Knežević reizabran za lidera DNP: Srpski jezik da bude službeni, izmijeniti himnu

Knežević je pozvao opoziciju da se ujedine "u antirežimskom djelovanju do konačnih demokratskih promjena"
6338 pregleda 24 komentar(a)
Knežević
Knežević
Ažurirano: 16.12.2018. 15:35h

Predsjednik Demokratske narodne partije Crne Gore (DNP) Milan Knežević, jednoglasno je reizabran na tu funkciju na današnjem kongresu.

Knežević je kazao da je opredjeljenje DNP-a, kao jednog od osnivača i konstituenata Demokratskog fronta (DF), da istraje u realizaciji strateških i programskih ciljeva tog opozicionog saveza.

Partija kojom rukovodi će se, kako je kazao, zalagati za depolitizaciju pravosuđa i snaženje nezavisnih institucija sistema "imunih od svakog oblika organizovanog kriminala i korupcije", da sprski jezik u Ustavu bude normiran kao službeni jezik, a instistiraće i na izmjeni himne.

On je pozvao opoziciju da se ujedine "u antirežimskom djelovanju do konačnih demokratskih promjena".

Tim povdom će DF sjutra uputiti pismeni poziv svim opozicionim partijama da se ujedine u zajedničkoj borbi protiv režima.

Taj politički savez, će, kako je kazao jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, pred opoziciju izaći sa samo jednim zahtjevom, da zajednički smijene Vladu Duška Markovića.

Pristup DF-a će, kako je kazao, ovoga puta biti "mekši", jer su svjesni da su prema opoziciji nekad bili "oštriji".

"Napisaćemo jedan blagi dopis svim političkim akterima na opozicionoj sceni i pozvati ih da radimo zajedno. Neće tu biti nikakvog nadgornjavanja... Za taj razgovor predlažemo da izađemo na proteste i da zajedno idemo u vaninstitucionalnu borbu i ispostavimo konkretan zahtjev- smjena aktuelne Vlade Duška Markovića", rekao je Mandić.

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević je kazao da je režim iskoristio skoro sva sredstva u borbi protiv DF-a, te da je ostalo još da pucaju na njih, "što nije isključeno".

On je pozvao i mlade kolege "koji misle da su popili svu pamet svijeta da poslušaju glas već prekaljenih boraca za demokratiju", da im se pridruže u borbi za demokratiju i smjenu režima.

"Ovo je poziv svim građanima, intelektualcima, sindikalnim liderima, nevladinim organizacijama i političkim partijama da stanemo u jedan front, za slobodu i demokratiju Crnu Gore", rekao je Medojević.

On je istakao da najprije treba da se svi okupe "da snagom narodnog bunta vrate Crnu Goru na put demokratije i slobode, pa da onda razmišljaju o novim investicijama i ekonomskoj politici".

Kongresu su, pored brojnih gostiju, prisustvovali i predstavnici ruske partije Rodina.

Predstavnik te stranke Fjodor Birjukov kazao je da sa DNP već tri godine imaju saradnju i da ih "ushićuje" borba DNP za dostojanstvo.

"Solidarni smo sa vama, pratimo vašu borbu...", kazao je Birjukov.

Galerija

Bonus video: