Krivokapić nije prijavio akcije vrijedne 200.000 eura u Luci Kotor?

Krivokapić je najveći pojedinačni akcionar Luke Kotor
10984 pregleda 34 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.03.2019. 15:56h

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić nije prijavio promjenu broja akcija u preduzeću Luka Kotor, pokazuju zvanični podaci Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Krivokapić tvrdi da je prijavio sve akcije u Luci Kotor i da je sigurno u pitanju “tehnička greška” što u njegovom imovinskom kartonu stoji da ih ima samo osam umjesto više od 27.300, čija je trenutna tržišna vrijednost preko 200.000 eura.

U šest posljednjih redovnih i vanrednih izvještaja o imovini i prihodima, objavljenih na sajtu Agencije, u dijelu koji se tiče akcija u preduzećima, stoji da Kriviokapić u Luci Kotor posjeduje “8”. Iako zvanično nije jasno šta taj broj predstavlja, prema dostupnim podacima državnih registara, radi se o nekadašnjih 8.211 akcija u tom preduzeću.

Akcionari Luke Kotor donijeli su na sjednici Skupštine, u maju prošle godine, odluku o pretvaranju rezervi u akcionarski kapital i emisije akcija po tom osnovu, čime je kapital kompanije uvećan sa 993,48 hiljada eura na 3,31 milion eura.

Tako se broj akcija svim akcionarima povećao za oko 3,3 puta. Iz Agencije za sprečavanje korupcije nisu odgovorili “Vijestima” da li je u pitanju tehnička greška ili je poslanik dostavio toj instituciji netačne podatke.

Iz ASK-a, na čijem je čelu Sreten Radonjić, nisu odgovorili ni na pitanje da li će, ako nije greška, protiv njega pokrenuti postupak. Članom 23 Zakona o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan je da u svom izvještaju o prihodima i imovini dostavi tačne i potpune podatke. Jedan od djelova tog izvještaja moraju biti akcije udio u pravnom licu i drugim hartijama od vrijednosti. Ko ne dostavi tačne i potpune podatke, slijedi mu novčana kazna od 500 do 2.000 eura. Zakon o sprečavanju korupcije još predviđa i da funkcioner mora prijaviti svaku promjenu imovine veću od 5.000 eura, u roku od 30 dana, i to u posebnom izvještaju. “Sve akcije koje Ranko Krivokapić posjeduje u Luci Kotor dobio je besplatno, kao i svi ostali zaposleni radnici Luke u tom trenutku. Nijednu akciju nije ni kupio ni prodao poslije toga. Odmah po ulasku SDP-a u vlast, lično je vodio postupak prekida privatizacije i vraćanja 56 odsto vlasništva u Luci gradu Kotoru (i time suštinski poklonio Luku gradu). Sve eventualne greške u vezi sa brojem akcija su moguće posljedice promjene nominalnog broja akcija ili greške tehničke prirode, moje ili Agencije. Sva njegova imovina je javna, uredno prijavljena od prvog dana i pošteno stečena. Uredno je privaljen i svaki euro dividendi, tako da se po tome vidi koji je broj akcija”, odgovoreno je “Vijestima” iz SDP-a.

Krivokapić je najveći pojedinačni akcionar Luke Kotor.

Na današnji dan, prema informacijama Centralne depozitarne agencije, ima 27.376 akcija koje, prema posljednjoj berzanskoj cijeni (od osam eura koliko je iznosila 31. decembra prošle godine), vrijeme 219.008 eura.

U redovnom godišnjem imovinskom kartonu koji je dostavio krajem februara stoji da je Krivokapić vlasnik osam akcija u većinski državnoj Luci Kotor.

On je u posebnom imovinskom kartonu prijavio da je u junu na ime dividende iz tog preduzeća zaradio 7.920 eura. Međutim, u tom posebnom izvještaju, dostupnom na sajtu ASK-a, nema promjena u broju akcija.

Zakonom je propisano da javni funkcioner dužan da u slučaju uvećanja imovine za preko 5.000 eura dostavi poseban imovinski karton u roku od 30 dana od tog uvećanja.

On je do sada uredno prijavljivao dividendu iz Luke Kotor, koja je, na primjer, godinu ranije iznosila nepunih 8.040 eura, 2016. godine 13.500 eura a godinu ranije nepunih 4.450 eura.

U kartonima koji su dostavljeni prije nego što je počela sa radom Agencija za sprečavanje korupcije 2016, a koji se takođe nalaze na njenom sajtu antikorupcija.me, navodi se da je njegov udio iznosio 1,986 odsto.

Osim u Luci Kotor, poslanik je prijavio i da je vlasnik 348 akcija u Telekomu, 196 u UTIP-u i 30 u Daido metalu.

Bonus video: