HGI: Suverenitet države vidi se i kroz njene vazdušne i morske luke

Aerodrom Tivat ove godine će prema najavama iz menadžmenta preduzeća “Aerodromi Crne Gore” imati promet od preko million putnika, a ta državna firma je već poodmakla u pripremama za njegovu rekonstrukciju i proširenje kapaciteta - projekat vrijednosti 50 miliona eura
103 pregleda 3 komentar(a)
Ilija Janović, Foto: HGI
Ilija Janović, Foto: HGI
Ažurirano: 01.06.2017. 13:30h

Nakon što su se Tivatska Akcija, SDP i SD već eksplicitno oglasili protiv namjere Vlade da u dugoročni zakup zainteresovanom stranom investitoru ponudi aerodrom Tivat, protiv te ideje svojih koalicionih partnera iz DPS, danas se izjasnio i OO Hrvatske građanske inicijative Tivta.

Potpredsjednik Opštiine Tivat i predsjednik OO HGI Ilija Janović saopštio je da treba sačuvati uspješne lokalne resurse.

“Stava sam da bi Aerodrom Tivat morao ostati u državnom vlasništvu i to sa udijelom vlasništva od strane Opštine na čijoj je teritoriji. Kao generator razvoja turizma i saobraćajne komunikacije, aerodrom se pokazao kao uspješan brend. Za istaći je da se iz godine u godinu, bilježi rast prometa putnika, te se ove sezone očekuje, a po najavama uprave, rekordni broj putnika. Ovo je razlog više da kapital koji se prihoduje sa ove strane ostane u javnoj kasi. Uspješan razvoj i planiranje proširenja aerodromskih kapaciteta iz sopstvenih prihoda, su pokazatelj dobrog gazdovanja sa više nego održivim preduzećem.”—saopštio je Janović dodajući da se “suverenitet jedne države može poistovjetiti sa suverenitetom/nezavisnošću vazdušne i morske luke te iste države.”

Aerodrom Tivat ove godine će prema najavama iz menadžmenta preduzeća “Aerodromi Crne Gore” imati promet od preko million putnika, a ta državna firma je već poodmakla u pripremama za njegovu rekonstrukciju i proširenje kapaciteta - projekat vrijednosti 50 miliona eura, za koje je kredit pod izuzetno povoljnim uslovima ACG-u ponudila Evropska banka za obnovu i razvoj. EBRD pritom, ne traži garancije države za vraćanje tog kredita, ali prema nezvaničnim informacijama, insistora da se Vlada obaveže da nakon rekonstrukcije, najmanje 10 godina neće privatiizovati tivatsku vazdušnu luku, već da će ona ostai u državnom vlasništvu. Potpredsjenik Opštine Tivat Ilija Janović juče je poručio da su viziju razvoja aerodroma kao državne firme “imali kao stav i naši djedovi koji su davali svoje baštine, zemlju, vinograde u zalog za osnivanje uzletno-sletne piste na svojim poljima, a zarad omogućavanja razvoja i zapošljavanja sopstvenog pokoljenja.”

“Dakle, izbor je jasan i na nama je da pratimo viziju održivog razvoja aerodoroma, da štitimo svoje interese i Aerodrom Tivat sačuvamo budućim naraštajima”, zaključio je Janović.

Bonus video: