Đukanovićeva "pera" sad naoštrena na Markovića

Popović je zamjerio premijeru da PEN, DANU, CPC i Crnogorsko društvo književnika doživljava kao “autsajdere”
1336 pregleda 38 komentar(a)
Duško Marković, Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Duško Marković, Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.12.2018. 07:16h

“Od početka svoje političke karijere, kao Đukanovićev najvjerniji saradnik, Marković je neprekidno bio u sjenci aktuelnog predsjednika Crne Gore. Možda zato on danas ima potrebu i da dostignuća svoje Vlade neprekidno upoređuje sa prethodnom, onom koju je vodio Đukanović.

Sa druge strane, uprkos svim nezgrapnostima i svim kalkulacijama, vjerujem da je premijer Marković dovoljno iskusan i inteligentan da shvata da će, kao dominantan politički faktor, Demokratska partija socijalista (DPS) trajati samo dok Milo Đukanović ne odluči da se povuče iz politike. Svako ko ima i minimum političke pameti zna da bi rušenjem Đukanovića otkinuo granu na kojoj sjedi. Očito, ta činjenica ne isključuje mogućnost pravljenja nekih novih neprincipijelnih saveza. Tim prije što su političke ambicije i logične i predvidive tamo gdje su vlast, moć i novac”.

Tako je književnik Milorad Popović odgovorio na pitanje kako tumači to što je premijer Duško Marković u nedavnom intervjuu, nabrajajući ciljeve puča koji su proruske snage pokušale da izvedu u Crnoj Gori, zaboravio samo jedan - pokušaj ubistva Đukanovića.

Razgovor sa Popovićem vodila je novinarka Tamara Nikčević za bosanski portal “Avangarda”, a prenijela ga Antena M Darka Šukovića. Sve troje slove za osobe iz šireg ili užeg kruga predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Nikčević je u dio intervjua posvećen crnogorskoj politici uvela Popovića pitanjem kako je razumio nedavnu izjavu Markovića da je, “bez obzira na politička opredjeljenja i poglede na crnogorsku budućnost potrebna kohezija u pravoslavnom biću Crne Gore”.

Popović je odgovorio da vjeruje da premijer nije bio “dovoljno koncentrisan, ili, pak, nije bio svjestan o čemu govori”.

“Jer, za razliku od Crne Gore iz 1918. godine, koju su tokom oslobodilačkih ratova stvarali Crnogorci, današnju Crnu Goru, onu čija je državnost obnovljena 2006. godine, stvorile su sve nacionalne i vjerske zajednice…. Pored toga, kohezija pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori, o kojoj govori premijer Marković, može se uspostaviti samo na velikosrpskoj osnovi”, odgovorio je Popović.

“Ako je, zaista, ideja Markovića nekakvo pomirenje, onda mi se čini da crnogorski premijer ne razumije da je novi konstrukt političke scene na koji on, očito, računa – mislim na Demokrate, URA, Socijalističku narodnu partiju (SNP) i faktore koji ih medijski i logistički podržavaju – zapravo redefinisani Demokratski front (DF), koji ima isti zadatak: ulazak u “meki trbuh režima” i, u momentu kada postanu većina, obaranje sa vlasti Mila Đukanovića, kojeg s pravom vide kao glavnu i isključivu prepreku strateškom zaokretu Crne Gore ka Srbiji i Rusiji, odnosno ka velikosrpskoj platformi iz devedesetih”, kazao je Popović.

Popović je podsjetio na izjavu Markovića da je, uprkos svemu, spreman da se ponovo sastane sa mitropolitom SPC Amfilohijem, i odgovorio da ga premijer nije primio, niti mu čestitao Njegoševu nagradu. On je naveo i da Marković PEN, Dukljansku akademiju nauka i umjetnosti (DANU), Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC), Crnogorsko društvo književnika doživljava kao “autsajdere” i da su u nezavisnoj Crnoj Gori postali najugroženija manjina koja je, “ili pred nestankom, ili osuđena na beznadežno tavorenje bez ikakve pomoći države”.

Popović se ne može žaliti da je do sada tavorio bez pomoži države. Tako je Ministarstvo kulture zaključno sa 2015. godinom, 428.050 eura dodijelilo izdavačkim kućama Otvoreni kulturni forum (OKF), Crnogorsko društvo nezavisnih književnika (CDNK) i časopisu ARS kojima rukovodi Popović. I Markovićeva Vlada, konkretno Ministarstvo kulture, bila je izdašno u 2018. prema Popoviću, pa mu je tako sa 63.500 eura podržalo OKF.

Osim Popovića, Markovića je žestoko kritikovao i Darko Šuković u tekstu posvećenom dvogodišnjici rada Vlade. Napisao je da je “narativ o Markoviću kao pukom poslušniku Đukanovića, odavno zamijenjen spekulacijama o sukobu u vrhu DPS-a”.

“Nepozivanjem Đukanovića na večeru sa potpredsjednikom SAD, u Podgorici, premijer je priznao poriv da fokus najvažnijeg saveznika zadrži na sebi?”, napisao je Šuković koji godinama nije imao kritički osvrt na nekog iz vlasti.

Premijer kriv zbog Irineja i “Vijesti”

Šuković je posebno oštar bio kada su u pitanju identitetska pitanja. Vlada je, kako je naveo, ostala nijema kao riba na nasrtaj srpskog prvosveštenika Irineja na Crnu Goru.

“Marković je pokazao nesposobnost da stare i nove izazove stavi u pravi okvir i krene u njihovo suštinsko rješavanje”, piše urednik Antene M.

Premijera je optužio i za navodno partnerstvo sa “Vijestima” koje su mu, kako je napisao, možda i najupečatljiviji diskontinuitet sa Đukanovićevom vladom.

“Pobjeda” koja slovi za službeno glasilo Đukanovića za sada nije tako otvoreno napadala Markovića, kao kada je krenuo napad na bivšeg premijera Igora Lukšića koji je, prema nekim tumačenjima, vodio Marković u ime Đukanovića.

Bonus video: