Demos: Učestvovaćemo u opozicionom okupljanju, nastavljamo rad u Odboru

"Smatramo da se političko kulturni identitet opozicije može izgrađivati afirmacijom javne kompetentnosti, političke neostrašćenosti i odgovornosti za javne poteze i izgovorene riječi, uz međusobno opoziciono uvažavanje i iskren zajednički rad"
736 pregleda 2 komentar(a)
Predsjednik Demosa, Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Predsjednik Demosa, Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.12.2018. 12:27h

Demos će učestvovati u svakom opozicionom okupljanju koje primarno vodi ostvarivanju istinskog interesa građana i prosperiteta države ali će nastaviti rad u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, kazali su iz te političke stranke.

Kako su naveli, Demos će nastaviti, bez političkih obrta, da se dosljedno zalaže za građenje kredibilne opozicije kao demokratske alternative postojećoj vlasti.

"Smatramo da se političko kulturni identitet opozicije može izgrađivati afirmacijom javne kompetentnosti, političke neostrašćenosti i odgovornosti za javne poteze i izgovorene riječi, uz međusobno opoziciono uvažavanje i iskren zajednički rad", kazali su iz te partije.

Zato će, poručiliu su, Demos učestvovati u svakom opozicionom okupljanju koje primarno vodi ostvarivanju istinskog interesa građana i prosperiteta države neće biti izraz privida inicijative i političkog lukavstva.

"Žalimo što i posljednja inicijativa i prve reakcije na nju, uz proizvodnju medijskih efekata, stvaraju utisak odsustva iskrenog dijaloga", kaže se u saopštenju.

Za njih je, kako se navodi, posebno neprihvatljiv jezik i poruke uslovljavanja, bez obzira sa koje strane dolazile.

"Dosadašnja iskustva ukazuju da je jezik uslovljavanja bio uvod u proizvodnju izdajnika, dakle u metod javnog klevetanja, koje inače najduže praktikuje vladajuća politička struktura", ocjenjuje se u saopštenju.

Oni su dodali da će Demos nastaviti rad u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, dakle za reforme koji su sve opozicione stranke u Crnoj Gori podržale, sa većom ili manjom političkim voljom i entuzijazmom, u različitim fazama tog procesa.

"Dosljedan takvom pristupu Demos će učestvovati u tom radu sve dok on bude imao političkog smisla i funkciju šireg društvenog interesa koji će se mjeriti ostvarivanjem konkretnih rezultata. Isto tako spreman da u svakom trenutku javno napusti rad u Odboru ukoliko dođe do izigravanja i simulacije započetog procesa", kaže se u saopštenju.

Smatraju da bi bilo opoziciono racionalno i u interesu građana da sve opozicione snage udruženim naporima pristupe radu na unapređenju izbornih uslova.

"I da paralelnom saradnjom pokrenu i druge oblike demokratskih inicijativa s ciljem kvalitativnih promjena u crnogorskom društvu, koje podrazumjevaju i smjenu vlasti", naveli su iz Demos-a.

Oni su predložili da se sagleda i mogućnost formiranja među-strančkog tijela koje će raditi na povezivanju opozicije na pomenutim principima političke zrelosti, međusobnog uvažavanja i demokratskog odlučivanja.

Bonus video: