Hoće li se ASK i tužilaštvo probuditi?

Đukanović je u “Ukrštenim riječima” izjavio da političke partije ne evidentiraju svu potrošnju u izbornim kampanjama, jer ih ograničava Zakon o finansiranju političkih subjekata
7590 pregleda 16 komentar(a)
Kampanja za lokalne izbore na Cetinju, Foto: Savo Prelević
Kampanja za lokalne izbore na Cetinju, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) i Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nijesu objavili da li će ispitivali priznanje predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića da su političke partije, među kojima i ona na čijem je čelu, možda prekršile Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Đukanović je u “Ukrštenim riječima” izjavio da političke partije ne evidentiraju svu potrošnju u izbornim kampanjama, jer ih ograničava Zakon o finansiranju političkih subjekata.

“Ja mislim da smo svi mi poprilično pristali na licemjerje kada je u pitanju finansiranje političkih partija. Tamo postoji klauzula da fizičko lice može finansirati partiju do 2.000 eura, a pravno lice do 10 hiljada. Jako dobro znamo da to nisu iznosi kojima možete realizovati kampanju i da to nisu iznosi koji su srazmjerni onoj vrijednosti koja je na tržištu na tim izborima.... Da li svako ima neku potrošnju koja nije evidentirana? Pa naravno da ima”, kazao je Đukanović gostujući na Televiziji Prva.

ASK je nedavno izrekla prekršajnu kaznu DPS zbog neprijavljene donacije od 47.500 eura za parlamentarne izbore 2016. godine. Vladajuća partija je kažnjena nakon što je bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović u Specijalnom državnom tužilaštvu priznao da je od odbjeglog biznismena Duška Kneževića dobio novac za finansiranje izbora.

Prethodno je objavljen video snimak na kojem se vidi kako Knežević u svojoj kući daje Stijepoviću kovertu u kojoj se, kako tvrdi, nalazi novčana donacija za DPS. Đukanović je nakon toga priznao da su biznismeni nudili donacije vladajućoj partiji, ističući da zbog zakonskih obaveza partije kasnije moraju da se “muče sa pravljenjem izvještaja nadležnim državnim organima”.

Iz Tužilaštva i Agencije na čijem je čelu Sreten Radonjić“Vijestima” nijesu odgovorili da li su sprovedene istrage povodom Đukanovićeve izjave da partije ne prijavljuju realne troškove kampanja.

Iz Agencije nije odgovoreno ni zbog čega nije objavljena odluka o prekršaju DPS-a, kao ni kada je i gdje je vladajuća partija uplatila 47.500 eura. Đukanović je nedavno izjavio da se neće žaliti na rješenje ASK ističući da je “novac vraćen u budžet i uplaćena prekršajna kazna”.

Prema podacima objavljenim na sajtu Agencije tokom 2016. godine Demokratska partija socijalista (DPS) je na parlamentarnim izborima i lokalnim izborima imala 746.534 eura priloga, a donacije je uplatilo 84 lice u iznosiima od 100 do 2.000 eura.

Iako se među finansijerima kampanje nalaze ministri, državni i lokalni funkcioneri, na spisku donatora nema biznismena.

Prema podacima ASK-a na parlamentarnim i lokalnim izborima 2016. godine Demokratski front (DF) je prikupio 10.275 donacija, dok je Demokratska Crna Gora prikupile 12.565 eura.

U izvještaju ASK navodi se i da su na parlamentarnim izborima Socijademokrate prikupile 17.387 eura donacija, dok je Socijaldemokratska partija (SDP) imala 8.050 eura priloga.

Prema podacima ASK na predsjedničkim izborima prošle godine Đukanović je iz državnog budžeta, sopstvenih sredstava i priloga fizičkih lica prikupio ukupno 521.183 eura, dok je kandidat dijela opozicije Mladen Bojanić za kampanju prikupio 45.179 eura. Kandidatkinja SDP-a i Demosa Draginja Vuksanović prikupila je 67.999 eura.

Bonus video: