Damjanović pita VDT za pingpong sa lažnim svjedočenjem: Nečija namjera je da slučaj zastari

Direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradović pravosnažno je osuđen na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine zbog zloupotrebe službenog položaja.
2877 pregleda 2 komentar(a)
VDT da saopšti kako će postupiti u ovom predmetu: Stanković, Foto: Boris Pejović
VDT da saopšti kako će postupiti u ovom predmetu: Stanković, Foto: Boris Pejović

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović zatražio je od vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića informaciju da li je Osnovno državno tužilaštvo (ODT) postupilo po odluci više državne tužiteljke Ljubinke Bašović i vratilo na ponovni postupak i odlučivanje slučaj lažnog svjedočenja lidera Socijaldemokrata i predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i još šest osoba u predmetu poznatom pod nazivom “Ramada”.

Bašovićeva je u novembru prošle godine drugi put tražila od rukovoditeljke ODT Podgorica Ljiljane Klikovac da donese pravilnu odluku jer je ona takođe u dva navrata tvrdila da nema krivičnog djela lažnog svjedočenja.

“Zbog optužbi za nelegalno finansiranje DPS-a, VDT mora dati prioritet ovom slučaju, jer se i ovdje radi o sudski dokazanom nezakonitom finansiranju takođe vladajuće političke partije. Iznosi koji se pominju u oba slučaja su proporcionalni uticaju tih partija na politički život države”, kazao je Damjanović

Direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradović pravosnažno je osuđen na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine zbog zloupotrebe službenog položaja. U obrazloženju presude Višeg suda bilo je navedeno da su osim Brajovića, neitinite iskaze dalli i funkcioner SD Emil Durumbašić, kao i zaposleni u Direkciji Kimeta Merulić, Jugoslav Becić, Milan Banković, Miroslav Kukavičić i Tanja Dašić.

Damjanović je pitao Stankovića kako VDT, zbog velikog protoka vremena, a shodno svojim zakonskim nadležnostima, namjerava da postupi u vezi sa odlučivanjem u ovom predmetu.

“S obzirom na to da je posljednja informacija o ovoj aferi izasla iz Višeg državnog tužilaštva jos 19. novembra prošle godine, našao sam za shodno da zatražim informaciju da li će ODT konačno ispravno postupiti u skladu sa uputstvom Višeg tužilaštva. Ujedno ukazujem da bi bilo loše po javni interes da se konačno rješenje prolongira do zastare, što je možda i nečija namjera”, kazao je Damjanović “Vijestima”.

Bivši nezavisni poslanik Mladen Bojanić otkrio je aferu zloupotrebe državnih resursa i podnio prijavu Tužilaštvu za lažno svjedočenje. Iako je Viši sud utvrdio da su Brajović i kolege netačno svjedočili, tvrdeći da sa računa Direkcije za željeznice nije plaćan račun SD, Klikovac tu ne vidi krivično djelo.

6 osoba je, pored Ivana Brajovića, obuhvaćeno krivičnom prijavom za lažno svjedočenje u slučaju “Ramada”, koju je podnio Mladen Bojanić

Bonus video: