Đukanović: Novi kvalitet politike potreban svima, snažnijim učešćem žena pokreće se značajan resurs

„Ženama je u procesu vrednovanja njihovih potencijala neophodna i konkretna podrška kako bi doprinijele razvoju društva u cjelini“, ocijenjeno je na sastanku
89 pregleda 21 komentar(a)
Milo Đukanović, sastanak sa ženama, Foto: DPS
Milo Đukanović, sastanak sa ženama, Foto: DPS
Ažurirano: 15.03.2018. 14:49h

Crna Gora je nepredovala u vezi sa učešćem žena u političkom životu, njihovoj edukaciji i umrežavanju, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića sa predstavnicama Ženske političke mreže.

Đukanović je primio predstavnice Ženske političke mreže u Crnoj Gori, predvođene stalnom koordinatorkom sistema Ujedinjenin nacija (UN) Fionom Mekkluni i šeficom političke sekcije u delegaciji Evropske uniji (EU) Plamenom Halačevom.

Kako je saopšteno iz DPS-a, predstavnice UN-a i EU ocijenile su da je u Crnoj Gori postignut napredak u pogledu značajnijeg učešća žena u političkom životu, njihovoj edukaciji i umrežavanju.

„Istaknuto je da je za postizanje željenog cilja, neophodna dalja podrška donosioca odluka i političkih subjekata u procesu izmjena normativnog okvira i ukupnog jačanja pozicije žena u politici i društvu“, navodi se u saopštenju.

Programska menadžerka UNDP-a Kaća Đuričković i predstavnice Ženske političke mreže iz DPS-a, Socijalističke narodne partije i Socijaldemokrata istakle su da je u pogledu vidljivosti i učešća žena ostvareno izuzetno značajno dostignuće, ali da smo i dalje udaljeni od željenih ciljeva.

One su pozvale Đukanovića i DPS kao najjaču partiju da podrži normativne izmjene Zakona koje će omogućiti još veću zastupljenost žena u parlamentu, ali i u partijskim strukturama.

„Ženama je u procesu vrednovanja njihovih potencijala neophodna i konkretna podrška kako bi doprinijele razvoju društva u cjelini“, ocijenjeno je na sastanku.

Đukanović je pozdravio inicijativnost i doprinos međunarodnih partnera i Ženske političke mreže, ističući da je učešće žena u politici i vrednovanje njihovog doprinosa ukupnom razvoju društva dio djelovanja DPS-a ne samo kao proizvod preporuka ili političkih kompromisa, već istinskog zalaganja za napredak i emancipaciju crnogorskog društva.

On je kazao da je uz prihvatanje normativnih unapređenja, neophodno doprinijeti edukaciji i podizanju kvaliteta političkog života uopšte.

„Novi kvalitet politike potreban je svima, a snažnijim učešćem žena pokreće se izuzetno značajan resurs, ocijenio je Đukanović.

Ženska politička mreža okuplja predstavnice 14 političkih partija u Crnoj Gori i predstavlja forum u kom se ostvaruje politički dijalog između opozicionih i vladajućih partija.

Formirana je sa ciljem podizanja političkekulture i kulture dijaloga na viši nivo, kao i zahtjeva za ozbiljnijim odnosom prema pitanju političke participacije žena,koji je u svim društvima i svim partijama nosio dokazanu reformsku snagu.

Bonus video: