Direktora Agencije za sprječavanje korupcije hoće tajno da biraju

Dio kandidata za mjesto direktora Agencije nije želio da mediji i predstavnici NVO prisustvuju intervjuima, naveo Savjet u odgovoru IA
275 pregleda 5 komentar(a)
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije, Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije, Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.10.2015. 05:54h

Predsjednica Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije Goranka Vučinić obavjestila je Institut alternativa (IA) da Savjet na sjednici zatvorenoj za javnost namjerava da sasluša kandidate za mjesto direkora te Agencije i izabre prvog čovjeka te institucije.

Vučinić je navela da javnost ne može da prati sjednicu tog tijela jer se sa tim nijesu složili svi kandidati za mjesto direktora.

“Kandidati po ovom pitanju nemaju jedinstven stav. Zbog toga sjednica u cijelom toku neće biti otvorena za javnost”, navodi se u odgovoru Institutu Alternativa.

Agencije za antikorupciju, kao novo tijelo u Crnoj Gori, treba da vrši nadzor nad ključnim zakonima uoči predstojećih parlamentarnih izbora, među kojima je Zakon o finansiranju partija. Osim toga, Agencija treba da kontroliše da li su javni funkcioneri u konfliktu interesa, te da se bavi zaštitom zviždača. Brisel traži da od 1. januara 2016. agencija počne sa radom.

Savjet bi danas trebalo da bira između četiri kandidata koji su se javili na oglas za direktora. To su savjetnica u budvanskom Sekretarijatu za privredu i finansije Elvira Pupović, penzioner i bivši službenik MUP-a Sreten Radonjić, advokat Željko Tomović i službenici Uprave za antikorupcijsku inicijativu Dušan Drakić i Mladen Tomović. Prema informacijama "Vijesti", samo advokat Tomković nema ništa protiv da mediji i NVO prate njegov razgovor sa članovima Savjeta.

“Na ovaj način, uspostavljaju se loše prakse netransparentnog rada buduće Agencije kada se i izbor direktora vrši sakriveno od očiju javnosti. Time se mogu opravdano dovesti u sumnju dalji rezultati rada direktora Agencije koji ne pokazuje dovoljno integriteta da istupa pred javnošću, a kamoli da se izbori sa korupcijom javnih funkcionera”, rekla je Dina Bajramspahić iz IA.

Ono što takođe zabrinjava, istakla je ona, je da članovi Savjeta, koji samostalno i ad hoc uređuju sopstveni način rada, i koji su nadležni i obavezni da kontrolišu Agenciju i rad budućeg direktora, dozvoljavaju kandidatima da im određuju način rada.

“Ne postoji pravni osnov niti drugi princip koji dozvoljava kandidatima da odlučuju o javnosti rada Savjeta Agencije koji ih kontroliše”, kazala je Bajramspahić.

Članica Savjeta Vanja Ćalović je kazala da je Savjet doveden u situaciju da je konkurs za izbor direktora morao da raspiše u avgustu. “Mislim da se to odrazilo na odziv, jer ne možemo da se pohvalimo nekim kvalitetnim kandidatima za direktora Agencije”, tvrdi ona.

U biografiji Radonjića piše da je bio direktor Forenzičkog centra MUP-a, Tomković je bio savjetnik ministra pravde, a Tomović novinar. Pupović je navela da je bila stjuardesa i pomoćnik tehničkog direktora Aerodroma Crne Gore.

Ćalovićeva: Pejović opstruira, Vlada neće Agenciju prije izbora

Ćalovićeva je upozorila da Vlada opstruira rad Agencije i Savjeta, time što ne omogućava finansijska sredstva koja su potrebna da bi mogli da zaposle direktora i obezbijede da Agencija zaista može da počne sa radom 1. januara. Ona je upozorila da se to namjerno radi.

“Vjerujem da to nije slučajno imajući u vidu da je nadležnost Agencije nadzor nad finansiranjem političkih partija, kao i nadzor evetualnog bogaćenja javnih funkcionera i da je poenta izvšne vlasti da onemogući početak bilo kakvih ozbiljnih reformu u toj oblasti prije izbora na proljeće,” rekla je Ćalovićeva “Vijestima”.

U tom kontekstu ona vidi i ignorisanje glavnog pregovarača Andrije Pejovića, od koga je Agencija tražila pomoć da obezbijedi ekspertsku pomoć EU kako bi se do 1. januara spremila interna akta.

“Od Poslovnika kojim mora da se precizira niz stvari nepreciziranih zakonom, a najvažnija je kontrola rada direktora u različitim oblastima. Imam informaciju da su eksperti EU vrlo zainteresovani da pomognu radu agencije, ali pregovarač neće da se bavi time”, rekla je Ćalovićeva.

Bonus video: