Bulatović „dorađuje” odluke o zapošljavanju

2286 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović stavio je van snage svoju saglasnost na pravilnike o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u organima i službama lokalne uprave.

Tim pravilnicima bilo je planirano značajno povećanje broja zaposlenih u opštinskoj administraciji. Tako bi, na primjer, samo u dva novoformirana sekretarijata, prema tim aktima, radilo 35 službenika i namještenika. Takođe, Nacrtom ovogodišnjeg budžeta planirano je skoro milion za zarade zaposlenih, što je, uključujući i druga primanja, uvećanje od oko više od 300.000 eura, u odnosu na prošlu godinu.

Zbog takvog stanja veći dio opozicije tražio je reakciju ministarstva za javnu upravu. Bivša predsjednica Opštine Željka Vuksanović, prije nekoliko dana pisala je i Delegaciji Evropske unije, tvrdeći da Kolašinu „opet prijeti stanje bankrota“.

Prema riječima Bulatovića, predloženi pravilnici su povučeni „kako bi se doradili na kvalitetniji i optimalniji način“.

„Planom optimizacije javne uprave Crne Gore za period 2018-2020, predviđene su i mjere optimizacije za lokalne uprave, pa je zbog toga neophodno sagledati stanje, potreban broj zaposlenih službenika i namještenika, kao i uspostavljanje optimalne organizacione strukture organa lokalne uprave, stručnih, odnosno posebnih službi”, saopštili su juče iz Bulatovićevog kabineta.

Objašnjavaju kako je naloženo nadležnim opštinskiim starješinama da u roku od 30 dana dorade predložene modele sistematizacije. Sve to, kako se navodi, „uvažavajući planove optimizacije i realne potrebe i odgovornosti organa lokalne uprave i opštinskih službi“.

„Svjesni značaja sistematizacije za buduće što efikasnije funkcionisanje lokalne uprave, nastojaćemo da dođemo do pravog i održivog modela. Zbog toga ćemo u predstojećem periodu, zajedno sa svim subjektima lokalne vlasti, nastaviti da dorađujemo narednu fazu sistematizacije i da što prije omogućimo njeno usvajanje i primjenu u funkcionisanju lokalne uprave“, piše u saopštenju iz Bulatovićevog kabineta.

Predsjednik Opštine je kazao kako se predložena sistematizacija povlači radi dorade i tehničkih dorada, „a ne zbog bilo čijih pritisaka i obraćanja“

To je urađeno, kako tvrdi, „ zbog opredjeljenja da se dođe do održivog modela koji će omogućiti efikasno funkcionisanje lokalne uprave“.

Ne bi bili zaposleni aktivisti i glasači, već sposobni

Prije povlačenja odluke, Bulatović je reagovao na otvoreno pismo bivše predsjednice Željke Vuksanović koje je prije nekoliko dana uputila šefu Delegacije EU Aivu Oravu. Ona je optužila loklanu vlast da, između ostalog, i uvećanjem troškova zarada vodi opštinu u“stanje bankrota“.

„Blage su riječi neprimjereno i neumjesno za nekoga ko je tokom četvorogodišnjeg mandata unazadio Kolašin, ostavio njegove građane bez razvoja i novih radnih mjesta, da sada piše, kritikuje i najavljuje i priželjkuje bankrot“, piše u reagovanju.

Bulatović tvrdi da “pred Kolašinom nije bankrot, nego razvoj, a sve planove i ambicije treba realizovati sa ojačanim i kvalitetnim kadrom jer zatečeno kadrovsko stanje nije bilo adekvatno”.

“Planirana nova zaposlenja neće biti zaposlenja aktivista i glasača nego sposobnih, stručnih, uglavnom mladih ljudi koji će omogućiti da lokalna uprava bude kvalitetan servis investitorima i građanima“. Iz kabineta predsjednika Opštine poručuju da nijedno zaposlenje neće biti nelegalno, već „da će se realizovati u skladu sa važećim odredbama Vlade i saglasnosti nadležnih institucija“. Kažu i da „evropskim standardima se oko 30 odsto budžeta koristi za zarade, a ovogdišnjim kolašinskim Budžetom je planirano i manje od toga.

Bonus video: