Ibrahimović o članstvu u NATO: BS prepoznala interese bošnjačkog naroda i države Crne Gore

Predstavnici Kluba manjinskih partija saglasili su se sa ocjenom da članstvo u Alijansi znači dijeljenje zajedničkih vrijednosti, civilizacijskih demokratskih dostignuća, ekonomskih, bezbjednosnih i pitanja svakog pojedinca, građanina uopšte
14 komentar(a)
Sastanak koordinatora za NATO sa manjinskim partijama, Foto: Vlada Crne Gore
Sastanak koordinatora za NATO sa manjinskim partijama, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 31.01.2017. 16:15h

Alijansa je garant visokog stepena poštovanja ljudskih prava i sloboda, i stalnog snaženja ambijenta vladavine prava, ocijenjeno je na sastanku nacionalnog koordinatora za NATO Dragana Pejanovića sa predstavnicima manjinskih partija.

Kako je saopšteno iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO, Pejanović se danas sastao sa predstavnicima poslaničkog Kluba manjinskih partija - Bošnjačke stranke (BS), koalicije Albanci odlučno i Hrvatske građanske inicijative.

Na sastanku je, kako se navodi, Izražena nedvosmislena podrša članstvu Crne Gore u NATO od Kluba i zastupljenih partija pojedinačno.

Šef poslaničkog Kluba manjinskih partija, Ervin Ibrahimović, kazao je da dinamika ratifikacije Portokola potvrđuje da je Crna Gora na pravom putu i da će uskoro biti ravnorpavna članica NATO-a.

„Zato sa zadovoljstvom mogu reći da je BS prepoznala interese bošnjačkog naroda i države Crne Gore, kao i sve većih globalnih izazova koji su u okruženju, i zato su u našem programu jedan od prioriteta evropske i evroatlanske integracije“, kazao je Ibrahimović nakon sastanka.

Predstavnici Kluba manjinskih partija saglasili su se sa ocjenom da članstvo u Alijansi znači dijeljenje zajedničkih vrijednosti, civilizacijskih demokratskih dostignuća, ekonomskih, bezbjednosnih i pitanja svakog pojedinca, građanina uopšte.

„Mi smo kao predstavnici nacionalnih zajednica i na sastanku izrazili podršku procesu, i podržaćemo to i glasanjem u parlamentu Crne Gore“, rekao je potpredsjednik Skupštine, Genci Nimanbegu.

On je ocijenio da je legimitet većine u parlamentu neupitan, i pozvao dio opozicije koji podržava integracije „da bude odgovoran i da isto to učini, jer ono što nas čini istorijski odgovornim je da ovim procesom idemo u društvo država koje su bolje od nas“.

Nimanbegu je istakao da je gotovo sigurno da će se proces završiti na proljeće.

„Na sastanku je posebno akcentovana potreba afirmisanja neupitnog argumenta da je Alijansa garant visokog stepena poštovanja ljudskih prava i sloboda, i stalnog snaženja ambijenta vladavine prava“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će zajedničkim aktivnostima biti prezentovane prednosti članstva u NATO koje se, osim u segmentu vojske i odbrane, odnose i na pomoć u vanrednim situacima, zaštitu mora i slično.

Pejanović je kazao da je na sastanku dogovoreno inteziviranje saradnje, kvalitetna i efikasna razmjena informacija i realizacija zajedničkih aktivnosti koje se prevashodno odnose na informisanje svih struktrua crnogorskog društva o prednostima članstva Crne Gore u NATO-u.

„Dobili smo jasan i nedvosmislen stav predstavnika manjiskih naroda o potrebi finalizacije ovoga procesa u Skupštini Crne Gore, uz konstataciju da je članstvo dobro i za državu i za sve njene građane“, kazao je Pejanović.

Kako su saopštili predstavnici manjinskih stranaka, pripadnost Alijansi je prirodno opredjeljenje, posebno ako se zna da 90 odsto crnogorske dijaspore živi u zemljama članicama NATO-a.

Bonus video: