Brajović: Djelovanje u okviru institucija dokazana je vrijednost razvijenih demokratskih država

"Snaženje bilateralne i regionalne saradnje, te kontinuirani dijalog od presudnog su značaja za stabilnost u regionu"
754 pregleda 3 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Vuk Lajović
Sa konferencije, Foto: Vuk Lajović

Crna Gora kontinuirano jača svoje institucije, svjesna da je to u interesu svakog njenog građanina, kao i razvoja društva u cjelini, saopštio je danas predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović u Budvi na konferenciji predsjednika parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative (JJI), u okviru godišnjeg predsjedavanja Crne Gore ovom Inicijativom.

"Zato smatram da pogotovo mi izabrani predstavnici građana, djelovanjem u okviru institucija treba dadoprinosimo njihovom jačanju, kao i da svoje ciljeve ostvarujemo stalnim unaprjeđenjem nivoa demokratske kulture. Vjerujem da je i to jedna od zajedničkih odrednica i interesa svih naših država i društava. Djelovanje u okviru institucija dokazana je vrijednost razvijenih demokratskih država, a parlamenti su - složićete se - neprikosnoveni forum za razmjenu mišljenja i sprovođenje ideja uz poštovanje usvojenih procedura i pravila", istakao je Brajović.

On je kazao da Jadransko-jonska inicijativa okuplja devet zemalja Evrope sa populacijom od preko 90 miliona stanovnika.

"To su članice Evropske unije, kandidati, kao i potencijalni kandidati za članstvo. Za 19 godina postojanja, ova Inicijativa značajno je doprinijela izgradnji povjerenja, intenziviranju saradnje, integraciji i usvajanju evropskih vrijednosti i standarda. Prepoznajući značaj i potencijale ove Inicijative, Evropska unija je opredjelila značajna sredstva za projekte u oblasti infrastrukture, energetike, plavog razvoja, održivog turizma i zaštite životne sredine, koji predstavljaju veliku razvojnu šansu naših država", kazao je Brajović.

On je dodao da je Crna Gora kao mediteranska zemlja kojoj Jadransko more predstavlja značajan razvojni resurs, posebno zainteresovana za još intenzivnije učešće u ovoj Inicijativi, imajući u vidu dosadašnja pozitivna iskustva i potencijale regionalne saradnje, kao i podršku Evropske unije.

"Snaženje bilateralne i regionalne saradnje, te kontinuirani dijalog od presudnog su značaja za stabilnost u regionu. Složićete se sa mnom da je upravo parlamentarna saradnja važan podsticajni mehanizam i dobra osnova drugih oblika međudržavne saradnje. U ovom uvodnom dijelu neću se detaljno osvrtati na teme o kojima ćemo danas govoriti. Tu su premijer, kolege poslanici i ministri, a dodatno očekujem i živu raspravu,kako to nama parlamentarcima i priliči. Reforme koje sprovodimo, prije svega predstavljaju našu unutrašnju potrebu, a takođe su dio obaveza na našem evropskom putu. Da podsjetim, shodno postignutim rezultatima Crna Gora je predvodnik zemalja kandidata, ne samo po broju otvorenih poglavlja, već zbog usvojenih evropskih politika u brojnim oblastima. Reformu unutrašnje strukture Evropske unije i integraciju zemalja Zapadnog Balkana smatramo komplementarnim procesima. U našem regionu ne postoji dilema kada je u pitanju evropska perspektiva svih učesnica Inicijative. Države članice Jadransko-jonske inicijative su različitog stepena razvijenosti, ekonomskih karakteristika i perspektiva, kao i dostignutih nivoa demokratičnosti. Ali je članstvo u evropskoj zajednici naroda zajednički imenitelj. I naše sličnosti i naše razlike su značajne za dalji prosperitet i stabilnost Evrope u cjelini", poručio je Brajović.

Predsjednik Skupštine Crne Gore je uvjeren da se sinhronizovanim djelovanjem može stvoriti prosperitetan region, privlačan za investicije koje će obezbijediti ekonomski i društveni rast i podržati integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

"U tom smislu Jadransko-jonska inicijativa, u njenoj parlamentarnoj i svim drugim dimenzijama, značajan je okvir saradnje naših devet država. Kroz realizaciju mnogobrojnih projekata dat je doprinos zaštiti identiteta mediteranskog prostora i svaki od aspekata saradnje važan je na svoj način od saobraćajne i energetske povezanosti, zaštite životne sredine, pomorske saradnje, kulture pa sve do turizma. Izuzetne prirodne ljepote i biodiverzitet, kao ibogata kulturna, istorijska i arheološka baština našeg regiona čine nemjerljivi potencijal za razvoj. Upravo smo zbog toga akcenat današnjeg sastanka stavili na saradnju u oblasti turizma i kulture i njihovu međusobnu povezanost. Kultura je preduslov za razvoj turizma koji je s druge strane važan za efikasnu valorizaciju kulture", rekao je Brajović.

On tvrdi da će Crna Gora nastaviti snažno da doprinosi jačanju ovog foruma, kao uspješnog mehanizma saradnje i koordinacije zajedničkih aktivnosti na implementaciji evropskih vrijednosti i standarda.

"Izvršnom sekretarijatu Inicijative dugujemo zahvalnost na uspješnoj koordinaciji i realizaciji aktivnosti zemalja članica. Uvjeren sam da će današnji usaglašeni stavovi biti korak naprijed u saradnji i zajedničkom napretku naših država i regiona u cjelini", zaključio je Brajović.

Bonus video: