Dačić: Srbi treba da uđu u savez sa DPS-om

Dačić tvrdi da bi jačanje vladajuće koalicije u Crnoj Gori poboljšalo odnose dviju država
13504 pregleda 45 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
Ivica Dačić, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi Srbi trebalo da budu dio vladajuće koalicije u Crnoj Gori, navodeći da bi to bilo dobro za odnose dviju država. On je u razgovoru za “Vijesti” rekao i da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom i pored brojnih neslaganja.

“Ja i dalje verujem da bi za naše odnose, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore, bilo dobro da Srbi postanu dio vladajuće koalicije. Mnogi problemi bi tako mogli da budu prevaziđeni”, kazao je Dačić ističući da su odnosi Crne Gore i Srbije stabilni. “S naše strane, važno je da postoji dijalog. Cilj nam je isti, a to je Evropska unija (EU) i stabilnost regiona. Ekonomska saradnja, razvoj i realizacija infrastrukturnih projekata, kao i saradnja u energetici su zadovoljavajući. Naravno da nam je dobra saradnja i u procesu evrointegracija, kao i u prekograničnoj saradnji. Razlikujemo se u tome što mi smatramo da su Srbi konstitutivan narod u Crnoj Gori, a nikako manjina. Srbija smatra i da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori važan dio njene istorije i kulture i kao takvu je tretiramo, a ja lično vjerujem i da većinsko crnogorsko stanovništvo misli isto. Kao što znate, mi pitanje jezika kojim govore građani Crne Gore ostavljamo njima na odluku, ali vidim da nam i za ovaj intervju prevod nije potreban.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović smatra da su odnosi između Srbije i Crne Gore najbolji nakon osamostaljenja. Međutim, stiče se utisak da baš i nije tako...

Zato sam i rekao stabilni, kad već insistirate, dodao bih zaslugom Srbije. Ne možemo se praviti ludim i ne konstatovati da su naše pozicije odaljenje činom Crne Gore kojim je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao i snažnoj podršci koju pruža ovoj tvorevini u međunarodnim organizacijama. Potpisali ste sporazum sa Kosovom i Metohijom o državnoj granici, ne konsultujući Srbiju koja je pravni nasljednik nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), ali i državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG). Sjećate se, bili ste akter i SRJ i državne zajednice i pristali ste na zajedničke uslove.

Mogu još primjera bremenitosti naših odnosa navesti. I na sve to, vaš predsjednik kaže da ne vodi antisrpsku politiku, već politiku u interesu Crne Gore. A mi treba da se izvinjavamo nekome što vodimo politiku u interesu Srbije? Ja sigurno neću.

Jedno je sigurno, Srbija želi odlične partnerske odnose sa Crnom Gorom i otvoreni smo za razgovor o svim temama koje obje strane smatraju važnim. Želimo da nađemo zajednički interes.

Zbog čega predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić nijesu posjetili Podgoricu?

Ovu godinu obilježila je jača diplomatska aktivnost srpske vlasti koja je uključivala i jačanje naše pozicije kada je riječ o statusu našeg naroda na Kosovu i Metohiji i zaštitu naših interesa u našoj južnoj pokrajini. Nažalost, vi, naš blizak susjed, jasno ste se opredijelili po ovom pitanju. Takođe, važno nam je bilo i jačanje ekonomske stabilnosti naše države i privlačenje investicija.

Inače, ako se sjećate, ja sam bio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori kao prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova još početkom ove godine. U posjeti Crnoj Gori boravili su i naši potpredsjednici Vlade i ministri Rasim Ljajić, Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović, kao i ministri pravde, rada i sporta. Nadam se da nisam izostavio nekog. Mislim da je želja za intenzivniju razmjenu posjeta sa naše strane jasna.

Nedavnu podršku Crne Gore pokušaju Kosova da uđe u članstvo Interpola oštro ste komentarisali. Da li je takav rječnik, pomalo vulgaran, adekvatan za diplomatu?

Radovao sam se, iako znam da možda to predsjedniku Srbije nije bilo po volji. Ali ja sam takav - tužan, kada uprkos zalaganju ne obezbijedimo za Srbiju ono što smo željeli, ali i zaista srećan, kada uprkos svim šansama, pobijedimo. I opet ću se radovati. Uprkos svim pritiscima velikih sila, obezbijediti podršku međunarodnom pravu, za koje je jedino Srbija lobirala - sjajno je.

I drugo, jesam u euforiji koristio žargon svog jezika, ali ne znam zašto se bilo ko u Crnoj Gori osjeća pogođen time. Prvo, u svojoj prvoj radosti Crnu Goru spominjao nisam. Drugo, žargon koristite i vi, a treće, nisam ministar Crne Gore.

Kakva bi bila adekvatna reakcija Srbije na činjenicu da se neki intelektualci iz Srbije vraćaju sa granice. Imate li saznanja da li je još neko persona non grata u Podgorici?

Nemamo saznanja o nepoželjnim našim državljanima u Crnoj Gori. I ovo je bio izvor iz medija. Mislim da to govori o vašem društvu. Ne zahtijeva nikakvu reakciju Srbije. Ulazak u Srbiju zabranjen je samo ljudima sa potjernica.

Šta kažete diplomatama kad vas pitaju zašto Svetozar Marović slobodno šeta po Beogradu? Da li ste upoznati sa zahtjevom za njegovo izručenje i šta je sporno u njemu, s obzirom da crnogorsko Ministarstvo pravde tvrdi da je sve preduzelo?

Pa i ne pitaju me, jer znaju da to nije moj resor. Mislim da nadležne institucije obje zemlje time treba da se bave. Ministarstvo koje ja vodim nije nadležno za ekstradiciju, ako aludirate na to. Posljednje što sam vidio u medijima jeste da je u Srbiji na liječenju.

Koliko ste u kontaktu sa dijelom crnogorske opozicije, prije svega Demokratskim frontom (DF) i šta mislite o njihovoj politici? Kako gledate na nedavno hapšenje dvojice poslanika tog političkog saveza?

Prije nekoliko mjeseci sam se vidio sa jednim od lidera Demokratskog fronta, Andrijom Mandićem, ali u svojstvu predsjednika stranke koju vodim. Nije neobično da bliske stranke različitih zemalja sarađuju u skladu sa zajedničkim interesima koji su u njihovim programima. Iskreno, ne mislim da hapšenje političkih protivnika predstavlja mudar potez osim ako nemate čvrste dokaze. To prepuštam organima Crne Gore. I ne bih kao ministar spoljnih poslova ocjenjivao politiku bilo koje stranke. Ocjenjujem politiku koju sprovodi data zemlja, a nezahvalno je baviti se time šta bi bilo kad bi bilo. Svaki principi i programi različitih stranaka otjelotvoruju se tek kada se preuzme kormilo države i kada ste prinuđeni da ih sprovodite u datom kontekstu. A kontekst nikada nije idealan.

Pjevam da bih zvaničnicima približio našu kulturu

U diplomatskim krugovima vas komentarišu kao nonšalantnog i neklasičnog diplomatu, na Youtube-u su klipovi na kojima pjevate. Da li to relativizuje vaše političke stavove u kontaktima sa stranim zvaničnicima?

Prvo, smiješno je ako mislite da moje političke stavove i stavove državne politike koju zastupam može relativizovati činjenica da želim da se moji gosti osjećaju prijatno u Srbiji. Moja je dužnost, ali i želja, da im približim našu kulturu, naše običaje, naše poimanje svijeta što bolje mogu. I da odu iz naše zemlje znajući da imaju pouzdanog partnera i dobrog domaćina. Da se vrate opet. Oni i njihovi građani. To je moja obaveza. To jeste moj posao. Ministar znači sluga naroda. Nisam izabran samo da skupljam lovorike i da se vozim službenim kolima. Izabran sam da odradim posao.

Drugo, na Youtubeu je mnogo štošta, i u svjetlu današnjih brzih komunikacija volio bih da mi imenujete etalon diplomate, ili još bolje političara, koji se uklapa u stereotip po vašim standardima. Ja jesam ministar spoljnih poslova svoje zemlje, ali isto tako sam i političar i novinar koji razumije da se od pametnih telefona i socijalnih mreža niko zaštitio nije. Većina zapadnih diplomata važne vijesti iz svoje zemlje saopštava preko Tvitera. Ja ne mislim da je to institucionalno, a nije ni diplomatski.

I treće, ja volim da pričam s običnim ljudima. Volim da čujem šta misle. Volim i da sjednem s njima. I to je moj posao. Ja to tako vidim. Želite da vodite stranku, želite da glasaju za vas, pa morate čuti i običnog čovjeka. Naravno, slikam se i sa njima. Znači njima, ali i meni. Ja jesam njihov predstavnik. I naravno, želim da ih ubijedim da podrže moje stavove.

Dobra saradnja pregovaračkih timova

Koliko Srbija koristi iskustvo i pomoć Crne Gore u postupku evropskih integracija?

Između Srbije i Crne Gore, kao što sam već rekao, postoji uzajamna podrška u procesu evrointegracija. Potpisan je sporazum o saradnji između dvije vlade u kontekstu pristupanja EU. Konkretna saradnja postoji između pregovaračkih timova dviju zemalja, koji održavaju redovne kontakte i razmjenjuju iskustva i sve relevantne informacije koje su od pomoći i Srbiji i Crnoj Gori. Uspostavljena je saradnja i između pravnih timova ove dvije zemlje u oblasti pravosuđa.

Bonus video: