Knežević za "Vijesti": U radnoj grupi ne treba da budu predstavnici NVO

Knežević tvrdi da Front neće učestvovati u ad hoc radnoj grupi, čije formiranje traže Demokrate i URA, ističući da se radi “o providnom pokušaju uklizavanja premijeru Dušku Markoviću”
172 pregleda 43 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.07.2018. 07:13h

Demokratski front (DF) će tražiti mjesto kopredsjednika u radnoj grupi za reformu izbornog zakonodavstva, a tom tijelu ne treba da učestvuju predstavnici civilnog sektora, izjavio je član predsjedništva DF-a Milan Knežević.

On tvrdi da Front neće učestvovati u ad hoc radnoj grupi, čije formiranje traže Demokrate i URA, ističući da se radi “o providnom pokušaju uklizavanja premijeru Dušku Markoviću”.

“DF neće učestvovati ni u kakvim ad hoc radnim grupama koje planira da formira američka ambasada. Isključivo ćemo učestvovati u parlamentarnoj radnoj grupi koju mogu sačinjavati isključivo poslanici koje su birali građani na izborima, a ne nikakav civilni sektor koji je delegirao Soroš. Kao i sva radna tijela i ovo mora biti formirano na bazi procentualne zastupljenosti stranaka u parlamentu. Ovaj parlamentarni odbor trebalo bi da funkcioniše na nivou kopredsjednika i da jedno kopredsjedničko mjesto, shodno zastupljenosti u Skupštini, treba da pripadne Frontu. S obzirom na to da prijevremenih izbora neće biti na jesen, realno je da se na jesen formira odbor i počne sa radom“, kazao je Knežević u razgovoru za “Vijesti”, navodeći da se izborne zlouptrebne neće spriječiti samo izmjenama zakona. “Najveći izazov predstavljaće filtracija biračkog spiska koji se pretvorio u klasičnu praonicu fiktivnih glasova koji sa procentom niske izlaznosti garantuju apsolutnu većinu Demokratskoj partiji socijalista (DPS). Nonsens je da imamo 20 hiljada državljana manje u odnosu na 1990. godinu a oko 130.000 birača više. U Rožajama ima više birača nego državljana. Sve dok se ove anomalije ne riješe imaćemo lopovske izborne cikluse“.

Kakva bi trebalo da bude startegija opozicije nakon poraza na predsjedničkim i lokalnim izborima. Koliko je saradnja uopšte realna nakon međusobnih napada tokom i nakon kampanje?

Posvađana i razjedinjena opozicija značajno je doprinijela smanjenju izlaznosti na predsjedničkim i lokalnim izborima. Nezapamćeni institucionalni progoni DF-a koji su obilježili sve izbore nakon oktobra 2016. godine značajno su doprinijeli lošem rezultatu ne samo našeg saveza nego i cijele opozicije. Djeluje groteskno da lideri koalicije “Za 21. vijek” proglašavaju ubjedljivu pobjedu u trenutku kad je DPS sa najmanjom podrškom ukupnog biračkog tijela samostalno ili sa koalicionim partnerima ima većinu u svim gradovima gdje su održani izbori. Ako su lideri koalicije “Za 21. vijek“ slavili što su u Podgorici osvojili veći broj mandata od Fronta, moram im saopštiti da su ih građani glasali da pobijede DPS, a ne opozicioni DF. Opozicija je danas podijeljena na patriotsku, koju predvodi Front, i “ambasadorsku“ čiji je jedini cilj mutirana transformacija vlasti dijela opozicije sa dijelom DPS-a koji personifikuje Duško Marković. Dok taj dio opozicije više bude želio da uništi DF nego da pobijedi DPS saradnja je gotovo nemoguća.

Front više ne insistira na raspisivanju vanrednih izbora. Strahujete li da bi na novim izborima i zvanično izgubili status najjače opozione grupe?

Nedavno održani predsjednički i lokalni izbori su pokazali da bez sređenog biračkog spiska i eliminisanja represivnog aparata ne može biti slobodnih izbora. Podsjetiću da je 2016. bila formirana tzv. Vlada izbornog povjerenja koja je trebalo da spriječi zloupotrebu državnog aparata i garantuje slobodne izbore. Ne samo da se to nije dogodilo, već smo na dan izbora imali insceniran državni udar od strane SDT-a Milivoja Katnića kako bi direktno uticao na smanjenje izlaznosti šireći paniku i osjećaj ugroženosti među opozicionim biračima, što je i sam priznao prije dva dana u polemici sa poslanicima DF-a. Smatram da bez riješenih pitanja biračkog spiska, zloupotreba državnog aparata, crnih fondova i mafijaške kooperacije sa režimom ne možemo imati slobodne izbore, ali sam i svjestan da ovom tvrdnjom ne saopštavam nikakvu senzacionalnu novost. DF ne može uticati kad će biti raspisani parlamentrani izbori, ali u svakom trenutku smo spremni za njih, čak i u ovim uslovima. Zbog toga nije potrebno da nam niko prijeti izborima i mogućnošću gubitka statusa najjačeg opozicionog subjekta.

Zbog čega DF insistira na medijskim obračunima sa ostatkom opozicije? Dio javnosti smatra da time radite direktno u interesu DPS-a?

Radi se o klasičnoj zamjeni teza. Front se skoro dvije godine nalazi u institucionalnom progonu i totalnoj medijskoj izolaciji i napadnut je od koalicije “Za 21. vijek” koja je potrošila ogroman novac ne bi li propagandom pokušala oslabiti Front a ojačala DPS, što je djelimično i uspjela. Građani su dužni da znaju da su prvo su Dritan (Abazović) i Aleksa (Bečić) prekinuli saradnju sa DF-om, zatim sa SNP-om, pa Ujedinjenom Crnom Gorom i na kraju sa SDP-om i Demosom. U ovom trenutku nijedan od lidera većinskog dijela parlamentarne opozicije gotovo da nema nikakvu građansku komunikaciju sa liderima koalicije “Za 21. vijek”, a kamoli projekat daljeg zajedničkog opozicionog djelovanja sa njima. Pozivam ih da me demantuju ako ovo nije istina.

Neki u opoziciji slavili dok sam išao na robiju

Vaše koalicione kolege zamjerile su opoziciji na mlakoj reakciji nakon što ste pošli na odsluženje zatvorske kazne. Kakav je Vaš stav?

Nemam dilemu da je jedan broj opozicionih stranaka, posebno Demokrate i URA, moj odlazak u zatvor proslavio otvaranjem šampanjca. Da kojim slučajem mogu da biraju da li da pobijede DPS ili da ja ostanem u zatvoru sledećih 40 godina, oni bi izabrali ovo drugo. Njihova solidarnost mi nije bila ni potrebna, jer sam iz zatvora izašao još jači i nepokolebljiviji u svojim ideološkim i političkim uvjerenjima. Ono što sigurno neću oprostiti je pokušaj uništenja Fronta i DNP-a za vrijeme mog robijanja i tu nema nikakve lične ozlojeđenosti ili sujete. Svi koji su učestvovali u projektu uništenja DF-a, ma odakle dolazili, biće razobličeni i imaće priliku da sa mnom podijele politički megdan i dobiju adekvatne kvalifikacije.

Bonus video: