DF: Medenica i Vukčević da odgovore da li je Savić specijalni sudija DPS zadužen za politički progon

"Ponovno poništenje odluke Višeg suda da se poslanici "stave u zatvor" bez skidanja imuniteta i to zbog javno izgovorene riječi u Parlamentu je ozbiljan alarm za uzbunu i jasan signal da se tužilaštvo i djelovi pravosuđa, a posebno predsjednik Višeg suda direktno miješa u funkcionisanje političkog sistema, ugrožava ustavnu poziciju Parlamenta i poslanika, što su već prepoznali i u Briselu i Berlinu", navodi se u saopštenju DF
278 pregleda 8 komentar(a)
DF, Demokratski front, Foto: DF
DF, Demokratski front, Foto: DF
Ažurirano: 24.11.2018. 14:14h

Apelacioni sud je po drugi put poništio skandalozne, protivustavne i protivzakonite odluke predsjednika Višeg suda Borisa Savića o "stavljanju u zatvor, dok ne priznaju" za poslanike i lidere Demokratskog fronta (DF) Nebojšu Medojevića i Milana Kneževića, saopšteno je danas iz DF.

"Kad bi u Crnoj Gori postojao konzistentan i jedinstven pravosudni sistem, već danas su trebali da reaguju predsjednica Vrhovnog Suda Vesna Medenica i predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević i javnosti daju odgovore da li je sudija i predsjednik Višeg suda Boris Savić izvan ustava i zakona ove zemlje tj. da je specijalni partijski sudija DPS zadužen za politički progon DF. Ponovno poništenje odluke Višeg suda da se poslanici "stave u zatvor" bez skidanja imuniteta i to zbog javno izgovorene riječi u Parlamentu je ozbiljan alarm za uzbunu i jasan signal da se tužilaštvo i djelovi pravosuđa, a posebno predsjednik Višeg suda direktno miješa u funkcionisanje političkog sistema, ugrožava ustavnu poziciju Parlamenta i poslanika, što su već prepoznali i u Briselu i Berlinu", navodi se u saopštenju DF.

Iz tog političkog saveza su dodali da je nova presuda Apelacionog suda sada direktno pozvala Savića da lično i javno preuzme krivičnu, profesionalnu i ličnu odgovornost za ugrožavanje ustavnog poretka i destabilizaciju političkih prilika u zemlji i da zakonski objasni na koji način misle da treba realizivotati odluku o stavljanju u zatvor poslanika, bez skidanja imuniteta, jer u ZKP to nije definisano.

"DF od početka ovog nezampaćenog progona jedne političke strukture upozorava da je Milivoje Katnić (specijalni državni tužilac - prim. Vijesti online) sa svojim psihološkim profilom velika opasnost po ustavni poredak i stabilnost i pozivali smo i Vladu i pravosuđe da se odupru idejama i namjerama Katnića koji ovu važnu funkciju zaloupotrebljava za lične osvete i odmazde. Ukoliko neko u sistemu ne preuzme odgovornost i vrati postupanje predsjednika Višeg suda u ustavne i zakonske okvire, svi rizikujemo prekid tek otpočetog dijaloga u Parlamentu i ponovnu eskalaciju političke krize i zaustavljanje EU integracija Crne Gore", zaključuje se u saopštenju DF.

Apelacioni sud prihvatio je žalbe lidera DF Nebojše Medojevića i Milana Kneževića na odluku Višeg suda zbog toga što u rješenju Višeg suda nije tačno određen datum kada njih dvojica treba da idu u zatvor.

Bonus video: