uvijek pominjati i isticati kao jedan od prioritetnih, ali ne i jedini kada je u pitanju učlanjenje Crne Gore u evroatlantskoj zajednici na dnevnom redu", rekao je Bošković
9 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Vlada Crne Gore
Predrag Bošković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 23.03.2017. 12:15h

Članstvo Crne Gore u NATO doprinijeće smirivanju političkih tenzija u državi a od toga cilja vremenski i institucionalno dijeli je veoma malo, ocijenjeno na konferenciji "NATO dodatna vrijednost".

Ministar odbrane, Predrag Bošković, rekao je da kroz evroatlantske integracije Crna Gora dobija zamajac evropskim integracijama i prelazi veliki put bezbjednosnih i pravnih reformi.

"Priča o evroatlantskim integracijama u ovom ambijentu ima širi kontekst od pitanja bezbjednosti koji ćemo uvijek pominjati i isticati kao jedan od prioritetnih, ali ne i jedini kada je u pitanju učlanjenje Crne Gore u evroatlantskoj zajednici na dnevnom redu", rekao je Bošković.

On je ocijenio da pitanje širenja NATO na Zapadnom Balkanu ne treba da se završi sa Crnom Gorom. "Naprotiv, budućnost čitavog regiona je u evroatlantskim i evropskim integracijama".

"Crna Gora će se, kao buduća punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza, zalagati da i ostale države Zapadnog Balkana budu dio tog kolektivnog sistema bezbjednosti", poručio je Bošković.

On je rekao da će Crna Gora i nakon prijema u NATO nastaviti da sprovodi reforme i vladavinu prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ambasador Mađarske u Podgorici, Kristijan Poša, kazao je da je Crna Gora jedina država u regionu koja ima nabolje odnose sa susjedima i koja je najviše napredovala na putu prema EU.

"Posle obnove nezavisnosti najuspješniji projekat Crne Gore je punopravno članstvo u NATO. A od punopravnog članstva Crnu Goru dijeli i vremenski i institucionalno veoma malo", ocijenio je Poša.

On je rekao da ce Crna Gora u NATO odigrati stabilizacijsku ulogu u regionu.

„Crna Gora kao faktor stabilnosti i pozitivan primjer u regionu podsticaće i ostale države da odaberu isti put koji je Crna Gora izabrala za svoju budućnost", poručio je Poša.

Nacionalni koordinator za NATO, Dragan Pejanović kazao je da graditi sistem vladavine prava i podići ekonomski standard u cjelosti zavise od stepena bezbjednosti i stabilnosti određene teritorije.

"Zato je podrška Zapadnom Balkanu i strateško partnerstvo između EU i NATO danas od izuzetne važnosti", smatra Pejanović.

On je dodao da su benefiti članstva u NATO jasni.

„Pitanje je samo koliko je volja jaka i želja istrajna da se dostigne ono što može doprinijeti razvoju države i regiona Zapadnog Balkana u cjelini“, naveo je Pejanović.

Zlatko Vujović iz CEMI-ja, ocijenio je da je dobro što se proces priključenja Crne Gore dovodi kraju jer će država svoju bezbjednost obezbijediti i zaštiti unutar sistema kolektivne bezbjednosti.

On je kazao da je sada potrebno fokusirati se na sprovođenje reformi i ispunjavanja kriterijuma ka članstvu u EU.

Vujović je rekao da se nada da će proces priključenja NATO biti uskoro završen i da više nema nekih neizvjesnosti ako su neki pokušavali da stvore takav utisak u javnosti.

"To će doprinijeti da splasnu političke tenzije u Crnoj Gori i da se okrenemo pitanjima koja će dominirati do uvođenja u EU“, zaključio je Vujović.

Bonus video: